Po UEFA standardima
90

Srbija uskoro dobija moderni nacionalni stadion, Vučić otkrio kad će biti izgrađen

S. G.
U Srbiji uveliko počinju pripreme za početak gradnje novog i modernog Nacionalnog stadiona nadomak Beograda čiji je plan izgradnje danas predstavio predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić.
Srbijanski predsjednik je objasnio javnosti šta će sve biti urađeno oko njega i kako će da bude uređen taj prostor. Vučić je otkrio i da će oko stadiona da prolazi nova željeznička pruga.

"Uz energiju, ambiciju ljudi imaćemo čime da se ponosimo, da za 15 godina pokažemo kakva će Srbija izgledati. Ovo je područje od 212 hektara, a ovo od 127 hektara. Tuda će prolaziti nova željeznička pruga, tu će biti komercijalni sadržaji i stadion. Gledaćemo da li će tu biti Avantura park ili neke dodatne stvari", rekao je.

Vučić je podvukao da bi Izgradnja nacionalnog stadiona trebalo bi da bude završena do jeseni 2026. godine.

"Stadion mora biti gotov do kraja jeseni 2026. godine, a mi se nadamo i dosta ranije. Vjerujemo da će biti najljepši u Evropi. Sada se završava stadion Reala, cijena je milijardu i po eura, sa tim se ne treba porediti. Radi se linijska infrastruktura, ugovor za iskop i nasip terena. Oba ugovora su potpisana, jedna cijena je 198 miliona, a druga 84 miliona.

Izgradnja ovog velelepnog zdanja će startati za manje od godinu dana.

"Očekujemo da krene izgradnja u junu 2024. godine. Imat će kapacitet od 52.000 sjedišta i ispunjavat će sve UEFA kriterije. Kompletan ugovor će biti uskoro potpisan, biće skup, ali pogledajte kako to izgleda. Ovo će biti veliki razvojan plan ne samo za Surčin, Jakovo, nego za cijelu Srbiju", istakao je Vučić.