Igrali se produžeci
317

Španija u golijadi srušila Francusku za zlato na Olimpijskim igrama, Lopez ispisao historiju

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Španije osvajači su nogometnog turnira na Olimpijskim igrama, a do zlatne medalje su izabranici selektora Santiaga Denija stigli večerašnjom pobjedom nad domaćinom Francuskom od 5:3 nakon drame i produžetaka.

Ispustila je u regularnom toku Furija prednost od 3:1, ali je nakon produžetaka uspjela da slavi i osvoji turnir, a utakmicu je obilježio nogometaš Barcelone Fermin Lopez, koji je postao najbolji strijelac Španije na Olimpijskim igrama ikada.

Lopez je kreirao preokret na večerašnjoj utakmici na Parku prinčeva, pošto je postigao dva gola nakon što je Enzo Millot doveo Francuze u vodstvo u 11. minuti.

Pogađao je Lopez u 18. i 25. minuti i tako ekspresno okrenuo rezultat u korist Španije, čiju prednost je na 3:1 samo tri minute poslije povisio Alex Baena.

Kone je u 57. minuti pogodio prečku i propustio priliku da vrati Francuze u utakmicu, ali ipak smo vidjeli dramu u finišu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Maghnes Akliouche je na asistenciju Michaela Olisea smanjio na 3:2 petnaestak minuta prije kraja, a u sudijskoj nadoknadi je sudija Abatti Abel iz Brazila nakon intervencije iz VAR sobe dosudio penal za Francuske, a Mateta je pogodio s bijele tačke i poravnao na 3:3.

Uslijedili su produžeci, u kojim se Španija uspijeva oporaviti nakon šoka iz sudijske nadoknade te u 100. minuti preko Sergija Camella povesti sa 4:3!

Konačnih 5:3 je u 121. minuti postavio Camello s još jednim svojim pogotkom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Titulu najboljeg nogometnog tima s Olimpijskih igara iz Tokija nije ni imao priliku braniti Brazil, pošto se nije uspio kvalifikovati za turnir u Parizu.

Lopez je s večerašnja dva gola postao najbolji strijelac Španije ikada na Olimpijskim igrama, pošto na ovom takmičenju ima ukupno šest pogodaka.

Treće mjesto i bronzanu medalju na nogometnom turniru zauzela je selekcija Maroka, koja je jučer s nevjerovatnih 6:0 deklasirala Egipat.

Rezultat i strijelci:

Španija - Francuska 5:3 (Lopez 18', 25', Baena 28', Camello 100', 121' / Millot 11', Akliouche 79', Mateta 90+3'p)