Traumatično iskustvo
96

Selektor Danske je zatražio prekid utakmice zbog gromova: Prije 15 godina munja je pogodila njegovog igrača

E. B.
Sinoćnji susret osmine finala Eura između Njemačke i Danske obilježio je dvadesetominutni prekid utakmice zbog grmljavine, a otkriveno je i ko ga je inicirao.

Duel je počeo u ugodnim vremenskim uslovima, ali se sve ubrzo promijenilo. Igrala se 35. minuta kada se čuo jak udar, a ispostavilo se da je u pitanju udar groma koji je prestrašio nekolicinu navijača i igrača.

Uslijedila je grmljavina i obilne kišne padavine praćene gradom, a sudija Michael Oliver je odlučio prekinuti utakmicu i povući nogometaše u svlačionicu.

No, sada je otkriveno i ko je prvi zatražio da se susret prekine, a to je bio selektor Danske Kasper Hjulmand koji je već proživio jedno traumatično iskustvo s gromovima.

Naime, Hjulmand je prije 15 godina bio pomoćni trener Nordsjaellanda a tokom utakmice danskog prvenstva protiv Hvivodrea počele su sijevati munje.

Susret nije prekinut, a jedna munja je pogodila igrača Nordsjaellanda Jonathana Richtera.

Srce mu je stalo, a ljekari su ga oživljavali pet minuta. Nakon toga je prevezen u bolnicu gdje je deset dana bio u induciranoj komi.

Na svu sreću, preživio je, ali morali su mu amputirati lijevu nogu od koljena na niže.

Sasvim sigurno su mu ta sjećanja prošla pred očima kada je počela grmljavina sinoć iznad stadiona u Dortmundu, te je odmah zatražio prekid utakmice, što je sudija Oliver i uvažio.

Inače, Danska je završila svoj nastup na Euru porazom od Njemačke rezultatom 2:0.