2. kolo grupe C
7

Šok utakmica u Minhenu: Srbija u 96. minuti izbjegla poraz od Slovenije

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Slovenije i Srbije su podijelili su bodove na Football Areni u Minhenu u okviru drugog kola grupe C Evropskog prvenstva odigravši neriješeno 1:1.
Prvo poluvrijeme utakmice u Minhenu nam je ponudilo mnogo uzbuđenja, a rezultat se u nekoliko navrata mogao mijenjati. Slovenci su najbolju priliku za vodstvo imali u 38. minuti kada se Elšnik iznenada našao u prilici i šutirao, ali je uzdrmao stativu, a u nastavku akcije lopta je došla do Šeška koji je šutirao veoma loše.

Četiri minute kasnije Vlahović je propustio zicer za Srbiju. Živković je ubacio loptu s desne strane, Mitrović se lijepo zagradio i potom izašao sam pred Oblaka, no golman Slovenije je sjajno odbranio njegov udarac.

Na samom početku drugog poluvremena Oblak je odbranio još jedan zicer Vlahoviću, a nakon pola sata igre istakao se i Rajković nakon šuta šeška iz daljine.

Slovenci su poveli u 69. minuti nakon kontranapada. Elšnik je ubacio loptu s lijeve strane, a na drugoj stativi je bio desni bek Slovenije Karničnik kojem nije bilo teško poslati loptu u gol za 1:0.

Srbija je do kraja utakmice pokušavala stići do izjednačenja, a u 96. minuti je u tome i uspjela golom Jovića nakon kornera za konačnih 1:1.

Slovenija nakon dvije odigrane utakmice ima dva, a Srbija jedan bod. U ovoj grupi danas se u 18 sati igra i duel između Engleske i Danske. U trećem kolu Srbija će igrati protiv Danske, a Slovenija protiv Engleske.

Rezultat:

Slovenija - Srbija 1:1 (Karničnik 69' - Jović 90+6')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

- kraj utakmice: Slovenija - Srbija 1:1

90+6' - GOOOL!!! Srbija je izjednačila! Luka Jović je pogodio nakon kornera!

90+1' - Pet minuta sudijske nadoknade će se igrati.

87' - Srbija očajnički pokušava stići barem do boda, no Slovenci se sjajno brane.

83' - Rezervista Samardžić je sada pokušao nakon solo prodora, no lopta je otišla pored Oblakovog gola.

79' - Karničnik je šutirao iskosa sa dvadesetak metara, a lopta ide metar pored stative Rajkovićevog gola!

72' - Velika prilika za Srbiju! Sada je Mitrović ponovo bio u šansi, a nakon ubačaja s desne strane pogodio je prečku!

69' - GOOOOL!!! Slovenija je povela!!! Nakon sjajnog kontranapada Karničnik je pogodio! Elšnik je vidio da je desni bek Slovenije ispratio akciju i utrčao na drugu stativu, poslao mu idealnu loptu, a njemu nije bilo teško poslati loptu u gol!

64' - Stojković ponovo mijenja. Izašli su Vlahović i Lukić, a ušli su Jović i Milinković-Savić.

58' - Slovenci su zaprijetili nakon kontre, Šeško je šutirao s 20 metara, a Rajković sjajnom paradom spašava svoj gol.

54' - Lukić je dobio žuti karton zbog oštrog faula nad Stojanovićem.

49' - Velika prilika za Srbiju! Sada je Bijol zamalo postigao autogol! Gaćinović je ubacio u peterac, a Bijol je nespretno reagovao i lopta je otišla tik pored gola Slovenije!

47' - Velika prilika za Srbiju! Tadić je sjajno uposlio Mitrovića koji ponovo izlazi sam na Oblaka, a golman Slovenije je još jednom bio uspješniji!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Piksi je napravio prvu izmjenu, Gaćinović je zamijenio Mladenovića.

- kraj prvog poluvremena. Slovenija - Srbija 0:0.

45+1' - Igrat će se jedna minuta sudijske nadoknade.

42' - Velika prilika za Srbiju! Živković je ubacio loptu s desne strane, Mitrović se lijepo zagradio i potom izašao sam pred Oblaka, no golman Slovenije sjajno brani!

38' - Velika prilika za Sloveniju! Elšnik se iznenada našao u prilici i šutirao, ali je uzdrmao stativu! U nastavku akcije lopta je došla do Šeška koji je šutirao veoma loše i lopta je otišla pored gola!

31' - Velika prilika za Srbiju! Tadić je izveo korner, lopta je pala u peterac, ali je niko nije uspio skrenuti u gol. Mitrović je bio najbliži tome, no na kraju će od svega biti samo gol-aut za Oblaka.

27' - Odlična šansa za Srbiju, najbolja u dosadašnjem dijelu utakmice! Vlahović se u teškoj poziciji izborio za šut glavom, ali mu je Oblak odlično odbranio.

20' - Slovenci sada imaju veći posjed lopte, Srbija se organizovano brani i čeka priliku iz kontre.

14' - Mirniji period susreta, lopta je većinom na sredini terena.

8' - Velika prilika za Sloveniju! Mlakar je bio u šansi iskosa sa desne strane, šutirao je silovito, ali je Rajković spasio Srbiju!

4' - Slovenija je prva zaprijetila, Čerin je šutirao sa 20 metara, ali pravo u Rajkovića.

1' - Susret je počeo.

14:55 - Kovacs je izveo igrače na teren, nakon intoniranja himni susret će početi.

14:53 - Glavni sudija današnjeg duela je Rumun Istvan Kovacs, a asistirat će mu sunarodnjaci Vasile Marinescu i Ovidiu Artene. U VAR sobi će biti Norvežanin Espen Eskas i Nizozemac Pol van Boekel.

14:50 - Ove dvije selekcije su posljednje okršaje imale u Ligi nacija 2022. godine. U Beogradu je Srbija slavila sa 4:1, dok je u Ljubljani bilo 2:2.

14:47 - Upravo je taj neriješen rezultat i sinonim za međusobne duele Slovenije i Srbije. Te dvije selekcije su do sada odigrale osam međusobnih duela - obje reprezentacije su slavile po jednom, dok je čak šest utakmica završeno bez pobjednika.

14:44 - Obje selekcije su čak 24 godine čekale na novo pojavljivanje na Euru, a upravo su na tom 2000. godine odigrale međusobni duel u grupnoj fazi koji je završen nestvarnim rezultatom 3:3 nakon što su Slovenci vodili sa 3:0.

14:41 - Uoči današnjeg susreta atmosfera na ulicama Minhena je bila fantastična, a posebno je zanimljiva bila provokacija koju su Srbi uputili Slovencima, a tiče se slavnog košarkaša Luke Dončića.

14:37 - Srbija je u prvom kolu poražena od Engleske sa 1:0, dok je Slovenija osvojila bod u duelu sa Danskom (1:1), te je pobjeda imperativ za obje selekcije u današnjem duelu.

14:33 - Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je napravio tri izmjene u odnosu na utakmicu protiv Engleske. Prinudno je morao na poziciju lijevog bočnog igrača morao staviti Filipa Mladenovića umjesto povrijeđenog Filipa Kostića, dok je iz taktičkih razloga napravio dvije promjene u veznom redu.

Umjesto Sergeja Milinković-Savića je stavio Ivana Ilića, dok je ispunio želju Dušanu Tadiću i stavio ga u prvu postavu umjesto Nemanje Gudelja.

14:31 - Poznati su i sastavi za današnji duel Slovenije i Srbije.

Slovenija: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža - Stojanović, Čerin, Elšnik, Mlakar - Šporar, Šeško.

Srbija: Rajković - Pavlović, Milenković, Veljković - Mladenović, Lukić, Ilić, Živković - Tadić - Mitrović, Vlahović.
14:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice drugog kola Evropskog prvenstva između Slovenije i Srbije. Utakmica se igra danas od 15:00 sati na Football Areni u Minhenu.