Spreman za povratak
24

Süle progovorio o višku kilograma te otkrio kako je smršavio tokom ovog ljeta

D. P.
Nevjerovatna promjena nakon samo nekoliko sedmica (Foto: Borussia Dortmund)
Nevjerovatna promjena nakon samo nekoliko sedmica (Foto: Borussia Dortmund)
Dugogodišnji reprezentativac Njemačke Niklas Süle (28) prošao je kroz najteži period karijere, a sve je frapirao kada se dvije sedmice uoči finala Lige prvaka pojavio s viškom kilograma neprepoznatljivim za profesionalnog nogometaša.

Süle je sa svojim Dortmundom propustio skoro cijelu prošlu sezonu, a to je ostavilo traga i na njegovom mentalnom zdravlju. U razgovoru za njemački Sport1 otkrio je kako je prolazio kroz pravi pakao, ali da je odlučio ovog ljeta vratiti se u najbolju formu, kako nogometnu, tako i onu fizičku.

Prvi dio tog plana se ostvario. Dugogodišnji reprezentativac Njemačke sa 49 nastupa za nacionalni tim smršavio je desetine kilograma i fizički se vratio u sjajnu formu, a sada očekuje da će zablistati i na terenu.

Sada je u izjavi za njemačke medije konačno otvorio dušu i sam na sebe preuzeo odgovornost. Ističe da su psihološki problemi bili uzrok svega.

"Imao sam lošu sezonu, ja sam kriv. Psihički nisam mogao dobro raditi stvari, nisam se više mogao motivirati", rekao je Süle, koji razumije odluku selektora Njemačke Juliana Nagelsmanna da ga ne pozove na Evropsko prvenstvo:

"Odluka je bila potpuno razumljiva i nema ništa loše u tome. Nisam zaslužio otići. Naravno da sam gledao utakmice Njemačke, ali godinama prije toga bio sam član tog tima i nije mi bilo lako. Oni igraju nogomet, a ja zapravo živim u teretani", dodao je iskusni centralni defanzivac.

No, sve to ga je motiviralo da vrati optimalnu fizičku formu i bude spreman za početak nove sezone. Otkrio je kako je vratio prepoznatljiv fizički izgled.

Veliku ulogu u svemu odigrali su njegov menadžer Volker Struth, sportski direktor Dortmunda Sebastian Kehl te direktor kluba Hans-Joachim Watzke, koji su ga "natjerali" da smršavi kako bi dobio šansu da se vrati u klub. On je to i učinio napornim treninzima i promjenom ishrane.

"Iza mene je vjerovatno najintenzivnije ljeto u mom životu, ali bilo je hitno da napravim što sam napravio nakon godinu dana u kojima nismam mogao biti zadovoljan i u kojoj nisam ispunio nikakva očekivanja. Na kraju je na meni bilo šta ću učiniti s tim što su mi rekli. Trebalo mi je dugo da shvatim da to ne radim ni zbog koga drugoga, već zbog samog sebe", objasnio je Nijemac.