Traže ruku spasa
3

Schalke kreće u "prosjački pohod" zbog vrtoglavih dugovanja, prodat će navijačima kultni stadion

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački nogometni velikan Schalke pao je na niske grane posljednjih godina i nikako ne može da se iščupa iz krize koja već predugo traje, a sada dostiže i svoj vrhunac.
Mediji u Njemačkoj objavili su da Schalke duguje nevjerovatnih 168 miliona eura i da sada moli navijače da mu pruže ruku spasa, a ideja je da upravo oni kupe dionice kultnog stadiona Veltins Arena u Gelsenkirchenu.
Čelnici Schalkea prodajom stadiona žele riješiti sve nagomilane probleme i dugovanja, a danas su u službenom saopćenju najavili da idu u prodaju dionica stadiona. Prvo će biti osnovano novo udruženje za tu svrhu, a cijena po dionici trebala bi biti manja od 750 eura.

Potvrdio je to i predsjednik Schalkea Matthias Tillmann, koji je objasnio da će novoformirano udruženje tako kupiti dionice stadiona, kojim bi i dalje u potpunosti upravljao klub.

Ugledni list Bild je ovaj potez Schalkea nazvao započinjanjem "prosjačkog pohoda", a u projekat će se krenuti za otprilike mjesec dana, kada je zakazano zasjedanje skupštine Schalkea. U klubu očekuju da ovaj poslovni model donese ozdravljenje.

Inače, Schalke je iz Bundeslige ispao u sezoni 2020/21, potom se uspio vratiti u elitni rang, ali je ponovo uslijedilo ekspresno ispadanje i već dvije sezone ovaj tim igra Cvajtu.

Ako se po jutru dan poznaje, Schalke ove sezone čeka i borba za opstanak u drugom rangu takmičenja, pošto je ekipa osvojila samo osam bodova iz isto toliko utakmica i trenutno je na 13. poziciji na tabeli, u konkurenciji 18 timova.

Ranije je Schalke bio i redovan učesnik Lige prvaka, koju je posljednji put igrao u sezoni 2018/19, kada se domogao i osmine finala, gdje je eliminisan od Manchester Cityja. Građani su tada potpuno ponizili klub iz Gelsenkirchena, slavivši u dvomeču sa ukupnih 10:2. Na Etihadu je bilo 7:0, a na Veltins Areni 3:2.

Posljednji trofej je Schalke osvojio 2011. godine, kada je stigao do titule u Kupu Njemačke. Pet puta je Schalke bio prvak Njemačke, ali posljednji put se titulom klub okitio još davne 1958. godine.