Sport i politika
0

Španci razbjesnili Gibraltar skandiranjem, žalit će se i UEFA-i: "Ogromna provokacija i uvreda"

H. H.
Rodri je bio najglasniji u skandiranju posvećenom Gibraltaru (Foto: EPA-EFE)
Rodri je bio najglasniji u skandiranju posvećenom Gibraltaru (Foto: EPA-EFE)
Nogometni savez Gibraltara oštro je reagovao na skandiranje nogometaša Španije tokom proslave titule prvaka Evrope u Madridu i najavili su žalbu UEFA-i.
Neki igrači su tom prilikom pjevali "Gibraltar je španski", poruku posvećenu Engleskoj, španskom rivalu u finalu u Berlinu, odigranom prošle nedjelje.

Posebno je upečatljivo da je Rodri, koji igra u Premier ligi za Manchester City, bio jedan od onih koji je u jednom trenutku tokom žurke ohrabrio svoje saigrače da otpjevaju pjesmu.

Sam Morata, kapiten reprezentacije Španije, reagovao je na Rodrijev gest podsjetivši ga da igra u Engleskoj, na šta je on uzvratio da ga nije briga.

Gibraltar je odmah nakon ovoga najavio da će podnijeti zvaničnu žalbu UEFA-i, opisujući skadniranje kao "provokativno i uvredljivo" i podsjećajući da u nogometu nema mjesta za ponašanje ovog tipa.

Čak je i Vlada Gibraltara poručila da su ove aluzije Španaca ogromna uvreda za Gibraltarce.

Suverenitet Gibraltara je sporna tačka u anglo-španskim odnosima, jer Španija polaže pravo na tu teritoriju. Anglo-holandske snage su zauzele Gibraltar od Španije tokom Rata za špansko nasljeđe, a ustupljen je Velikoj Britaniji prema Ugovoru iz Utrechta 1713. godine.

Gibraltarci su velikom većinom odbacili prijedloge za španski suverenitet na referendumu 1967. i za zajednički suverenitet na referendumu 2002. godine.

Ipak, Gibraltar održava bliske ekonomske i kulturne veze sa Španijom, pri čemu mnogi Gibraltarci govore španski, kao i lokalni dijalekt poznat kao Llanito.