Prijateljski meč
165

Tok utakmice: BiH - Gruzija 0:1

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Zenici je igrala prijateljski susret protiv selekcije Gruzije, a tekstualni prijenos ovog susreta mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

BiH - Gruzija 0:1 (Zivziadze 49')

90+6' - Još jedan opasan napad našeg tima, ali nismo uspjeli postići gol. Čini se da je kraj u Zenici...

90+5' - Nova šansa za Zmajeve! Golman Gruzije je pogriješio, pokušao je Rahmanović postići gol s nekih 30 metara, ali je šutirao pored gola.

90+3' - Šansa za Zmajeve! Na kraju je Menalo ubacio, ali nije bilo nikoga da loptu pošalje u praznu mrežu. U nastavku napada korner za naš tim, ali bez opasnosti.

90+2' - Sve manje vremena da vidimo barem još jednu šansu pred golom Gruzije.

90' - Igrat će se šest minuta sudijske nadoknade.

89' - Šansa za Zmajeve! Prevljak je šutirao, ali lopte ide preko gola.

87' - Menalo i Prevljak na terenu umjesto Demirovića i Stevanovića.

85' - Danilović je ubacio, ali njegov katastrofalan centaršut je lagano uhvatio golman Gruzije.

84' - Pritisak našeg tima, ali sve je to jalovo. Navijači žestoko reaguju na svaku loptu koju vratimo nazad.

81' - Demirović je šutirao s distance, ali brani gostujući golman. Gazibegović je u nastavku akcije ubacio, ali Rahmanović nije mogao do lopte.

75' - Gazibegović i Rahmanović na terenu umjesto Kovačevića i Gojaka.

74' - Najbolja šansa za Zmajeve na utakmici! Gojak se lijepo izborio za prostor, spojio je Stevanovića s golom, ali je gostujući golman odbranio situaciju jedan na jedan.

71' - Kvaratskhelia pogađa prečku! Sreća za naš tim, mogli smo primiti i drugi gol i faktički potpisati poraz u ovom meču.

69' - Ništa se ne dešava, naš tim kao da nema snage da dođe do poravnanja.

67' - Kruži lopta u našem posjedu s jedne na drugu stranu, ali ništa to nije opasno po gol Gruzije.

59' - Vjerovali ili ne, prve izmjene selektora Peteva su Danilović i Miličević koji ulaze u igru umjesto Saničanina i Krunića.

57' - Zvižduci na tribinama stadiona Bilino Polje zbog loše igre Zmajeva.

57' - Davitashvili je dobio žuti karton nakon što je prekinuo kontranapad koji je povukao Hadžiahmetović.

55' - Krunić je pokušao spojiti Džeku s golom, ali je lopta bila prejaka i završila je u rukama gostujućeg golmana.

53' - Dvije dobre šanse za Zmajeve! Prvo je Kolašinac s loptom ušao u kazneni prostor Gruzije, ali je njegov udarac blokiran, da bi nakon toga u nastavku akcije Gojak dobro šutirao, no golman Gruzije brani njegov pokušaj.

BiH - Gruzija 0:1 (Zivziadze 49')

49' - Gooooooooooool! Gruzija vodi golom Zivziadzea. Nevjerovatno, nakon što je sudija poništio čist gol Džeki, već u narednom napadu smo primili gol i imamo rezultatski zaostatak.

48' - Džeko je postigao gol, ali je sudija opet pogriješio i svirao nedozvoljenu poziciju.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli gostujući igrači.

Prvo poluvrijeme

45' - Hadžiahmetović je ubacio, ali gostujući golman bez problema hvata loptu.

45' - Gojak je šutirao, a od svega samo korner. Probudili smo se u finišu prvog poluvremena.

44' - Džeko je glavom šutirao, ali je bio u ofsajdu. U nastavku akcije smo postigli gol, ali on ne važi.

43' - Imat će naši igrači šansu iz slobodnog udarca da ugroze gol gostiju.

40' - Dobar napad našeg tima po desnoj strani, Stevanović je vratio povratnu loptu za Kolašinca koji je pogodio prečku, ali je sudija signalizirao nedozvoljenu poziciju, što je bila pogrešna odluka.

33' - Dalekometni pokušaj Gojaka odlazi visoko preko gola.

32' - Još jedan dobar napad našeg tima, Krunić je izbacio Kolašinca na lijevoj strani, ali on nije dobro centrirao.

28' - Imali smo sada jedan dobar centaršut s desne strane, ali niko do naših napadača nije zahvatio loptu prema golu.

25' - Aburjania je dobio žuti karton.

24' - Velika šansa za Zmajeve! Demirović je izašao sam ispred protivničkog golmana nakon što je oduzeo loptu štoperu gostiju, a nakon što je atraktivno pokušao lobovati protivničkog čuvara mreže, nabio je loptu malo preko gola.

18' - Prva šansa za Gruziju, ali nisu uspjeli šutirati prema golu Šehića. Mnogo grešaka u veznoj liniji našeg tima.

16'- Izgubili smo jednu loptu na sredini terena, Zivziadze je pobjegao našoj odbrani, ali ga je Kovačević srušio.

15' - Džeko je bio u opasnoj situaciji, ali nije uspio opasnije šutirati prema golu Gruzije.

14' - Pao je tempo igre, lopta je većinom na sredini terena i nema izrazitih šansi nakon osme minute.

8' - Velika šansa za naš tim! Hadžiahmetović je ubacio iz kornera na prvu stativu, a Ahmedhodžić pogađa stativu! Mnogo sreće za goste iz Gruzije...

7' - Odlična šansa za naš tim! Kolašinac je lijepo prošao dva puta po lijevoj strani, odigrao je povratnu loptu do Džeke koja nije prošla, a nakon pokušaja Gojaka lopta je otišla u korner!

6' - Dobar centaršut prema Džeki, ali odbrana Gruzije izbija u posljednjem trenutku.

4' - Prvi iole opasan napad našeg tima, lopta je bila kod Stevanovića na desnoj strani, ali nije uspio ubaciti u kazneni prostor.

1' - Utakmica je počela. Sretno Zmajevi!

20:44 - Utakmica će kasniti dvije-tri minute.

20:40 - Igrači uskoro izlaze na teren, očekuje nas intoniranje himni, a nakon toga i početak utakmice.

20:35 - Deset minuta uoči početka utakmice na stadionu Bilino Polje nalazi se približno 2.000 navijača.

20:30 - Glavni sudija večerašnjeg meča je Aleksandar Stavrev iz Sjeverne Makedonije, a pomagat će mu sunarodnjaci Kushtrim Lika i Daniel Vasilevski. Četvrti sudija je najbolji bh. arbitar Irfan Peljto.

Najava utakmice

20:10 - Nakon katastrofalne 2021. godine u kojoj su Zmajevi upisali samo dvije pobjede iz 13 utakmica, za mart 2022. godine su zakazana dva prijateljska duela sa slabijim rivalima - Gruzijom (25.) i Luksemburgom (29.) u kojima naša selekcija ima ulogu favorita.

Suštinski, ni nakon rezultatskih šamara iz 2021. godine pristup selektora Ivayla Peteva se nije promijenio - i dalje se na spisku nalaze isti igrači bez obzira na to igraju li ili ne u svojim klubovima, a posebno je porazna činjenica da ni u prijateljskim duelima ne računa ni na jednog igrača iz Premijer lige BiH.

No, iako se Gruzija čini laganim zalogajem za Zmajeve, na travnjaku Bilinog Polja ih očekuje težak zadatak. I dok je naša selekcija uvezala tri poraza, Gruzijci su u posljednja tri susreta slavili, a jedna od tih pobjeda je stigla protiv najjačeg tima Švedske (2:0).

Solidne rezultate Gruzijci mogu zahvaliti ponajviše selektoru Willyju Sagnolu. Nekadašnji standardni bek Bayerna je Gruziju vodio na 12 utakmica, baš kao i Petev našu selekciju.

Francuz, iako ima znatno lošiji igrački kadar, je ostvario učinak od 4 pobjede, 1 remija i 7 poraza, dok je Petev na skoru 2-5-5. Svi ljubitelji nogometa u BiH se nadaju da će druga godina Petevovog mandata na klupi Zmajeva biti uspješnija od prve, te da će naši reprezentativci imati uspjeha u Ligi nacija.

20:00 - Otprilike sat vremena prije početka utakmice u Zenici ne osjeća se nikakva atmosfera koja je ranije krasila našu nogometnu reprezentaciju. Do početka utakmice je ostalo nešto više od 45 minuta, a na stadionu ima više službenih lica nego navijača.

Bilino Polje sat vremena prije početka utakmice (Foto: E. M./Klix.ba)
Bilino Polje sat vremena prije početka utakmice (Foto: E. M./Klix.ba)

Situacija ni na ulicama Zenice nije ništa bolja i tužno je vidjeti kako je, bez obzira na prijateljsku utakmicu, splasnula atmosfera u vezi s nacionalnim timom, posebno znajući da je Bilino Polje ranije i na ovakvim mečevima znalo biti poprilično ispunjeno.

Poznati su i sastavi za današnji meč:

20:00 - Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine od prve minute igraju: Ibrahim Šehić, Anel Ahmedhodžić, Siniša Saničanin, Adnan Kovačević, Sead Kolašinac, Miroslav Stevanović, Amir Hadžiahmetović, Rade Krunić, Amer Gojak, Edin Džeko (kapiten) i Ermedin Demirović.

Na klupi su: Vasilj, Kovačević, Ćivić, Hadžikadunić, Gazinbegović, Menalo, Prevljak, Danilović, Miličević, Nalić, Rahmanović i Dedić.

Početni sastav Zmajeva za meč protiv Gruzije (Foto: Screenshot/UEFA)
Početni sastav Zmajeva za meč protiv Gruzije (Foto: Screenshot/UEFA)

Gruzija će početi sa sljedećih 11 igrača: Loria, Giorbelidze, Kashia, Aburjania, Kakabadze, Kvaratshkelia, Lobzhanidze, Kvekveskiri, Dvali, Zivziadze i Davitashvili.

Na klupi su Gruzije: Mamardashvili, Kupatadzem, Kverkvelia, Qazaishvili, Chabradze, Kobakhidze, Mekvasbishvili, Mamuchashvili, Tsitaishvili, Volkov, Gvillia, Baridze.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice između selekcija Bosne i Hercegovine i Gruzije. Susret se igra na stadionu Bilino Polje u Zenici s početkom u 20:45 sati.