Postao je rekorder
0

Španci podsjetili kako se Ronaldo nadimkom rugao Modriću: "Samo je Luka znao kako će sve završiti"

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni hrvatski nogometaš Luka Modrić u subotu navečer ispisao je još jednom historiju Real Madrida, pošto je postao najstariji igrač u historiji kluba sa Santiago Bernabeua.
Zaigrao je Modrić za Real protiv Betisa sa 39 godina i 40 dana, a tako je nadmašio čuvenog Mađara Ferenca Puškaša, koji je dosad držao rekord s odigranom utakmicom za Kraljevski tim sa 39 godina i 36 dana.

O Modrićevom podvigu piše cijela Španija, a list Relevo podsjetio je na njegov težak početak u Real Madridu, u koji je stigao u augustu 2012. godine iz Tottenhama.

Prilagodba na novu sredinu nije bila jednostavna za Modrića, a Relevo je danas podsjetio i kako su mu se Cristiano Ronaldo i druge zvijezde rugale. Portugalac i kompanija su Modriću čak dali i pogrdan nadimak - "Poni", a to je za Hrvata očito bio samo motiv više.

"Modriću su se u svlačionici rugali nazivajući ga Poni, ali samo on je znao kako će to sve završiti", naslov je teksta Releva.

Podsjećaju Španci i kako je Modrić otpisivan kao propalo pojačanje i da niko nije vjerovao u njega osim njega samog.

"On je tu i 12 godina kasnije te skuplja rekorde. Luka Modrić je toliko puta proglašen mrtvim da više ne osjeća ubode. Priča s njim u Realu počela je zaslugom Luisa Camposa. Današnji sportski direktor PSG-a tada je bio lični skaut Josea Mourinha, kod kojeg je, kao i kod Florentina Pereza, insistirao da dovedu veznjaka Tottenhama nakon što ga je gledao nekoliko puta. Kako li je samo bio u pravu", piše Relevo.

Na početku svoje ere u Real Madridu je Modrić bio u sjeni sjajnog Xabija Alonsa, a glavna mu je misija bila da unaprijedi igru Nurija Sahina, s kojim je tada igrao u tandemu na sredini terena.

"Tada 27-godišnji Modrić bio je žrtva ruganja u svlačionici. Nju su predvodili Ricardo Carvalho, uz ostale stručnjake za šalu na tuđi račun: Casillasa, Ronalda i Ramosa. Oni su Modrića zvali Poni. Zbog njegovog niskog rasta, jakih nogu i poluduge kose, podsjećao ih je na ždrijebe. Drugi nadimak kojeg su mu smislili bio je Guetta, zbog Modrićeve fizičke sličnosti sa slavnim DJ-em. Modrić je na sve to odgovarao s osmijehom, ali i onim što se ne vidi izvana", objasnio je Relevo teške početke Modrića u Madridu.

I ne samo da Modrić danas, kao 39-godišnjak, igra za Real Madrid, već on i dalje donosi prevagu na terenu. Tako je bilo i sinoć, kada je Hrvat protiv Betisa priliku za igru dobio u 63. minuti, pri rezultatu 1:1, a onda je potezom riješio meč.

Samo tri minute kasnije je sjajno proigrao Viniciusa i asistirao mu za pobjedonosni gol, pošto je Brazilac postavio konačnih 2:1.

Ranije je najavljeno da će ova sezona biti posljednja Modrićeva u dresu Reala, nakon čega će najvjerovatnije završiti bogatu karijeru.