Direktor reprezentacije
92

Spahić: Neki igrači dođu na okupljanje i ne budu na nivou kao u klubu, zato ih nema ovdje

E. K.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Direktor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić je na današnjoj press konferenciji istakao da se neke stvari moraju poštovati u reprezentaciji.
Istakao je da igrači koji trenutno nisu na spisku nisu isključeni iz budućih okupljanja već da su ovo samo stegovne mjere na kojima će istrajati do kraja.

"Drago mi je što se vratio interes za utakmice reprezentacije i događanja u reprezentaciji. Ima noviteta na spisku selektora Barbareza, nedavno ste pročitali saopštenje koje se odnosi na dečke kojih nema. Neke stvari se moraju poštovati, od početka smo govorili i idemo tim putem da se u reprezentaciju dolazi radom, redom i disciplinom kao i ljubavlju. Tako je danas i bit će u budućnosti. Onih koji nema, s razlogom ih nema. Oni nisu isključeni iz budućih okupljanja, ovo su stegovne mjere, na tome ćemo istrajati i to ćemo tražiti u budućnosti i samo tim putem ćemo vratiti reprezentaciju gdje je ranije i bila", rekao je Spahić i otkrio da je priča o Anelu Ahmedhodžiću završena.

"O Ahmedhodžiću je priča završena, ne želim da se ta priča povlači jer je to odluka NS BiH, počevši od predsjednika, potpredsjednika, generalnog sekretara pa tek onda nas ovdje", dodao je.

Govorio je direktor Spahić i o igračima koji se ne nalaze na današnjem spisku te je istakao da neki igrači nisu na nivou kojeg zahtijeva reprezentacija BiH.

"Barišića smo vidjeli u grupi koju smo željeli okupiti, onda pošaljemo Zlatana Bajramovića i Sašu Papca koji se vrate s negativnim informacijama kao i selektor koga je gledao. To je za nas bio šok jer smo mislili da smo zatvorili jednu rupu u reprezentaciji. Stavimo ga na pretpoziv, njegova reakcija je bila da je bio ljut, ali pozitivno ljut. Na koga da bude ljut? Na sebe ili za nas. Nakon tri sedmice to se okrenulo, njegova reakcija na terenu je bila fenomenalna, primoralo nas je da ga stavimo na pretpoziv i kasnije će se pokazati da je to bila ispravna odluka. Imamo nekih slučajeva gdje igrači kad smo ih išli gledati uživo, budu super, a kad dođu na okupljanje onda to bude totalno drugačije. Upozoravamo igrače da bi mogli biti van sastava, svi ovi momci koji danas nisu na spisku, a bili su. Oni su produkt toga. Dobili su povratnu informaciju koja nije bila lijepa za njih, a za nas još manje lijepa. On ti dođe na okupljanje i ne bude ni blizu nivoa iz kluba, to je za nas bio šamar. Zato nisu na današnjem spisku. Možda nije moje da se petljam u to, ali ne znači da oni neće biti na sljedećem spisku", završio je direktor reprezentacije.

Otkrio je da se stalno traga za novim igračima koje direktor reprezentacije pokušava da vrati kući, a također je govorio i o zlonamjernim komentarima koji su im napravili mnogo problema.

"Selektor je rekao da se još tražimo i još mi nismo kompletirali ekipu onako kako bismo željeli. Hoće li biti novih igrača? Stalno tragamo za novim igračima, pokušavamo da ih vratimo kući, oni pripadaju ovdje. Mi ne krademo već vraćamo našu djecu kući i to ćemo raditi stalno i dok god sam ovdje, ja garantujem da ću od U15 pokušati vratiti svako dijete u reprezentaciju. Da će biti promjena, hoće", dodao je i nastavio za kraj.

"Nemojte misliti da s vašim prijedlozima i kad se pojavi neka informacija, da je neko ljut na vas. Mi ne možemo sve pohvatati. Kad se pojavi zlonamjerna informacija, pa je ponovite pet puta i krenete na pokvaren način dovesti igrača u reprezentaciju. Ne svi, ima među vama super ljudi, ali ima i onih koji ne žele dobro ni nama, ni Savezu, ni reprezentaciji, ali ni državi nažalost. Pronaći će se oni. Ne znam iz kojih razloga. Mene neće naljutiti, navikao sam na njih, godinama su takvi. Napravili su nam toliko problema, kad god stvorimo kontakt s igračima, negdje se pojavi informacija i oni taj kontakt unište. Nije to slučajno nego namjerno, zlonamjerno".

Okupljanje je zakazano za 6. oktobar u ponedjeljak, a plan je do ponedjeljka da se svi igrači okupe. Pripreme će reprezentacija obaviti u Sarajevu kao i posljednji trening, a utakmice protiv Njemačke i Mađarske će se igrati na stadionu Bilino polje u Zenici.