Pregled nastupa
33

Šta su uradili Zmajevi vikend pred okupljanje: Tri strijelca, ali i velika briga za Barbareza

D. P.
Demirović je bio među strijelcima (Foto: EPA-EFE)
Demirović je bio među strijelcima (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu započinje okupljanje uoči predstojećeg ciklusa Lige nacija i duela protiv Njemačke i Mađarske, a Zmajevi su tokom tek završenog vikenda imali zapažene uloge u evropskom nogometu.
Većina Zmajeva igra redovno u svojim klubovima, za razliku od nekih ranijih okupljanja, što je dobar signal. Standardne probleme ima Benjamin Tahirović, dok je nekoliko nogometaša sa spiska u ovom kolu bilo slobodno.

Trojica nogometaša BiH postizali su golove u ovom kolu, ali se za selektora Sergeja Barbareza pojavila velika nevolja jer je nezamjenjivi bočni igrač Zmajeva Amar Dedić doživio povredu čiji intenzitet još uvijek nije poznat.

Krenut ćemo od golmana. "Jedinica" Zmajeva Nikola Vasilj, nakon tri sjajne utakmice, ovoga puta doživio je težak poraz od Mainza u Bundesligi primivši tri gola.

Novajlija na spisku Martin Zlomislić (Rijeka) četvrti meč zaredom nije primio gol i definitivno se nalazi u sjajnoj formi, dok treći golman Osman Hadžikić ovog vikenda bio je slobodan sa svojim Veležom jer se u BiH nije igralo.

Što se odbrane tiče, Sead Kolašinac je nastavio sa sjajnim partijama i sa svojom Atalantom rezultatom 5:1 slavio je protiv Genoe. Tri dana ranije bio je asistent i ostvario je clean sheet u utakmici Lige prvaka protiv Šahtara (2:0).

Nastup sezone ostvario je i Adrian Leon Barišić koji je postigao gol za pobjedu Basela i upisao clean sheet u derbiju protiv favorizovanog Young Boysa.

Kao i Zlomislić na golu, i njegov saigrač iz odbrane Stjepan Radeljić je četvrti meč bez primljenog gola s Rijekom, dok je novi dobar nastup za Zurich upisao Nikola Katić (remi s Luganom 1:1).

Sjajni su bili Jusuf Gazibegović u pobjedi svog Sturma u derbiju nad Salzburgom rezultatom 5:0, te Ermin Bičakčić koji je sačuvao mrežu s Braunschweigom protiv Hannovera. Konačno bolji rezultat ostvario je Nihad Mujakić s Partizanom protiv Tekstilca (pobjeda 4:1) odigravši svih 90 minuta. Nažalost, Dedić se povrijedio protiv Sturma u derbiju.

Dvojica reprezentativaca BiH u Njemačkoj su ovog vikenda odigrali utakmice sezone. Armin Gigović igra sve bolje u Bundesligi, a sa svojim Kielom priredio je senzaciju i remizirao rezultatom 2:2. Bio je starter i izborio je penal za konačnih 2:2 te veliki bod svog tima. S druge strane, sjajan gol je postigao i Dženis Burnić za Karlsruher u remiju rezultatom 3:3 protiv Darmstadta.

Haris Hajradinović i Ivan Bašić odigrali su bez učinka cijele utakmice u Turskoj i Rusiji, dok je poluvrijeme u porazu Palerma za igru dobio Dario Šarić. Denis Huseinbašić je bio dobar u pobjedi svog Koelna nad Ulmom i odigrao je svih 90 minuta.

Esmir Bajraktarević je ušao u igru posljednjih pola sata u MLS-u protiv DC Uniteda, dok Ifet Đakovac (TSC) i Benjamin Tahirović (Ajax) ovog vikenda nisu igrali.

Trojica bh. napadača nisu se naigrali ovog vikenda. Kapiten Edin Džeko bio je slobodan ovog vikenda sa svojim Fenerbahčeom, dok su Haris Tabaković i Ermedin Demirović odigrali međusobni duel u derbiju Bundeslige (Stuttgart - Hoffenheim 1:1). Demirović je postigao gol za 1:1 i igrao je 29 minuta, dok je Tabaković odigrao posljednjih 18 minuta.

Barbarez je za ova dva susreta pozvao sljedeće nogometaše:

Golmani: Nikola Vasilj (St. Pauli), Martin Zlomislić (Rijeka), Osman Hadžikić (Velež);

Odbrana: Sead Kolašinac (Atalanta), Nikola Katić (Zurich), Jusuf Gazibegović (Sturm), Amar Dedić (Salzburg), Nihad Mujakić (Partizan), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig), Adrian Leon Barišić (Basel), Stjepan Radeljić (Rijeka);

Vezni red: Haris Hajradinović (Kasimpaša), Benjamin Tahirović (Ajax), Ivan Bašić (Orenburg), Dario Šarić (Palermo), Denis Huseinbašić (Koln), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Holsten Kiel), Ifet Đakovac (TSC), Esmir Bajraktarević (New England Revolution);

Napad: Edin Džeko (Fenerbahče), Ermedin Demirović (Stuttgart), Haris Tabaković (Hoffenheim).

Podsjetimo, u Zenici će na stadionu Bilino Polje u rasponu od tri dana, od 11. do 14. oktobra, gostovati selekcije Njemačke i Mađarske u okviru trećeg i četvrtog kola Lige nacija.