Saznao presudu
14

Šok u Hrvatskoj! Veliki talent reprezentacije izbačen iz nogometa na četiri godine

D. P.
Vušković je suspendovan od 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
Vušković je suspendovan od 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
Veliki talent hrvatskog nogometa Mario Vušković (22) izbačen je iz nogometa na četiri godine, presudio je Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

Vušković, koji nastupa za Hamburg u Njemačkoj, suspendovan je još od 2022. godine zbog doping skandala. Sve je trajalo dvije godine i obračunato je u taj period.

Njemački mediji danas prenose kako je CAS danas saopćio svoju odluku, a ona glasi da će Mario Vušković biti izbačen iz nogometa na period od četiri godine. U taj period uračunate su dosadašnje dvije, koje je bio suspendovan, tako da će se na terene moći vratiti u jesen 2026. godine.

Mladi defanzivac Hamburga važio je za velikog talenta hrvatskog nogometa, a tome u prilog ide i podatak da je odigrao čak 15 utakmica za U-21 reprezentaciju, a bilo bi ih i više da nije bilo suspenzije.

Sud Njemačkog nogometnog saveza proglasio je Vuškovića krivim za korištenje dopinga u martu prošle godine. Dok su njegovi advokati tražili oslobađanje, Svjetska antidopinška agencija (WADA) zatražila je suspenziju od četiri godine, koja je danas potvrđena.

Podsjetimo, Vušković je kažnjen jer su u njegovom uzorku urina pronađeni tragovi eritropoetina. U pitanju je hormon koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što u konačnici omogućava krvi da apsorbira više kisika u tijelu.