Odluka Vijeća ministara
358

Sergeju Barbarezu vraćeno državljanstvo BiH kojeg se odrekao nakon okončanja karijere

H. H.
Sergej Barbarez (Foto: Instagram)
Sergej Barbarez (Foto: Instagram)
Proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš Sergej Barbarez (51) ponovo je dobio državljanstvo BiH nakon što je na dnevnom redu Vijeća ministara BiH prihvaćen prijedlog odluke o stjecanju državljanstva.
Predlagač je bilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a o tome se raspravljalo na današnjoj sjednici na kojoj je uvažen zahtjev naše nogometne legende.

Barbarez se nakon okončanja karijere 2011. godine odrekao državljanstva BiH, s obzirom da je kao "Nijemac" imao mnogo veće mogućnosti u djelatnostima kojima se bavio.

Iako su Nijemci svojevremeno nudili da se Barbarezu izda dvojno državljanstvo, naša država tada nije prihvatila oficijelnu ponudu njemačke strane, jer dvije zemlje nisu imale bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu.

"Dvije godine sam pokušavao učiniti nešto kod raznih ministara kako bih zadržao i državljanstvo naše zemlje, ali rješenja nije bilo", kazao je Barbarez, koji se tada odlučio za njemačko državljanstvo.

Ipak, legendarni kapiten Zmajeva nedavno je pokrenuo postupak za vraćanje državljanstva, te je njegov zahtjev usvojen na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, Barbarez je ponikao u mostarskom Veležu, a dubok trag ostavio je u njemačkim klubovima Hanoveru, Union Berlinu, Hansi, Borussiji Dortmund, HSV-u i Bayeru iz Leverkusena.

Za reprezentaciju BiH je debitovao 14. maja 1998. godine protiv Argentine. Odigrao je 47 utakmica i postigao 17 golova, a posljednji susret odigrao je 7. oktobra 2006. godine u Moldaviji.