Prvi duel nokaut faze
387

Sjajni Švicarci izdominirali protiv Italije i plasirali se u četvrtfinale Eura

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Selekcija Švicarske se plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva nakon što je danas u duelu osmine finala odigranom na Olimpijskom stadionu u Berlinu pobijedila reprezentaciju Italije rezultatom 2:0.

Prvo poluvrijeme je apsolutno pripalo dominantnim Švicarcima koji su opasno zaprijetili u 24. minuti kada je Donnarumma sjajno odbranio Embolu. Ipak, spasa Italijanima nije bilo osam minuta prije odlaska na odmor kada se Freuler sjajno snašao u šensaestercu i matirao nemoćnog golmana Italije. Gol pogledajte ovdje.

Mogla je Švicarska u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena udvostručiti vodstvo, ali je ponovo Donnarumma spasio Italijane uz pomoć stative. Međutim, samo što se krenulo sa centra u drugom poluvremenu Švicarska je udvostručila vodstvo. Vargas je fenomenalno šutirao s ivice šensaesterce u suprotni ugao Donnarumminog gola i zatresao mrežu za veliko slavlje Švicaraca. Gol pogledajte ovdje.

Nemoćni Italijani nisu se uspjeli oporaviti od šoka te su tek preko Scammace pogodili stativu što nije bilo dovoljno da ugroze sigurnu pobjedu Švicarske koja se zasluženo plasirala dalje.

Švicarska će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv pobjednika duela između Engleske i Slovačke koji se igra sutra.

Rezultat i strijelci:

Švicarska - Italija 2:0 (Freuler 37', Vargas 46')

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Utakmica iz minute u minutu:

90+3' - Gotova je utakmica! Švicarska je zasluženo pobijedila Italiju i plasirala se u četvrtfinale Eura.

90+2' - Posljednja izmjena na utakmici. Aebischer napušta teren, a umjesto njega ulazi Steffen.

90' - Igrat će se samo dvije minute sudijske nadoknade.

88' - Tražili su Italijani sada penal nakon što je igrač Švicarske igrao rukom u šesnaestercu, ali je sudija pokazao da se igra dalje.

86' - Posljednja promjena za Italiju. Fagioli je napustio teren, a mijenja ga Frattesi. Italijani bacaju sve karte u napad, ali su jalovi i Švicarci nemaju problema.

77' - Dvostruka izmjena i kod Švicarske. Izašli su Ndoye i Embolo, a ušli su Duah i Sierro.

75' - Prva velika šansa za Italiju na utakmici. Scamacca se našao sam pred golmanom Švicarske, ali je iz velike blizine pogodio samo stativu. Spalleti pravi posljednje rokade. Izbacio je Darmiana i Cristantea, a ušli su Cambiaso i Pellegrini.

72' - Sada i Yakin prva prve izmjene na do sada sjajno vođenom susretu. Izvadio je Riedera i Vargasa, a uveo Stergioua i Zubera.

64' - Pokušava selektor Italije razbuditi ekipu. Sada je uveo Reteguija umjesto Barelle.

57' - Novi žuti karton za Italiju, već treći. Ovaj put je javnu opomenu dobio Mancini.

56' - Sada se igra uglavnom na sredini terena, Švicarci su digli ručnu, dok je Italija i dalje bez ozbiljne prilike.

46' - GOOOOOL! Švicarska je udvostručila vodstvo, a strijelac je Vargas! Aebischer je vukao loptu po lijevoj strani te je ostavio Vargasu koji potom fenomenalno pogađa suprotne rašlje za velikih 2:0 za Švicarsku. Italija je trenutno na koljenima. Gol pogledajte ovdje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

46' - Spalletti je odmah napravio izmjenu na poluvremenu. Zaccagni je ušao u igru umjesto El Shaarawyja.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45+3' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Švicarska zasluženo vodi 1:0.

45+1' - Velika šansa ponovo za Švicarsku. Rieder je dobro izveo slobodni udarac, ali je Donnarumma fantastično odbranio uz pomoć stative pa je ostalo 1:0 za Švicarsku.

45' - Italijani su sve nervozniji. Sada je El Shaarawy napravio ružan prekršaj te je dobio javnu opomenu. Igrat će se tri minute sudijske nadoknade.

37' - GOOOOL! Švicarska vodi 1:0, a strijelac je Freuler! Vargas je ubacio s lijeve strane, a Freuler se majstorski snašao u šesnaestercu Italijana i matirao nemoćnog Donnarummu za 1:0. Gol pogledajte ovdje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

35' - Imamo prvi žuti karton na utakmici, a dobio ga je Barella nakon žestokog starta nad rivalom.

34' - Švicarci su već osam puta šutirali ka golu Italije koja dovoljno govori o situaciji na terenu uz terensku inicijativu s većim posjedom lopte.

24' - Švicarska je sada imala veliku šansu. Embolo je dobro pobjegao svojim čuvarima i izašao je sam na golmana Italije, ali je Donnarumma dobrom odbranom spasio Italiju.

23' - Na polovini smo prvog poluvremena. Švicarska je dominantna, ima već četiri šuta ka golu Italijana koji još nijednom nisu zaprijetili.

17' - Napokon se Italija probudila te je uspostavila kontrolu nad loptom. Međutim, još nema pravih prilika na utakmici.

11' - Potpuna dominacija Švicarske na otvaranju susreta, dok Italija gotovo ne prelazi centar.

6' - Dobar početak Švicarske. Imaju daleko veći posjed lopte i inicijativu. Italija je za sada potpuno bezopasna.

1' - Počela je utakmica u Berlinu!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

17:55 - Szymon Marciniak iz Poljske će suditi današnju utakmicu. Izvode se himne i sve je spremno za početak utakmice.

17:50 - Međusobni susreti ovih rivala iz prošlosti sugerišu da će ovo biti čvrsta utakmica na mali broj pogodaka. Naime, čak četiri od posljednji pet duela okončani su neriješenim rezultatom (dva puta po 0:0 i dva puta 1:1), dok je na prošlom Euru Italija razbila Švicarsku u grupama s 3:0.

17:45 - Italija je nakon grupne faze prava enigma Eura. Krenulo je dobro pobjedom protiv Albanije, potom je uslijedio poraz od Španije, a onda remi s Hrvatskom. Sve je to bilo dovoljno za drugo mjesto iza lidera Španije, a isto kao i Švicarska, niti u jednom susretu nisu uspjeli sačuvati mrežu netaknutom.

17:40 - Švicarska se osminu finala plasirala nakon što je grupnu fazu okončala na drugom mjestu iza lidera Njemačke. Nisu doživjeli niti jedan poraz. Savladali su Mađarsku, a remizirali sa Škotskom i upravo Njemačkom. Zanimljivo da su na svakoj utakmici postigli, ali i primili pogodak.

17:35 - Stigli su nam i sastavi za večerašnji okršaj. Švicarska će igrati u formaciji 3-4-3. Na golu je Sommer, a posljednju liniju čine Rodriguez, Akanji i Schar. U sredini će igrati Rieder, Xhaka, Freuler i Aebischer, dok će u napadu biti Ndoye, Embolo i Vargas.

S druge strane, Italija će igrati u formaciji 4-3-3. Donnarumma je među stativama, a u odbrani će igrati Darmian, Bastoni, Mancini i Di Lorenzo. Barella, Fagioli i Cristante će igrati u sredini, dok će u napadu biti El Shaarawy, Scamacca i Chiesa.

17:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prve utakmice osmine finala na Evropskom prvenstvu između Švicarske i Italije. Utakmica se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu s početkom u 18:00 sati.