Wwin liga BiH
83

Sarajevo pregazilo očajni Velež, derbi obilježila dva rana crvena kartona

N. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u 10. kolu Wwin lige BiH ekipu Veleža rezultatom 4:0 te su tako ostali u samom vrhu prvenstvene tabele.
Prvo poluvrijeme obilježila su dva isključenja. Prvo je sudija Kazlagić u 20. minuti pokazao direktan crveni karton Kyeremehu, a samo sedam minuta kasnije put u svlačionicu je pokazao i Oreču. Obje situacije su se provjeravale putem VAR-a.

Ipak, do odlaska na odmor publika je vidjela i golove, tačnije dva u mreži Veleža. Prvo je Turkeš u 31. minuti pogodio za vodstvo, a samo pet minuta kasnije Jović je udvostručio vodstvo.

Pitanje pobjednika večerašnjeg duela bilo je riješeno već u osmoj minuti nastavka utakmice kada je Guliashvili uvećao vodstvo na 3:0. Uslijedio je period utakmice u kojem se ništa uzbudljivo nije dešavalo, a minut prije kraja utakmice Lulić je postavio konačnih 4:0 za Bordo tim.

Sarajevo je večerašnjom pobjedom prestiglo Borac i smjestilo se na drugu poziciju s jednim bodom manje od Zrinjskog koji ima i utakmicu manje. S druge strane, Velež je na devetoj poziciji. U narednom kolu Sarajevo gostuje Igmanu, dok će Velež ugostiti Posušje.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - Velež 4:0 (Turkeš 31', Jović 36', Guliashvili 53', Lulić 89')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90+3' - Gotova je utakmica! Sarajevo je pregazilo Velež sa čak 4:0!

90' - Igrat će se još dvije minute sudijske nadoknade.

89' - GOOOOOL! Sarajevo je dodatno uvećalo vodstvo, a strijelac je Lulić! Sve je praktično pripremio Guliashvili koji je nesebično uposlio Lulića koji matira golmana za 4:0.

83' - Posljednja izmjena u redovima Sarajeva. Jatta je ušao umjesto Bubanje.

80' - Ulazimo u mirnu završnicu utakmice. Sve je ovdje poznato, Sarajevo će upisati nova tri boda. Samo je pitanje hoće li biti možda još koja promjena rezultata.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

77' - Dvostruka izmjena kod Veleža. Izašli su Milak i Halilović, a ušli su Šikalo i Mujan.

73' - Razmahao se sad Kazlagić sa žutim kartonima iako je utakmica praktično odlučena. Javnu opomenu je sada dobio Halilović.

69' - Duraković je dobio žuti karton nakon prekršaja nad gostujućim igračem.

67' - Izmjena i kod Sarajeva. Kuprešak je ušao umjesto Jovića.

65' - Izmjena kod Veleža. Alves Lucio je ušao umjesto Haskića.

59' - Žuti karton i za Sarajevo. Dobio ga je Jović nakon prekršaja nad Mlinarićem.

57' - Dvostruka izmjena kod Sarajeva. Izašli su Turkeš i Đorđević, a ušli su Pavičić i Lulić.

53' - GOOOOOL! Sarajevo uvećalo vodstvo, a strijelac je Guliashvili! Mehremić je izbacio glavom loptu iz svog peterca nakon ubačaja, ali je ona došla do nečuvanog Guliashvilija. Gruzijac ju je zakucao u mrežu za velikih 3:0.

51' - Prvi žuti karton na utakmici. Dobio ga je Mehremić nakon što je grubo faulirao Guliashvilija.

50' - Opasna situacija pred Veležovim golom, ali je Hadžikić pravovremeno izletio i spasio svoj tim.

47' - Velika prilika za Velež! Kako su završili posljednjih 10 minuta prvog poluvremena, tako su Rođeni nastavili igrati u drugom. Opasno je zaprijetio Mlinarić, ali je Rogić bio na visini zadatka.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Treneri su napravili po izmjenu. Kod Sarajeva je izašao Mustafić, a ušao Duraković, dok je Okeke ušao kod Veleža umjesto Šarića.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

45+8' - Poluvrijeme na Koševu!

45+6' - Velež se tek probudio u završnici prvog poluvremena. Nekoliko puta su zaprijetili, izveli su i još jedan kornera, ali bez uspjeha. Uspjeli su postići i jedan pogodak, ali on je opravdano bio poništen zbog ofsajda.

45' - Velež je izveo svoj prvi korner, ali bez problema za odbranu Sarajeva. Igrat će se još sedam minuta sudijske nadoknade.

40' - Prekid je kratkotrajni na Koševu zbog dima koji je nastao nakon bakljade domaćih navijača.

36' - GOOOOOL! Sarajevo je udvostručilo vodstvo, a strijelac je Jović! Đorđević je odlično ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, a sjajno se u šesnaestercu gostiju snašao Jović i glavom loptu poslao u mržeu.

32' - GOOOOOL! Sarajevo vodi 1:0, a strijelac je Turkeš! Nakon loše reakcije odbrane Veleža, lopta je došla do Guliashvilija koji takve situacije ne propušta. Brzo je probio po lijevoj strani i potom uposlio Turkeša koji šalje loptu u praznu mrežu za 1:0 na Koševu.

31' - Velež je napravio i prvu izmjenu. Umjesto Savića ušao je Išasegi.

27' - Ponovo je aktiviran VAR zbog potencijalno još jednog crvenog kartona. Ovaj put ga je dobio Oreč zbog namjernog udaranja Solda bez lopte. Sada su snage brojčano izjednačene na terenu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20' - Šta se sad dešava!? Kazlagić je pozvan da putem VAR-a pogleda da li Kyeremeh treba dobiti direktan crveni karton. Vrlo kratko je gledao snimku i poništio žuti te pokazao crveni karton ofanzivcu Sarajeva. Bordo tim će tako do kraja utakmice igrati s igračem manje. Čini se da je odluka Kazlagića prestroga.

18' - Prvi žuti karton na utakmici, a zaradio ga je Kyeremeh nakon što je udario Mlinarića.

14' - Sarajevo je izvelo još jedan korner, ali ponovo nije bilo opasnosti po gol Hadžikića.

11' - Obje ekipe igraju bez puno rizika. Jasan je i plan Veleža koji će prijetiti iz kontra napada čim im se ukaže prilika.

6' - Početno ispitivanje snaga. Sarajevo je izašlo dosta ofanzivno, ali igrači Veleža nemaju za sada većih problema.

3' - Sarajevo je izvelo prvi korner na utakmici. Inače, Horde zla su na sjevernoj tribini stadiona Koševo priredile koreografiju.

1' - Počela je utakmica na Koševu!

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:46 - Sada je upriličena i minuta šutnje kojom se odala počast žrtvama elementarnih nepogoda koje su zadesile Jablanicu i druge dijelove BiH.

20:43 - U znak saosjećanja sa žrtvama poplava u BiH, iz Sarajeva su odlučili da ne puštaju muziku uoči duela s Veležom, iako danas nije dan žalosti. Kako su istakli, to je najmanje što mogu uraditi u ovom trenutku.

20:42 - Igrači izlaze na teren predvođeni sudijom Kazlagićem.

20:30 - Stadion se lagano puni. Igrači privode kraju zagrijavanje i uskoro će početi utakmica na Koševu.

Bordo tim je osvojio samo dva boda u posljednja dva kola pa večeras imaju imperativ dobrog rezultata, baš kao i gosti iz Mostara koji na Koševo stižu s dva uzastopna poraza.

Stigli su i sastavi za večerašnji duel, a primjetno je da je trener Sarajeva Zoran Zekić promijenio čak četvoricu igrača u odnosu na posljednju utakmicu sa Širokim Brijegom. U prvoj postavi tako nisu Rockov, Lulić, Đuričković i Kuprešak, a upali su Rogić, Jović, Bubanja i Turkeš.

Sarajevo: Lovre Rogić, Vinko Soldo, Giorgi Guliashvili, Mirza Mustafić, Francis Kyeremeh, Aleksandar Đorđević, Filip Jović, Amar Beganović, Vladan Bubanja, Nidal Čelik i Aldin Turkeš.

Velež: Osman Hadžikić, Ante Oreč, Dino Halilović, Omar Pršeš, Ante Hrkač, Mihael Mlinarić, Nermin Haskić, Nikola Savić, Klemen Šturm, Adi Mehremić i Amar Milak. Glavni sudija je Mirza Kazlagić (Cazin), a pomoćnici su mu Tarik Mulasmajić (Tešanj) i Ivo Maglica (Livno). VAR sudija je Haris Halkić (Sanski Most), a njegov asistent je Senad Ibrišimbegović (Travnik).