Savršenstvo u srcu Azije
49

Saudijci predstavili koncepte stadiona za SP, jedan je 350 metara iznad zemlje

E. K.
Stadion u Neomu 350 metara iznad zemlje (Foto: Twitter)
Stadion u Neomu 350 metara iznad zemlje (Foto: Twitter)
Saudijska Arabija je predstavila brojne koncepte stadiona uoči svoje kandidature za Svjetsko prvenstvo 2034. godine.

Nakon što je postalo jasno da će se SP za deset godina održati u Aziji ili Okeaniji, Saudijska Arabija je postala jedina opcija za domaćina turnira, a nakon ozvaničenja kandidature, krenulo se u sljedeći korak u izgradnji sportske imperije.

Nogomet u Saudijskoj Arabiji bi trebao doći u fokus za desetak godina sa paralelnim rastom tamošnjeg šampionata i uplivom velikog novca koji pomaže ovoj reprezentaciji da napreduje u svijetu nogometa.

Domaćinstvo Mundijala je šlag na tortu velikog uspona saudijskog nogometa, a sada je predložen i niz stadiona uključujući jedan koji bi se nalazio 350 metara iznad zemlje.

Tako je predstavljeno 15 stadiona u pet gradova od kojih su neki izgrađeni, neki tek treba da se izgrade, a neki od njih su tek u planu da budu izgrađeni.

Prvi predloženi grad domaćin je Rijad, koji je glavni grad zemlje i mjesto gdje su se održavali brojni sportski događaji u Saudijskoj Arabiji.

Šest stadiona u Rijadu je predloženo za korištenje tokom takmičenja uključujući i jedan kapaciteta 92,760 koji treba biti završen tek 2029. godine i zvat će se Kind Salman International Stadium.

To će biti stadion sa najvećim kapacitetom u Saudijskoj Arabiji i bit će glavni centar sporta i dom reprezentacije u budućnosti.

U gradu se nalazi i gradski stadion King Fahad koji je trenutno u fazi renoviranja, a prima preko 70,000 navijača zatim stadion Princa Mohammeda Bin Salmana, Ne Murabba stadion i stadion Princa Faisal Bin Fahada.

U Džedi će također biti šest stadiona od kojih su tri postojeća u izgradnji, a preostali su u planu.

Armaco stadion u Al Khobaru je u izgradnji baš kao i Univerzitetski stadion King Khalid dok bi Neom mogao biti domaćin na najprivlačnijem stadionu, a prema informacijama iz Azije on bi trebao biti izgrađen na 350 metara iznad zemlje.

"Stadion će biti jedna od najpoznatijih svjetskih znamenitosti, a nakon turnira će biti iskorišten za profesionalni nogometni klub i središnji dio gradskog sportskog i aktivnog životnog programa", stoji u njihovoj objavi.

Inače, prvenstvo u Saudijskoj Arabiji bi se trebalo održati na zimu baš kao i prethodni Mundijal u Kataru.