Prijateljski meč
53

Tok utakmice: BiH - Kuvajt 1:0

K. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas na Bilinom polju u Zenici igrala prijateljski meč protiv Kuvajta, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

BiH - Kuvajt 1:0 (Prevljak)

90' - Hadžiahmetović je sjajno raspalio s nekih 25 metara, ali golman Kuvajta još boljom odbranom to zaustavlja.

84' - Prečka gostiju se zatresla, dosta sreće sada. Nalić nije pogodio.

78' - Menalo je šutirao, lopta ide pored gola.

73' - Velika šansa za Zmajeve! Prevljak je opet šutirao, ali golman Kuvajta je sada odbranio. Opet uigrana akcija našeg tima po strani, povratna lopta, no Prevljak sada nije imao sreće.

71' - Hajradinović je izašao iz igre, na terenu je Nukić. Odmah u prvom kontaktu s loptom Nukić je postigao gol, ali je on poništen jer je lopta ranije napustila teren.

69' - Još jedna dobra šansa za Zmajeve! Hajradinović se lijepo oslobodio za prostor, a onda silovito šutirao s nekih 20 metara. Ipak, lopta je otišla malo pored gola.

BiH - Kuvajt 1:0 (Prevljak)

66' - Goooooooooool! Zmajevi vode protiv Kuvajta. Ćivić je ubacio prizemnu loptu, a na pravom mjestu bio je Prevljak koji pogađa za vodstvo našeg tima!

63' - Nalić se oslobodio svog čuvara, a onda sebično šutirao s više od 25 metara i nabio loptu preko Bilinog Polja.

61' - Gojak i Stevanović izaze iz igre, Hadžiahmetović i Menalo na terenu.

58' - Velika šansa za Kuvajt! Al Khaldi je šutirao glavom, lopta odlazi malo preko gola.

56' - Žuti karton za Ćivića. Jako loša utakmica našeg tima, ogroman broj grešaka na sredini terena i totalno nepovezana igra...

50' - Greška Hajradinovića na sredini terena, uslijedila je brza kontra Kuvajta, no na kraju je Al Otaibi loše šutirao pored gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli naši igrači.

Prvo poluvrijeme

BiH - Kuvajt 0:0

45' - Završeno je prvo poluvrijeme.

44' - Sve manje vremena da u prvom poluvremenu vidimo gol. Razočaravajuće poluvrijeme našeg tima protiv znatno slabijeg protivnika.

*Loše vijesti za Zmajeve iz Kijeva gdje Ukrajina vodi protiv Francuske rezultatom 1:0.

42' - Velika šansa za Nalića, glavom je šutirao i propustio veliku šansu. Gađao je u bliži ugao, ali je golman Kuvajta to odbranio.

39' - Ćivić se dobro ubacio nakon centaršuta s desne strane, ali je loše primio loptu.

36' - Period igre iz kojeg se jednostavno nema šta izvještavati. Kao preslikani prijateljski mečevi protiv Irana na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", Kostarike u Zenici i Crne Gore na Grbavici...

26' - Još jedna prečka, ovaj put na drugoj strani! Nalić je ostao sam na drugoj stativi, ali je iz idealne pozicije pogodio prečku. Mogao je puno bolje završiti ovu akciju...

24' - Gojak je odlično centrirao, ali Stevanović malo kasni na drugoj stativi.

21' - Prečka! Mogao je Kuvajt sada iznenađujuće doći do vodstva. Al Mutawa je sjajno šutirao s distance, ali je okvir gola spasio Zmajeve.

18' - Bolja igra našeg tima, mora se to priznati, ali činjenica je i to da je naš današnji protivnik u slabašnom sastavu i znatno lošiji od ekipe koju čine igrači iz kvalitetnih evropskih timova.

15' - Stevanović je dobro ubacio iz kornera s desne strane, ali Prevljak šutira preko gola. U nastavku akcije nije bilo opasnosti po gol Kuvajta.

13' - Loša utakmica u Zenici u uvodnim minutama, ništa vrijedno pomena se ne dešava.

9' - Prvi dobar napad našeg tima, Prevljak je mogao pogoditi nakon centaršuta s lijeve strane, ali je malo zakasnio.

4' - Lopta na početku utakmice više u posjedu naših igrača.

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli gostujući igrači, a naši večeras igraju u bijelim dresovima.

20:40 - Igrači izlaze na teren, sve je spremno za početak utakmice. Još jednom napominjemo izuzetno lošu posjetu na stadionu Bilino Polje u Zenici.

20:30 - Igrači su otišli u svlačionicu, uskoro se očekuje njihov izlazak na teren, a potom i intoniranje himni i početak utakmice.

20:23 - Stadion Bilino Polje u Zenici 20 mintua prije početka utakmice izgleda pusto i slobodno se može reći da odavno nije viđen manji interes za jednu utakmicu Zmajeva, bez obzira na to što je riječ o prijateljskom susretu.

Puste tribine stadiona Bilino Polje u Zenici 20 minuta prije početka utakmice
Puste tribine stadiona Bilino Polje u Zenici 20 minuta prije početka utakmice

20:20 - Nogometna reprezentacija Finske pobijedila je danas u Helsinkiju selekciju Kazahstana rezultatom 1:0 u susretu 4. kola evropskih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo te nakon tri odigrana meča ovaj tim s pet bodova zauzima drugu poziciju na tabeli u našoj grupi.

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore

20:10 - Transparent s porukom "NFSBiH = Mafia" okačen je ranije danas na jednom zeničkom mostu uoči utakmice.

20:05 - BiH i Kuvajt se nikada nisu sastajali do sada, a večerašnji susret u Zenici sudit će srbijanski arbitar Miloš Milanović. Pomoćnici će biti Nemanja Petrović i Jovan Grujić, također iz Srbije, dok će četvrti arbitar biti sudija iz Premijer lige BiH, Luka Bilbija.

20:00 - Izjava selektora Peteva uoči utakmice: "Protiv Kuvajta će dobiti priliku svi pozvani igrači. Nije važno ko je protivnik, svi moraju dati sve od sebe kad igraju u dresu reprezentacije. Važno je da pokažu želju i jedinstvo i bitno nam je da odradimo dobar posao."

19:50 - Poznat je i sastav Zmajeva: Nikola Vasilj, Branimir Cipetić, Aleksandar Jovičić, Adnan Kovačević, Eldar Ćivić, Stjepan Lončar, Haris Hajradinović, Miroslav Stevanović, Amer Gojak, Adi Nalić i Smail Prevljak.

Na klupi Zmajeva su: Šehić, Pirić, Hadžikadunić, Saničanin, Cimirot, Ahmedhodžić, Hadžiahmetović, Demirović, Menalo i Nukić.

To znači da je Petev za ovaj susret odlučio odmoriti Edina Džeku i Miralema Pjanića.

Početni sastav Zmajeva za prijateljski susret protiv Kuvajta
Početni sastav Zmajeva za prijateljski susret protiv Kuvajta

19:49 - Reprezentacija BiH je punih 656 dana bez trijumfa i sigurno je da bi pobjeda protiv Kuvajta dobro došla za prekid crne serije i za start, nadamo se, pozitivnog niza rezultata.

Posljednji trijumf Zmajevi su ostvarili u Vaduzu 18. novembra 2019. godine kada su u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo očekivano ubjedljivo savladali Lihtenštajn rezultatom 3:0. To je bila ujedno i posljednja utakmica selektora Roberta Prosinečkog.

Na klupu je potom sjeo Dušan Bajević koji je poveo ekipu u utakmicama Lige nacija u drugoj polovini 2020. godine. BiH je u tim mečevima osvojila dva boda remijima protiv Italije i Nizozemske, od kojih je kasnije i dva puta poražena. Također, upisana su i oba poraza od Poljske.

Međutim, ono što je posebno zabolilo navijače krajem 2020. godine je poraz u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo od selekcije Sjeverne Irske. Susret se igrao na Grbavici i okončan je rezultatom 1:1, a Irci su prošli dalje nakon boljeg izvođenja penala. BiH je krajem 2020. odigrala i prijateljsku utakmicu protiv Irana te također doživjela poraz.

Ništa bolje nije bilo ni dolaskom novog selektora Ivayla Peteva. Ovu godinu reprezentacija BiH je otvorila remijem s Finskom i porazom od Francuske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a nije se proslavila niti u prijateljskim susretima.

Naime, u mečevima s Kostarikom i Crnom Gorom odigrala je utakmice bez pogodaka, dok su posljednjem susretu poraženi od Danske. Ipak, svakako da raduje činjenica da je naš tim osvojio veliki bod u posljednjem meču protiv Francuske.

19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice između nogometnih selekcija BiH i Kuvajta koji se od 20:45 sati igra na stadionu Bilino Polje u Zenici.