Promijenili mišljenje
14

Sporni kriteriji Fudbalskog saveza KS stavljeni van snage, vanredna skupština na čekanju

N. K.
Foto: Fudbalski savez Kantona Sarajevo
Foto: Fudbalski savez Kantona Sarajevo
Čelnici Fudbalskog saveza Kantona Sarajeva su na današnjoj sjednici Izvršnog odbora odlučili staviti van snage posebne kriterije za izbor kandidata iz ovog saveza u izvršne odbore federalnih i državnih saveza, potvrđeno je za portal Klix.ba.
Naime, prethodno su čelnici kantonalnog saveza nametnuli kriterij da kandidati moraju imati najmanje godinu dana radnog iskustva u kantonalnim, federalnim ili državnim nogometnim tijelima prilikom delegiranja, čime bi onemogućili promjene tokom izborne skupštine koja je zakazana za sredinu decembra.

Sarajevski klubovi su reagovali povodom toga, a danas su čelnici kantonalnog saveza promijenili mišljenje i ukinuli sporne kriterije.

Osim ove zamjerke, veliki broj klubova je zahtijevao i vanrednu skupštinu Fudbalskog saveza KS, a nju je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Kako saznajemo, zahtjev o zakazivanju vanredne skupštine je proslijeđen Komisiji za propise pri savezu, a nakon njihovog očitovanja donijet će se konačna odluka.

Za sredinu decembra je zakazana redovna skupština Fudbalskog saveza KS na kojoj će se donijeti brojne odluke, a između ostalih, i ko će predstavljati glavni grad BiH u Izvršnom odboru Nogometnog saveza BiH.

U međuvremenu, oglasio se i Fudbalski savez KS.

"Fudbalski Savez Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme izložen je velikim pritiscima od pojedinih aktera koji nisu involvirani u sam rad Saveza, niti način njegovog funkcionisanja, čime posljedično nanose veliku štetu njegovom ugledu i dovode u pitanje rad Saveza u budućnosti. Fudbalski Savez Kantona Sarajevo ističe da su sve dosadašnje odluke relevantne za rad Saveza donesene dvotrećinskim većinama na održanim skupštinama FS KS. Pored svih navedenih opstrukcija i neistina koje su iznesene u javnosti, sadašnji saziv Izvršnog odbora FS KS zajedno sa svim članicama Saveza postigao je izuzetne rezultate, prepoznatljive širom regiona", poručili su iz Saveza te dodali:

"Omladinske i dječje lige Kantona Sarajevo broje najveći broj mladih sportista u državi, koji se aktivno takmiče u najorganizovanijem takmičenju u državi. Samoj svečanosti završnice omladinskih i dječjih liga Kantona Sarajevo prisustvuje preko 3.000 učesnika, a isto toliko i posjetilaca. Reprezentativne selekcije Kantona Sarajevo osvajaju trofeje na domaćim i međunarodnim turnirima. Bitno je istaći da je pionirska reprezentativna selekcija Kantona Sarajevo za svoje uspjehe nagrađena i zlatnicima Grada Sarajeva za izvanredan doprinos promociji grada Sarajeva i države BiH."