Nogomet
11

Švicarski mediji se pitaju: Zbog čega je Izet Hajrović izabrao BiH?

Piše: J. H.
Braća Sead i Izet Hajrović
Braća Sead i Izet Hajrović
Nakon što je obznanio da će ipak nastupati za reprezentaciju BiH, švicarski mediji nisu ostali nimalo ravnodušni prema Izetu Hajroviću.

Njegov mlađi brat Sead Hajrović već je upisao svoj debi u dresu reprezentacije BiH, to isto bi mogao uraditi i napadač Grasshoppera. Potvrdio je to i selektor Zmajeva Safet Sušić u prošlosedmičnom razgovoru za portal Klix.ba.

"Sve zavisi od njegove igre i administrativnih stvari. Ukoliko je izvadio naš pasoš, treba poslati pismo FIFA-i za promjenu nogometnog državljanstva. To je procedura koja traje malo duže, tako da ne znam da li će to sve biti završeno do septembra. Ja sam mu prije godinu i po rekao da, ukoliko želi igrati za BiH, završava administrativne stvari. Ne znam iz kojih razloga nije ništa uradio i izgubio je dosta vremena. Do sada je već mogao dobiti šansu. Šteta je veća za njega", rekao je Sušić za Klix.ba.

Izet je polovinom novembra odigrao sedam minuta u dresu reprezentacije Švicarske u prijateljskom susretu protiv Tunisa. Nakon toga, starijeg Hajrovića selektor Ottmar Hitzfeld više nije pozivao.

"Još uvijek nismo digli ruke od Hajrovića", kazao je bivši trener Bayerna za švicarski portal Blick.ch. Autor teksta jučer je odlučio posjetiti braću Hajrović i upitati Izeta zašto je promijenio mišljenje.

"Ne dajem izjave", bio je kratak odgovor napadača Grasshoppera. Navedeni portal tvrdi da se Hajrović odlučio za reprezentaciju BiH zbog toga što mu je obećano mjesto u prvoj postavi.

"Šteta je za reprezentaciju Švicarske, ali razumijem njegovu odluku", kazao je Hajrovićev saigrač, golman Roman Burki.

Braća Hajrović na jučerašnjem treningu
Braća Hajrović na jučerašnjem treningu

Povodom cijelog slučaja oglasili su se i iz Grasshoppera.

"To je njegova privatna odluka koju mi moramo prihvatiti i poštovati", stoji na zvaničnoj stranici kluba za koju je Hajrović ipak dao izjavu vezanu za njegovu odluku.

"Ja sam sportista i volio bih igrati za reprezentaciju na međunarodnim takmičenjima. Tu priliku ću imati sa BiH", kazao je Hajrović. Selektor Švicarske Hitzfeld definitivno nije očekivao ovakvu odluku Hajrovića, piše navedeni portal.