Prvenstvo BiH
8

Zaustavljen sjajan niz Sarajeva, Posušje odnijelo veliki bod s Koševa

N. K.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva i Posušja podijelili su bodove na Koševu u 6. kolu Wwin lige BiH odigravši neriješeno 2:2 te je tako prekinut sjajan niz Bordo tima koji je imao četiri uzastopne pobjede.
Sarajevo je krenulo ofanzivno na početku utakmice, a u 19. minuti su stigli i do vodstva. Mustafić je sjajno probio po desnoj strani i potom uposlio Guliashvilija koji se majstorski snalazi i matira golmana gostiju za 1:0. Ujedno je to bio i rezultat prvog poluvremena jer nije više bilo ni većih prilika do odlaska na odmor.

Posušje je u drugom poluvremenu zaigralo znatno hrabrije i ofanzivnije. Nekoliko puta su opasnije zaprijetili golu Sarajeva, a nagrada je stigla deset minuta prije kraja meča kada je Marić bio najprisebniji nakon ubacivanja iz kornera i pogodio za 1:1.

Bordo tim je potom žestoko napao u završnici utakmice, a do gola su stigli u sudijskoj nadoknadi kada je strijelac bio najnovije pojačanje Pavičić. Ipak, samo koji minut kasnije novi šok na Koševu nakon što je gol za konačnih 2:2 postavio Vrgoč. Vrijedi istaći da je u posljednjim sekundama Čelik dobio direktan crveni karton nakon udaranja igrača Posušja laktom u glavu.

Sarajevo je ostalo na prvom mjestu Wwin lige BiH s dva boda više u odnosu na drugoplasirano Posušje koje ima i jednu odigranu utakmicu više. U narednom kolu Sarajevo gostuje Borcu, dok će Posušje dočekati Radnik.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - Posušje 2:2 (Guliashvili 19', Pavičić 90+2' - Marić 80', Vrgoč 90+5')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90+9' - Kraj utakmice. Sjajna završnica i konačnih 2:2!

90+8' - Čelik je morao ranije u svlačionicu nakon što je dobio direktan crveni karton nakon što je rivala udario laktom u glavu. Sudija Marić je situaciju provjeravao putem VAR-a te samo potvrdio odluku.

90+7' - GOOOOOL! Posušje je pogodilo za izjednačenje rezultata. Nakon centaršuta s lijeve strane, Vrgoč je matirao Rockova za 2:2.

90+3' - GOOOOOL! Sarajevo je došlo do nove prednosti, a strijelac je Pavičić! Skočio je Đuričković i uposlio Pavičića, a novajlija u Bordo dresu pogodio za vjerovatno pobjedu Bordo tima.

90' - Igrat će se još pet minuta sudijske nadoknade. Steže se obruč oko gola Posušja.

85' - Ulazimo u završnicu utakmice. Sarajevo na sve načine pokušava ponovo doći do vodstva.

82' - Čuljak dobija žuti karton.

79' - GOOOOOL! Posušje je izjednačilo, a strijelac je Marić! Rezervista Čuljak je centrirao, odbrana Sarajeva je loše reagovala, a Marić se našao na pravom mjestu i poslao loptu u gol za izjednačenje i muk na Koševu.

78' - Ponovo je Posušje zaprijetilo, ali je u posljednji trenutak reagovao Đuričković i loptu izbio u korner.

73' - Novi žuti karton, ovaj put za Pavkovića zbog prigovora.

69' - Dvostruka izmjena kod Sarajeva. Umjesto Bubanje i Oliveire, ulaze Kyeremeh i Turkeš. Čuljak je ušao umjesto Rozića kod Posušja.

67' - Sve nervoznija utakmica. Sada žuti karton za Begića u redovima Posušja.

65' - I odmah drugi žuti karton. Gotovo identična situacija, a sad je javnu opomenu dobio Soldo.

64' - Prvi žuti karton na utakmici, dobio ga je Bubanja nakon povlačenja Kobiljara.

60' - Dvostruka izmjena kod Sarajeva. Izašli su Mustafić i Anđušić, a ušli novi igrači Lulić i Pavičić. Izmjena i u Posušju, ušao je Kobiljar umjesto Kamenara.

57' - Period utakmice u kojem se igra uglavnom na sredini terena uz mnogo grešaka na obje strane.

50' - Posušje znatno ofanzivnije u nastavku. Očito postoji želja da što prije dođu do izjednačenja. Sarajevo rezervisano na početku drugog poluvremena.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Odmah i dvostruka izmjena kod Posušja, izašli su Jenjić i Petrović, a ulaze Pavković i Begić.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

45+2' - Gotovo je prvo poluvrijeme na Koševu!

45' - Igrat će se još jedna minuta sudijske nadoknade.

44' - Anđušić je imao dobru priliku, ali je u posljednji trenutak bio izblokiran. Imalo je sada Posušje sreće.

42' - Inače, bosanskohercegovački trener Abdulah Ibraković stigao je večeras na stadion "Asim Ferhatović Hase". Ibraković je tako nagovijestio sve očitiji povratak u klub s Koševa gdje bi, kako saznajemo, trebao obavljati jednu od funkcija u sportskom segmentu.

40' - Završnica prvog poluvremena. Sarajevo i dalje drži sve pod kontrolom. Posušje će morati igrati znatno hrabrije ako žele da se vrate u igru.

36' - Ozbiljna situacija pred golom Sarajeva nakon greške Đuričkovića. Posušje je imalo situaciju četiri na tri, ali su se prekombinovali i odbrana Sarajeva je reagovala.

32' - Ozbiljna situacija pred golom Sarajeva. Kamenar je bio u prodoru, ali je golman Rockov ranije došao do lopte. Uslijedio je žestok sudar nakon čega je uslijedilo nekoliko minuta pauze dok se igračima ukazala ljekarska pomoć.

25' - I nakon vodećeg gola Sarajevo dominira. Posušje vrlo lako gubi lopte i teško dolaze do šesnaesterca domaćih. Orijentisani su uglavnom na defanzivu.

19' - GOOOOOL! Sarajevo vodi 1:0, a strijelac je Guliashvili! Mustafić je dobro probio po desnoj strani i uputio odličan centaršut. Guliashvili je bio nečuvan na ivici peterca i to je bila mat pozicija. Okrenuo se i zakucao loptu u mrežu za slavlje na Koševu.

14' - Imao je sada Guliashvili jedan pokušaj, ali je lopta otišla visoko iznad gola. Bordo tima definitivno diktira tempo igre.

9' - Sarajevo je već izvelo devet kornera, ali niti jednom nije ozbiljnije zaprijetilo golu Posušja iz tih prekida.

6' - Sarajevo je očekivano krenulo ofanzivno, ali još nismo vidjeli pravu priliku. Posušje za sada rezervisano.

1' - Počela je utakmica na Koševu!

20:40 - Glavni sudija utakmice je Dražen Marić (Bijeljina), a pomoćnici su mu Marko Perić (Mostar) i Boris Dujmović (Mostar). VAR sudija je Josip Martinović (Čapljina), a njemu će asistirati Amer Macić (Mostar).

20:35 - Posušje je Sarajevu redovna mušterija. Naime, do posljednjeg međusobnog duela kada je bilo 1:1, Bordo tim je savladao Posušje u prethodnih 11 uzastopnih međusobnih utakmica.

20:30 - I Posušje je dobro startalo u prvenstvu. Odigrali su utakmicu više od Sarajeva te osvojili 10 bodova s tri pobjede te po jedan remi i poraz. Trenutno se nalaze na trećem mjestu prvenstva BiH.

20:25 - Sarajevo je lider na prvenstvenoj tabeli sa sve četiri pobjede iz četiri utakmice te 12 osvojenih bodova. Postigli su tom prilikom 11 golova, a primili tri te su i večeras veliki favoriti na Koševu gdje žele nastaviti stopostotni učinak.

20:20 - Stigli su i sastavi za večerašnji duel. Trener Zoran Zekić napravio je dvije promjene u odnosu na posljednju utakmicu protiv Radnika. U ekipi su sada Anđušić i Đuričković umjesto Đorđevića i Kuprešaka. U početnoj postavi su: Emil Rockov, Vinko Soldo, Giorgi Guliasvili, Renan de Oliveira, Mirza Mustafić, Filip Jović, Amar Beganović, Vladan Bubanja, Nemanja Anđušić, Nidal Čelik i Miomir Đuričković.

Šef struke Posušja Duško Vranešević se odlučio za sastav: Marko Galić, Ante Bekavac, Branko Vrgoč, Leonardo Petrović, Bruno Jenjić, Vinko Rozić, Karlo Kamenar, Nikola Mandić, Karlo Stapić, Ivan Marić i Marko Hanuljak. 20:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 6. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Posušja. Susret na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u glavnom gradu BiH počinje u 20:45 sati.