Bogat nagradni fond
74

Španija zaradila ogromnu cifru osvajanjem titule, evo koliko će pripasti igračima

H. H.
Slavlje Španaca nakon posljednjeg sudijskog zvižduka (Foto: EPA-EFE)
Slavlje Španaca nakon posljednjeg sudijskog zvižduka (Foto: EPA-EFE)
Španija je potpuno zasluženo postala novi prvak Evrope u nogometu nakon što su ostvarili sve pobjede na turniru, a osim rezultatskog uspjeha pripast će i im i ogromna finansijska zarada u iznosu od 28,25 miliona eura.

Svaka reprezentacija je samim plasmanom na Euro zaradila 9,25 miliona eura.

Svaka pobjeda u grupnoj fazi na turniru u Njemačkoj bila je "teška" dodatnih milion eura, a remi pola miliona eura.

Pobjeda u osmini finala vrijedila je 1,5 miliona, u četvrtfinalu 2,5, a u polufinalu 4 miliona eura. Poraženi finalista je dobio 5 miliona, a pobjednik 8 miliona eura.

Tako je maksimalni iznos koji je novi evropski prvak zaradio sa sve tri pobjede u grupi je 28,25 miliona eura.

Koliko su zaradili igrači i članovi stručnog štaba?

Prije početka takmičenja, Nogometni savez Španije i nogometaši su se dogovorili da 30 posto sume ide igračima španskog tima, a u slučaju osvajanja Eura dogovoreno je da će nogometašima pripasti 40 posto nagradnog fonda.

Na kraju, svaki igrač Crvene furije i članovi stručnog štaba dobit će po 400.000 eura. Dio bonusa bi trebao biti podijeljen i zaposlenima koji su pratili špansku selekciju tokom takmičenja.

Podsjetimo, Španije je četvrti put postala šampion Evrope, nakon što je večeras u velikom finalu Eura sa 2:1 potpuno zasluženo savladala Englesku.

Crvena furija je tako postala najtrofejnija selekcija na Starom kontinentu s četiri titule prvaka, a do večeras su bili izjednačeni s Njemačkom sa po tri titule.