Vremena sve manje
340

Smrtno bolesni Eriksson poslao oproštajnu poruku: Imao sam dobar život, a za to moraš da platiš

H. H.
Sven-Goran Eriksson (Foto: Twitter)
Sven-Goran Eriksson (Foto: Twitter)
Sven-Goran Eriksson, bivši trener, bori se protiv terminalnog karcinoma gušterače koji mu je dijagnosticiran u januaru. I sam je, u svojim javnim nastupima, priznao da mu ne preostaje mnogo vremena za život, a sada je poslao i svojevrsnu oproštajnu poruku.

U dokumentarcu na "Prime Video", Eriksson otkriva kako se nosi sa trenutkom koji proživljava, s obzirom da mu je ostalo maksimalno godinu dana života.

"Imao sam dobar život. Mislim da se svi i dalje plašimo dana sopstvene smrt, ali i to je dio života. Moraš da naučiš da to prihvatiš. Nadam se da će na kraju ljudi reći – da, bio je dobar čovjek. Ali, naravno da to neće reći baš svi", kazao je Eriksson.

Poručio je da se nada da će ga pamtiti kao pozitivnog čovjeka koji je pokušao da uradi sve što je bilo moguće.

"Nemojte da žalite, smješite se. Hvala vam na svemu. Svim trenerima, svim igračima, svim navijačima. Bilo je fantastično. Vodite računa o sebi i svom životu. I živite ga. Zbogom", poručio je Eriksson.

Ova emotivna poruka nekadašnjeg trenera vrhunac je dokumentarca koji je napravio Prime Video, a koji je osvrt na Erikssonov život i karijeru koja ga je povela preko cijelog svijeta.

U dokumentarcu Eriksson otvoreno priča i o svom privatnom životu kao i o profesionalnom i zaključuje:

"Moj život je bio kao bajka. Nije to bio normalan život. Bio je dobar. Možda i previše dobar, a za to moraš da platiš", kazao je.

Eriksson je počeo trenersku karijeru daleke 1977. godine u švedskom Degerforsu, a na vrhuncu karijere je uspješno vodio Göteborg, Romu, Benficu i Lazio s kojim je osvojio osam trofeja, među kojima je i titula prvaka nakon 26 godina čekanja, te ga navijači rimskog kluba s pravom smatraju svojom legendom.

Također, bio je prvi stranac na klupi nogometne reprezentacije Engleske koju je vodio do tri uzastopna četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu 2002., Euru 2004., te Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Kada je preuzeo Englesku, Gordi albion je bio na 17. mjestu na FIFA-inoj rang-listi, a ostavio je na četvrtom.