Sjajni Cole Palmer
59

Sva bizarnost Southgatea i Engleza: Nije počeo nijedan meč Eura, a izabran za igrača sezone

D. P.
Palmer je trajno bio u nemilosti Southgatea (Foto: Engleski nogometni savez)
Palmer je trajno bio u nemilosti Southgatea (Foto: Engleski nogometni savez)
Nogometaš Chelseaja Cole Palmer potpuno zasluženo dobio je nagradu za najboljeg igrača godine, ali tu ništa ne bi bilo bizarno da se ne radi o rezervisti koji je tokom Evropskog prvenstva isključivo ulazio u igru kod Garetha Southgatea.

Cole Palmer proživljava bajkovite dane i mjesece. Napustio je matični Manchester City na početku prošle sezone, dobio šansu u Chelseaju i maksimalno je iskoristio.

Tokom prošle sezone u dresu Chelseaja bio je zvanično najkorisniji igrač lige s 22 gola i 11 asistencija, a fantastično je započeo i novu sezonu Premier lige u kojoj je nakon sedam utakmica na šest golova i pet asistencija.

Za reprezentaciju Engleske nije mnogo dao, ali je svejedno danas dobio vrijednu nagradu. Potpuno bizarno, dobio je nagradu za najboljeg igrača reprezentacije Engleske za proteklih godinu dana.

Naravno, nije bizarno ništa njegovom krivicom, već jer ga na minulom Evropskom prvenstvu u Njemačkoj Gareth Southgate gotovo nikako nije koristio. U dva prva duela nije dobio ni minut igre, a onda je u svakom od narednih ulazio s klupe.

U polufinalu je bio jedan od junaka jer je asistirao za plasman u finale, a igrao je samo 10 minuta, da bi u finalu dobio 21 minut igre i postigao gol za poravnanje protiv Španije. Ipak, Španci su se na kraju okitili titulom prvaka Evrope.

Palmeru je danas uručena nagrada Nogometnog saveza Engleske (FA) nakon što je stigao na okupljanje uoči drugog ciklusa grupne faze Lige nacija. Englezi će igrati protiv Grčke i Finske, nakon što su u prva dva duela ostvarili dvije pobjede.

Southgateu su navijači najviše zamjerili što tokom Evropskog prvenstva nije više koristio Palmera i što on nije bio redovan starter. Nakon što je završeno takmičenje u Njemačkoj, selektor Southgate je smijenjen