Popularna i u BiH
355

Studija pokazala: Igranje "Fantasyja" ostavlja negativne posljedice po mentalno zdravlje

D. P.
Mohamed Salah predvodi listu s najvećim brojem bodova (Foto: FPL/Screenshot)
Mohamed Salah predvodi listu s najvećim brojem bodova (Foto: FPL/Screenshot)
Igranje planetarno popularne igre "Fantasy Premier league" menadžera ostavlja negativne posljedice po mentalno zdravlje, zaključeno je nakon studije Univerziteta Nottingham Trent.

Fantasy Premier League (FPL) igra više od sedam miliona korisnika koji svake sedmice prave svoj tim u okviru elitnog ranga engleskog nogometa i nadaju se da će baš njihovi izabranici zablistati na terenu i donijeti im bodove protiv direktnih rivala.

Međutim, studija koju prenosi Guardian pokazala je da 24,6 posto od 1995 ispitanih osoba vidjelo slabljenje mentalnog zdravlja nakon igranja ove igrice.

Blago neraspoloženje i nešto više od toga prijavilo je 44 posto igrača koji su proveli više od 45 minuta igrajući, više od 60 minuta istražujući i više od 120 minuta razmišljajući o FPL-u dnevno.

Od ispitanog broja korisnika (1995), 20,8 posto je osoba koje igraju više od 45 minuta dnevno Fantasy. Među njima, 34 posto korisnika poručilo je da im igrica izaziva blagu anksioznost, a 37 posto ističe da im je igrica poremetila život na neki način.

Fantasy Premier League igra se širom svijeta, tačnije u 96 zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina u kojoj je ova igra godinama veoma popularna.