Ludnica u finišu meča
551

Sarajevo ostalo bez pobjede na Pecari, Široki Brijeg uz pomoć sudije došao do boda

N. M.
Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo
Nogometaši Širokog Brijega i Sarajeva remizirali su rezultatom 3:3 u nevjerovatnoj utakmici 9. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine, koja nam je ponudila golijadu i totalnu ludnicu u posljednjih dvadesetak minuta.
Sarajevo je bilo bliže pobjedi jer je vodilo sve do finiša meča, a do boda je Širokobriježane pogurala i odluka sudije Dragana Petrovića, koji je sve ostavio u nevjerici poništivši regularan gol Oliveire za 3:1 petnaestak minuta prije kraja utakmice.

Bolje je utakmicu otvorila ekipa Širokog Brijega, a do vodstva su domaći stigli u 12. minuti iz penala.

Jedanaesterac je skrivio Nidal Čelik bez ikakve potrebe gurnuvši Iliju Bagarića u kaznenom prostoru, a s bijele tačke je siguran bio Mato Stanić za 1:0.

Sarajevo se probudilo tek nakon pola sata igre i počelo ozbiljnije pritiskati i prijetiti, a u 42. minuti je i za Bordo tim dosuđen penal jer je Miomir Đuričković srušen u kaznenom prostoru.

Giorgi Guliashvili je preuzeo odgovornost i poravnao na 1:1, a Gruzijac na otvaranju drugog poluvremena novim golom donosi i potpuni preokret Sarajevu.

Igrala se 48. minuta kada je Guliashvili protutnjao odbranom Širokog Brijega, prvo je prošao pored Mateja Senića, potom i kraj Stipe Vučura, a onda rutinski matirao Tomislava Adolfa Tomića za 2:1!

Široki je mogao do poravnanja u 56. minuti, kada nakon ubačaja iz kornera sam na petercu ostaje Damir Zlomislić, ali promašuje loptu. Potom je opao ritam utakmice, a u 65. minuti dobrim udarcem s 20 metara prijeti Mirza Mustafić. Lopta odlazi metar pored stative.

U 70. minuti pogodak za Sarajevo postiže i rezervista Renan Oliveira, koji je iz drugog pokušaja matirao Tomića. Na prvu je taj gol poništen zbog ofsajda, a nakon što se u VAR sobi provjeravalo je li bilo nedozvoljene pozicije, Petrović je pozvan da pogleda potencijalni prekršaj Oliveire, koji je on na kraju i vidio! Iako je bilo jasno da je Oliveira gurnuo loptu u mrežu, a potom dodirnuo protivničkog igrača, Petrović je odlučio dosuditi prekršaj.

U 78. minuti Oliveira promašuje čist zicer za 3:1, pošto ga u situaciji jedan na jedan zaustavlja golman Tomić, a samo minut poslije je to Široki brutalno kaznio.

Gol za 2:2 u 79. minuti pogodio rezervista Miroslav Iličić, koji je iskoristio grešku odbrane Sarajeva i vratio stvari na početak!

U 84. minuti fantastičan gol iz slobodnjaka postiže Aleksandar Đorđević, koji matira Tomića udarcem iskosa s lijeve strane, ali nije to bio kraj uzbuđenjima.

Već u 87. minuti sijevnuo je napad Širokog po lijevoj strani, Chinedu je centrirao i pronašao usamljenog Filipa Matića, a on glavom pogađa za 3:3.

Nakon toga je Široki Brijeg imao veliku šansu za četvrti gol, Rockov je zaustavio loptu na gol-crti pa je VAR ponovo morao reagovati i provjeriti da li je to bio pogodak, a nakon višeminutne provjere utvrđeno je da je golman Sarajeva na vrijeme zaustavio loptu.

U posljednjim trenucima utakmice poništen je još jedan gol Sarajeva, zbog navodnog ofsajda Turkeša, koji je spustio loptu Oliveiri nakon ubačaja Kyeremaha, a Brazilac zatresao mrežu.

Ostalo je 3:3 i ekipe su podijelile bodove. Sarajevo je sada drugoplasirano sa 18 bodova, jednim manje od Zrinjskog koji ima i utakmicu zaostatka, dok je Široki Brijeg sedmoplasiran sa 10 bodova.

U narednom kolu Sarajevo na Koševu dočekuje Velež, dok će Široki Brijeg u goste Posušju na Mokri Dolac.

Rezultat i strijelci:

Široki Brijeg - Sarajevo 3:3 (Stanić 12'p, Iličić 79', Matić 87' / Guliashvili 44'p, 48', Đorđević 84')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

- Kraj utakmice. 3:3 je konačni rezultat!

90+5' - Poništen je gol Sarajeva zbog ofsajda! Totalna ludnica u finišu.

90+3' - Rockov čudesno brani šut domačih i na gol.crti zaustavlja loptu!

90+1' - Igrat će se pet minuta sudijske nadoknade.

90' - Nevjerovatna drama u finiš meča. Sada Široki napada i traži potpuni preokret.

87' - GOOOOOOOOOOOOL! Poravnava sada Široki ponovo! Filip Matić je pogodio glavom nakon ubačaja Chinedua s lijeve strane!

84' - GOOOOOOOOOOOOOL! Ponovo vodi Sarajevo! Majstorija Đorđevića iz slobodnjaka za 3:2!

79' - GOOOOOOOOOL! Široki kažnjava promašaj Oliveire! Iličić je pogodio za 2:2!

78' - Kolosalna prilika za Sarajevo! Oliveira je izašao sam pred Tomića, a golman Širokog ga zaustavlja!

74' - Nevjerovatna odluka sudije Petrovića! Poništio je gol zbog navodnog prekršaja Oliveire, iako je jasno da je Brazilac gurnuo loptu u mrežu, a potom ostvario blagi kontakt s protivničkim igračem. Inače, ofsajda, koji se u prvi mah i razmatrao, definitivno nije bilo.

70' - Oliveira je postigao gol, ali je isti poništen zbog ofsajda koji sada provjeravaju suci u VAR sobi.

69' - Zanimljiva izmjena Zekića. Veznjaka Mustafića zamijenio je napadač Oliveira. Kod Širokog su teren napustili Ćorić, Kolarić i Lukić, a zamijenili su ih Chinedu, Pranjić i Iličić.

67' - Ponovo je bilo opasno pred golom Širokog nakon prodora Mustafića, ali na kraju otklanjaju domaći opasnost.

64' - Lijepa akcija Sarajeva! Kombinovali su Turkeš i Mustafić, a drugi na kraju s 20 metara šutira tik pored stative gola domaćih!

64' - Nema uzbuđenja u ovim trenucima. Igra se uglavnom na sredini terena.

58' - Lulić ubacuje iz kornera, Soldo šutira glavom, ali lak je to plijen za golmana Širokog Tomića.

56' - Šansa za Široki! Nakon kornera je Zlomislić imao čistu loptu na nozi, usamljen na pet metara, ali promašio ju je!

48' - GOOOOOOOOOOOOOL! Guliashvili pogađa za preokret Sarajeva! Pobjegao je Gruzijac prvo Seniću, a onda i Vučuru, te rutinski matirao Tomića za vodstvo Sarajeva od 2:1.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, a trener Sarajeva je napravio jednu promjenu i umjesto Kuprešaka na teren poslao Turkeša.

- Kraj prvog poluvremena na Pecari. Oba tima su golove postizali iz jedanaesteraca i trenutno je neriješeno 1:1.

45' - Rockov je sada prilikom jedne intervencije žestoko srušio Bagarića i domaći ponovo traže penal, ali jasno je da je golman Sarajeva prvi stigao do lopte. Ukazuje se pomoć Bagariću.

45' - Velika šansa za Sarajevo! Beganović je bio sam na 15 metara, ali šutirao je katastrofalno i poslao loptu visoko preko gola.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

44' - GOOOOOOOOOL! Sarajevo je izjednačilo! Guliashvili je pogodio s bijele tačke za 1:1!

42' - Penal za Sarajevo! Đuričković je pao, a Petrović pokazuje "na kreč".

39' - Kuprešak centrira s lijeve strane, ali lopta prolazi sve igrače i završava u gol-autu.

34' - Pritisak Sarajeva u ovim trenucima, a Široki se potpuno povukao i čuva prednost. Dobro se brane domaći.

31' - Guliashvili je bio u prilici koju na kraju nije iskoristio, a nakon svega je signaliziran i ofsajd, koji je bio očigledan.

Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

29' - Bila je sada velika gužva u kaznenom prostoru Širokog nakon đto je Đorđević izveo korner, ali nije nijedan šut stigao do golmana Tomića, a tako ni do mreže gola domaćina.

26' - Sada je Beganović oboren u kaznenom prostoru Širokog i gosti traže penal. Ipak, nema govora o najstrožijoj kazni.

25' - Kolarić sada šutira s 20 metara, ali izblokirao ga je Soldo.

20' - Prvi pokušaj Sarajeva na utakmici! Nakon ubačaja Đorđevića glavom je šutirao Kyeremeh, ali lopta je otišla pored stative.

14' - Fizioterapeut Sarajeva Eldin Jarović dobio je crveni karton zbog prigovora i sada mora s klupe preseliti na tribine.

12' - GOOOOOOOOL! Vodi Široki sa 1:0! Mato Stanić je realizirao jedanaesterac!

11' - Penal je za Široki! Potpuno nepromišljen potez Čelika je to bio.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

9' - Ide sada glavni sudija Petrović da pogleda tu situaciju i donese konačni sud.

7' - Čelik odguruje Bagarića u kaznenom prostoru i igrač Širokog Brijega pada, a sada suci u VAR sobi provjeravaju situaciju i potencijalni penal!

4' - Šansa za Široki! Bagarić je dobro prošao kroz odbranu Sarajeva i šutirao malo iskosa s desne strane, a Rockov loptu odbija u korner!

2' - Opasan napad Širokog na početku utakmice, Ćorić je nakon prodora po lijevoj strani pokušao pronaći nekog od svojih igrača u petercu, ali izblokiran je u posljednji čas.

1'- Počela je utakmica na Pecari!

Treneri Toni Karačić i Zoran Zekić odabrali su sastave u kojim će Široki i Sarajevo započeti utakmicu, a strateg Bordo tima napravio je čak pet promjena u odnosu na derbi sa Željom, koji je odigran u srijedu na Koševu (1:1).

Ovaj put su, za razliku od gradskog derbija, od prve minute na terenu Kuprešak, Čelik, Soldo, Đorđević i Mustafić, umjesto Jovića, Unušića, Pavičića, Bubanja i Mehmedović.

Sastavi izgledaju ovako:

Široki Brijeg: T. A. Tomić, Senić, Vučur, Ćorić, Kolarić, M. Stanić, Zlomislić, Taraba, P. Stanić, Bagarić i Lukić.

Sastav Širokog Brijega (Foto: NK Široki Brijeg)
Sastav Širokog Brijega (Foto: NK Široki Brijeg)

Na klupi su: Puljić, Pranjić, Prusina, Chinedu, Posavac, M. Matić, F. Matić, Iličić, Jelavić.

Sarajevo: Rockov, Kuprešak, Čelik, Đuričković, Soldo, Beganović, Đorđević, Mustafić, Lulić, Kyeremeh, Guliashvili.

Sastav Sarajeva (Foto: FK Sarajevo)
Sastav Sarajeva (Foto: FK Sarajevo)

Na klupi su: Mušija, Rogić, Duraković, Mujkić, Mehmedović, Oliveira, Hamzić, Unušić, Tiro, Turkeš.

Sarajevo ovu utakmicu dočekuje s drugog mjesta na tabeli sa 17 osvojenih bodova iz sedam mečeva, dok je Široki Brijeg u zoni ispadanja, pošto se nalazi na desetoj poziciji sa devet bodova. U posljednjih pet međusobnih susreta Širokog Brijega i Sarajeva viđene su po dvije pobjede oba tima, a jednom je bilo neriješeno.

Glavni sudija utakmice koja počinje u 18 sati bit će Dragan Petrović iz Banje Luke, direktan prijenos je na Areni Sport, a tekstualni možete pratiti na portalu Klix.ba.