Duel prepun tenzija
331

Sloga zaustavila niz Željezničara i odnijela bod s Grbavice

D. P.
Duel je se igrao 107 minuta (Foto: V. D./Klix.ba)
(Foto: V. D./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara i Sloge Meridian remizirali su u petom kolu Wwin lige Bosne i Hercegovine rezultatm 1:1, a duel na Grbavici ponudio je dosta uzbuđenja i tenzija.

Željezničar je večerašnji meč dočekao s tri vezane pobjede i sa šansom da preuzme vrh tabele eventualnom pobjedom. No, to se na kraju nije dogodilo, a Sloga Meridian je pružila veoma dobru partiju na Grbavici.

Na startu utakmice nije bilo nikakvih uzbuđenja. Igralo se grubo, sa dosta žestokih startova, a onda je Sloga povela iz prve kakve-takve opasne situacije pred protivničkim golom.

Igrao se 21. minut kada je gostujući tim izveo slobodan udarac s desne strane, a nakon gužve u kaznenom prostoru lopta pogađa Edwina Odinaku i završava u njegovoj mreži. Nesretnim autogolom Nigerijca Sloga je povela.

Uslijedila je nešto bolja igra Željezničara do odlaska na odmor, ali ne i velike šanse. Najbolju je propustio Aleksandar Boljević, kada mu je šut iz slobodnog udarca sjajno odbranio Bojan Pavlović.

Na odmor se otišlo rezultatom 1:0 za goste, a onda na startu drugog dijela žestok pritisak Željezničara. Nizale su se šanse pred golom Dobojlija, a onda i gol za poravnanje.

Tek što je ušao u igru, novajlija Martin Mirčevski sjajno centrira, a Sulejman Krpić još bolje glavom pogađa za poravnanje i 1:1.

Kako se meč bližio kraju, tako su i tenzije rasle. U 78. minuti vidjeli smo pravi sukob na terenu. Igrač Sloge Grabež je provocirao, a to je izrevoltiralo domaće igrače i navijače pa je nastala prava zbrka na terenu.

Sudija Josip Martinović je odlučio prekinuti utakmicu i prekid je trajao šest minuta, nakon čega su se svi vratili na teren i zaigrali.

U takvoj situaciji golova više nismo vidjeli, pa je rezultat za kraj bio 1:1. Prije posljednjeg sudijskog zvižduka imali smo pravu dramu jer je Željezničar postigao gol u 97. minuti, a VAR pregled je trajao čak pet minuta i na kraju je gol poništen zbog igranja rukom Krpića.

Željezničar je ovim bodom makar privremeno izjednačio omjer s drugoplasiranim Posušjem s po 10 bodova, dok je Sloga ostala u zoni ispadanja sa svega dva osvojena boda.

U narednom kolu Željezničar gostuje GOŠK-u, dok je Sloga domaćin Širokom Brijegu.

Rezultat i strijelci:

Željezničar - Sloga 1:1 (Krpić 61' / Odinaka autogol 21')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

102' - Gol je definitivno poništen. Krpića je lopta pogodila u ruku i ništa od vodstva Željezničara.

90+7' - Gol za Plave, ali je poništen. VAR će gledati, a čini se da je Krpića lopta zakačila u ruku.

90' - Deset minuta nadoknade.

85' - Nakon šest minuta pauze, sve se smirilo i utakmica će se nastaviti.

80' - Jedan navijač je ušao na teren nakon provokacija jednog igrača Sloge. Nastali su veliki problemi i utakmica je prekinuta.

78' - Žestok sukob igrača jednog i drugog tima. Bit će mnogo posla za sudiju Martinovića.

73' - Nestvaran promašaj kakav Grbavica dugo nije vidjela. Lopta se odbila do Markovića koji je bio na šest ili sedam metara od gola, a golman Pavlović je ležao na podu. Ipak, bek Željezničara je iz prve šutirao preko gola iako je imao "sve vrijeme ovog svijeta" da se namjesti i pogodi otvoreni gol.

66' - Željezničar napada i nakon gola za poravnanje, želi potpuni preokret.

61' - GOOOOL! Sulejman Krpić pogađa za poravnanje na Grbavici. Sjajno je pogodio glavom nakon još boljeg ubačaja Mirčevskog.

58' - Hiroš i Mirčevski su u igri umjesto Cvetanoskog i Radovca.

54' - Najbolja šansa za Željezničar. Volej Krpića s desetak metara išao je ka mreži Sloge, ali je Milanović spasio sjajnim blokom ispred svog golmana.

52' - Pokušaj Krpića brani Pavlović. Željo je dodao gas na startu drugog dijela.

47' - Prvi pokušaj Dangubića u dresu Željezničara. Pokušao je iz voleja, ali preko gola iz teške pozicije.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, Ćorić izvukao Odinaku iz igre, a uveo Galića.

Poluvrijeme na Grbavici, imamo iznenađujućih 1:0 za goste.

45' - Miličević odlično šutira s vrha šesnaesterca, ali lopta od bloka odlazi u korner.

43' - Domaći su tražili penal, trajala je komunikacija sudije Martinovića s VAR sobom, ali nije bilo igranja rukom.

37' - Boljević ponovo šutira iz slobodnjaka, ali ovoga puta pored gola.

34' - Zamalo eurogol na Grbavici. Boljević je šutirao iz slobodnog udarca iskosa s lijeve strane, ali je Pavlović vrhovima prstiju odbranio i poslao loptu u korner.

29' - Cvetanoski ubacuje opasno, ali hvata Pavlović koji se na kraju sudario sa svojim saigračem i bit će kraća pauza.

26' - Sloga igra veoma dobro i nakon postignutog gola. Definitivno se nisu gosti prepali odlične atmosfere i zahuktalog Željezničara.

20' - Gol je na kraju priznat! Pripisan je Odinaki kao autogol jer je Nigerijac u gužvi bio posljednji koji je igrao loptom u gužvi u kaznenom prostoru Plavih!

20' - GOOOL! Gosti su postigli pogodak preko Grabeža, ali će ga VAR pogledati.

14' - Još nema nikakvih uzbuđenja na Grbavici.

10' - Veselinović je žestoko startao nad Al Jaberom.

7' - Sada i jedan opasniji start gostiju. Igra se zaista borbeno i oštro od početka.

3' - Kraća pauza zbog povrede Kvesića u dresu Sloge. Ipak, bit će sve u redu s igračem koji je dio karijere proveo baš na Grbavici.

1' - Počeo je susret.

18:43 - Igrači su izašli na teren i utakmica uskoro počinje.

18:40 - Glavni sudija utakmice je Josip Martinović iz Čapljine.

18:37 - Utakmicu će iz VIP lože stadiona Grbavica gledati bivši selektor BiH Ivaylo Petev, koji rado dolazi u našu zemlju i koji bi se uskoro mogao vratiti u naš nogomet.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

18:30 - Trener Željezničara Denis Ćorić s velikim poštovanjem govorio je o ekipi Sloge i njihovom treneru Vladi Jagodiću.

"Što se tiče Sloge, apsolutno sav respekt. Znamo da nisu puno mijenjali i imaju dosta iskusnih igrača. Na kraju krajeva, imaju kontinuitet s trenerom koji ima preko 500 utakmica u Premijer ligi. Sav respekt prema njima, ali ja gledam kako će moja ekipa biti. Što se tiče nas, prvi put otkako sam ovdje, svi igrači su na raspolaganju i imamo slatke brige", rekao je trener Plavih u najavi utakmice.

18:22 - S druge strane, Sloga Meridian je odigrala samo dvije utakmice do večeras, a dvije su joj odgođene zbog evropskih obaveza rivala. Dobojlije imaju samo jedan bod i nisu zabilježile start kakav je Vlado Jagodić priželjkivao.

18:22 - Željezničar večeras na ispunjenoj Grbavici traži četvrtu vezanu pobjedu za sam vrh tabele. Plavi nisu vezali četiri pobjede u prvenstvu još od starta 2020. godine. Pobjeda bi Plave gurnula na diobu prvog mjesta sa Sarajevom, makar na neko vrijeme.

18:22 - Poznati su sastavi za večerašnji okršaj, a trener Željezničara Denis Ćorić obradovao je navijače pruživši velikom pojačanju Filipu Dangubiću šansu od prve minute. Od starta će igrati i Edwin Odinaka.

Željezničar: Muftić, Odinaka, Cavnić, Mahmić, Marković, Radovac, Al Jaber, Boljević, Dangubić, Cvetanoski i Krpić.

Sloga: Pavlović, Omić, Ristić, Milanović, Kvesić, Grabež, Milićević, Varga, Jović, Veselinović i Vidić.

18:22 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice petog kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i dobojske Sloge. Susret na stadionu Grbavica počinje u 18:45.