Smiruju tenzije
50

Švicarci uoči duela sa Srbijom fokusirani samo na nogomet: Ne možemo kontrolisati drugu stranu

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Švicarske će u subotu gostovati u Leskovcu gdje ih očekuje utakmica Lige nacija protiv selekcije Srbije.

Švicarci pred gostovanje u Srbiji neće poduzimati nikakve posebne mjere te će ih pratiti svega tri do pet zaštitara na njihovom putu do stadiona.

U Švicarskoj su odlučili da ne žele posebno doljevati ulje na vatru budući da su za njihovu sigurnost odgovorni selekcija domaćina i UEFA.

Savez nema brige budući da je imao dobra iskustva sa srbijanskim domaćinom u martu 2023. godine kada je reprezentacija Švicarske igrala protiv Bjelorusije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Novom Sadu kada su i snajperisti oko stadiona osiguravali sigurnost nogometaša.

Inače, utakmice Srbije i Švicarske nisu kao svake druge utakmice, uostalom dva međusobna duela ovih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2018. i 2022. godine su izazvali mnogo kontroverzi uključujući i slavlje reprezentativaca Švicarske s albanskim porijeklom koje je razbjesnilo naše istočne komšije.

Pokazivali su dvoglavog orla prilikom proslavljanja golova te izazvali bijes u Srbiji koja sa mnogo pažnje dočekuje ovaj duel Lige nacija.

Ipak, direktor reprezentacije Švicarske Pierluigi Tami smiruje strasti uoči gostovanja selekcije Švicarske u Leskovcu.

"To su stare priče, ovo je za nas utakmica kao i svaka druga. Naš fokus je samo na igri, nećemo više raspravljati o tome, želimo osvojiti tri boda u Leskovcu", rekao je Tami i dodao:

"Ne želimo da potcjenjujemo potencijalni problem ili ga prešutkujemo, ali nećemo doljevati ulje na vatru. Ne možemo kontrolisati utjecaje sa srbijanske strane, fokusiramo se na sport i ne želimo gubiti energiju bespotrebno".

O činjenici da Granit Xhaka, čiji su roditelji kosovskog porijekla, neće putovati u Srbiju, nikada se nije interno razgovaralo.

Utakmica Srbija - Švicarska se igra u subotu u Leskovcu s početkom u 20:45 sati.