Nevjerovatno zdanje
150

Spektakularan stadion od 115.000 mjesta, vrijedan 459 miliona eura bit će izgrađen za SP 2030

H. H.
Budući izgled "Velikog stadiona" (Foto: Twitter)
Budući izgled "Velikog stadiona" (Foto: Twitter)
Maroko će u blizini grada Casablance izgraditi stadion kapaciteta 115.000 mjesta, na kojem će biti domaćin utakmica Svjetskog prvenstva 2030. godine, takmičenja koje će organizovati zajedno sa Španijom i Portugalom.

Nova arena biće izgrađena na zemljištu od 100 hektara i imat će atletsku stazu, zatvoreni bazen, tržni centar i hotel.

Ovo su neki od detalja budućeg stadiona, koji će se nalaziti u blizini Casablance i koštat će 5 milijardi dirhama (459 miliona eura) prema specifikacijama konkursa za arhitekturu koji su objavili Sonarges i ANEP., marokanska javna preduzeća posvećena sportskim investicijama i javnim objektima.

Novi stadion će biti najveći te vrste u Sjevernoj Africi, navodi se u sažetku tendera i bit će dizajniran za domaćinstvo masovnih sportskih i kulturnih događaja u skladu sa najnovijim zahtjevima međunarodnog nogometa.

Izgradnja ovog stadiona odvija se u kontekstu priprema započetih za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine, a najveća je od šest lokacija koje je predložio Maroko, uz Tanger, Rabat, Agadir, Marrakech i Fes.

Kompleks "Marelui Stadion" bit će izgrađen u provinciji Benslimane, u krugu opštine Mansouria, oko 38 kilometara od Casabalnce i u blizini aerodroma Benslimane. Također će uključivati ​​četiri terena za trening koje je odobrila FIFA, komercijalne prostore i druge prostorije.

Na površini od 100 hektara koja će pokrivati ​​cjeli sportski kompleks, bit će upriličena i izgradnja atletskog stadiona kapaciteta 25.000 gledalaca, sportske hale, olimpijskog bazena, kongresnog centra, tržnog centra i hotela.

Finansiranje "Velikog stadiona" dolazi iz sporazuma koji je marokanska vlada potpisala 20. oktobra sa javnom investicionom kompanijom CDG. Ovim sporazumom dogovoren je budžet od 14,5 milijardi dirhama (oko 1,3 milijarde eura), koji će se koristiti i za renoviranje još šest stadiona, u Tangeru, Kazablanki, Rabatu, Agadiru, Marakešu i Fesu, koji će biti domaćin Afričkog kupa nacija.

Svjetsko prvenstvo 2030. će biti prvi završni turnir koji će se održati na tri kontinenta. Prve utakmice će se održati u Argentini, Urugvaju i Paragvaju , povodom proslave stogodišnjice Svjetskog prvenstva. Potom će se utakmice igrati u tri zemlje domaćina - Španiji, Portugalu i Maroku.