Sesar i Šunjić dobili pozive
1

FOTO / Sušić objavio spisak igrača za utakmicu protiv Velsa

Klix.ba
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor Safet Sušić je objavio spisak igrača za utakmicu protiv Velsa, koja će se igrati 15. augusta na stadionu Parc Y Scarlets koji prima 14.800 gledatelja.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sušić će za utakmicu protiv Velsa računati na:

Golmani: Asmir Begović, Ibrahim Šehić

Odbrana: Mensur Mujdža, Boris Pandža, Emir Spahić, Toni Šunjić, Muhamed Bešić, Ognjen Vranješ

Srednji red: Ivan Sesar, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Sejad Salihović, Adnan Zahirović, Damir Vrančić, Miroslav Stevanović, Muamer Svraka

Napad: Edin Džeko, Vedad Ibišević

Ovaj put u timu neće biti nekoliko standardnih imena. Protiv Velsa neće igrati Haris Medunjanin, Senijad Ibričić, Elvir Rahimić i Zlatan Muslimović.

Selektorov odabir igrača je bio tema većeg dijela konferencije za medije. Govorio je o pozivima za Sesara i Šunjića.

"Sesar i Šunjić su igrači koji su definitivno svojim igrama zaslužili poziv. Ivan je igrač Sarajeva, a ovaj tim odlično igra u Evropi, tako da je barem jedan pojedinac zaslužio mjesto u reprezentaciji. Osim toga, fale mi Rahimić i Medunjanin", kazao je Sušić.

Dodao je da poziv Sesaru treba da bude motiv igračima iz Premijer lige BiH da igraju što bolje kako bi im se otvorila vrata ka reprezentaciji.

Za Medunjanina je rekao da se reprezentacija ne može zamisliti bez njega te da će biti pozvan čim riješi svoj status u klubu. Ibričić će također biti pozvan kad zaigra u svom klubu u Turskoj.

Novinare je zanimalo i da li je selektor pratio igre Saida Husejinovića u dresu Sarajeva te da li je on zaslužio poziv u državni tim.

"Said ima kvalitet, gledao sam ga, ali nije dovoljno ocijeniti ga na osnovu nekoliko utakmica. Protiv Zete nije odigrao tako dobro kao protiv Levskog. Nije ni u najboljoj formi jer ima viška kilograma, ali svakako na njega računam u budućnosti", objasnio je Sušić.

Saša Papac, važan igrač naše reprezentacije, još uvijek nema klub. Sušić je rekao da je ovaj igrač bliže završetku karijere nego pronalasku novog kluba.

"Razgovarali smo sa Sašom prije 20 dana i po svemu sudeći on je blizu završetka karijere. Ipak, ako pronađe klub, ja ću računati na njega, čak i ako bude nastupao u Premijer ligi. Cijenim ga kao igrača i kao čovjeka", izjavio je selektor.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bilo je riječi i o Zlatanu Muslimoviću koji uspješno nastupa za svoj klub u Kini.

"Kina je daleko da bi pratili igrače koji tamo igraju. Osim toga, njima treba mnogo vremena da stignu i priključe se reprezentaciji. Zlatana cijenim i on razumije moje odluke. Ukoliko zaigra u Evropi, ja ću računati na njega. Pokazao sam da ga cijenim, pozivao sam ga i kad nije imao klub. Tada su me svi kritikovali", objasnio je Sušić.

Selektor je rekao da je utakmica s Velsom važna zbog podizanja samopouzdanja i da nije poželjno kfalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu započeti nakon poraza.

"Potreban nam je dobar rezultat i pokušat ćemo ga ostvariti. Vels je solidna ekipa i ne smijemo ih potcijeniti. Povoljan rezultat bi podigao samopouzdanje pred kvalifikacije", smatra Sušić.