Euro 2020
0

Tok utakmice: Francuska - Njemačka 1:0

N. K.
Detalj s utakmice koja se igra u Minhenu (Foto: EPA-EFE)
Detalj s utakmice koja se igra u Minhenu (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacije Francuske i Njemačke večeras su od 21 sat igrale utakmicu prvog kola Evropskog prvenstva (1:0), a tekstualni prijenos susreta mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.

90+9' - Gotova je utakmica nakon čak devet minuta produžetka. Francuska je na kraju slavila autogolom Hummelsa iz prvog poluvremena te sada imaju tri boda. S druge strane, Nijemci su bez bodova pa će imati imperativ pobjede u narednom kolu.

90+5' - Posljednja izmjena na današnjoj utakmici. Rabiot je morao izaći zbog povrede, a zamijenti će ga Dembele.

88' - Nove dvije izmjene kod Njemačke. Izašli su Ginter i Gosens, a ušli Can i Volland. I Francuska je izvršila svoju prvu izmjenu. Izašao je Benzema, a ušao Tolisso.

85' - Novi poništen pogodak za Francusku. Sjajnu kontru je povukao Pogba, uposlio je Mbappea koji je potom dodao do Benzeme. Realov napadač je pospremio lotu u mrežu, ali je Mbappe prethodno bio u ofsajdu pa je gol poništen.

84' - Očekivalo se da će Nijemci ozbiljnije i konkretnije napasti, međutim izostaju prave prilike te će trebati veliko čudo da izbjegnu danas poraz na domaćem terenu u Minhenu.

74' - Evo i prvih izmjena na današnjoj utakmici. I to dvostruka u selekciji Njemačke. Izašli su Gnabry i Havertz, a ušli su Werner i Sane. Njemačka pokušava osvježiti napad kako bi došla do izjednačenja.

67' - Mbappe je slomio svog čuvara i maestralno pogodio za Francusku, ali je gol poništen zbog ofsajda. Nijemci i dalje pokušavaju doći do izjednačenja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

64' - Igra se sada malo primirila nakon paklenog početka drugog poluvremena. Nijemci imaju očekivanu dominaciju budući da love izjednačenje, dok su Francuzi u nastavku meča gotovo bezopasni.

54' - Odmah je uzvratila Njemačka s velikom šansom. Gnabry se našao sam u šesnaestercu, ali je iz dobre situacije šutirao preko gola. Odličan početak drugog poluvremena.

52' - Kakva šansa za Francusku! Rabiot je uspio izaći sam jedan na jedan s golmanom iskosa s lijeve strane. Iako je na desnoj strani imao slobodnog Griezmanna, Rabiot se odlučio na udarac te je pogodio stativu. Dosta sreće za Njemačku.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme u Minhenu. Francuska vodi rezultatom 1:0, a u prvom poluvremenu vrijedi izdvojiti po još jednu odličnu priliku s obje strane. Njemačka je u prvih 45 minuta imala 58 posjeda lopte te uputila šest udaraca ka Llorisu. S druge strane, Francuska je uputila svega dva udarca. Zanimljivo da Nijemci nisu izveli niti jedan korner, dok su Francuzi izveli tri.

38' - Prva velika šansa za Njemačku. U odličnoj poziciji bio je Gundogan, ali je nakon njegovog udarca lopta otišla desno pored gola.

30' - Nakon primljenog gola Njemačka se trznula. Međutim, izostaju prave prilike iako gledamo odličan i dinamičan nogomet u Minhenu.

20' - GOOOOL! Francuska vodi 1:0!

Bila je to dobra akcija Francuza. Pogba je sjajnom loptom pronašao Hernandeza na lijevoj strani, a ovaj je silovito vratio u peterac. Hummels je u pokušaju da spasi situaciju pogodio vlastitu mrežu i Francuzi su zasluženo poveli.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

17' - Evo i prve velike prilike na utakmici. Mbappe je šutirao iskosa s 15-ak metara, ali je Neuer zaustavio dobar udarac napadača PSG-a.

10' - Francuzi na početku utakmice dominiraju. Imaju gotovo 80 posto posjeda lopte, dok Nijemci čekaju priliku na kontranapade. Još uvijek nema prave prilike u Minhenu.

7' - Već na samom početku utakmice vidjeli smo žuti karton. Zaradio ga je Kimmich zbog grubog starta i morat će biti maksimalno oprezan do kraja meča kako ne bi išao ranije u svlačionicu.

1' - Počeo spektakl na Football Areni u Minhenu

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:55

Sve je spremno za početak utakmice koju će suditi Carlos del Cerro Grande iz Španije.

20:50

U drugoj utakmici grupe F, Portugal je ranije danas pobijedio Mađarsku rezultatom 3:0 golovima u posljednjim trenucima meča. Upravo će Portugal biti naredni rival Njemačkoj, dok će Francuzi igrati protiv Mađarske.

20:45

U posljednjih šest godina Francuzi i Nijemci su pet puta odigrali međusobni duel. Francuzi su ostvarili čak tri pobjede, dok Nijemci nisu ni jednom slavili jer su preostala dva meča okončana remijem. U posljednjem duelu okviru Lige nacija Francuska je pobijedila rezultatom 2:1.

20:40

Francuska je u odličnoj formi stigla na Euro, a u njihovu snagu mogli smo se i sami uvjeriti kada su na stadionu Grbavica u martu pobijedili reprezentaciju BiH rezultatom 1:0. Prethodno su dobili Kazahstan u gostima s 2:0, a u posljednje dvije prijateljske utakmice su s 3:0 razbili Vels i Bugarsku.

Njemačka je bila promjenjiva u posljednje vrijeme budući da su u posljednjoj zvaničnoj utakmici šokantno izgubili od Sjeverne Makedonije na domaćem terenu rezultatom 1:2. Protiv Danske su nedavno u prijateljskoj utakmici odigrali 1:1, ali su Latviju u generalci razbili sa čak 7:1.

20:35

Stigli su nam sastavi. Selektor Francuske Dider Deschamps se odlučio za formaciju 4-3-3 i sastav: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez, Rabiot, Kante, Pogba, Griezmann, Benzema i Mbappe.

S druge strane, selektor Njemačke Joachim Löw će igrati u formaciji 3-5-2, a od prve minute startat će: Neuer, Rudiger, Hummels, Ginter, Gosens, Kroos, Gundogan, Kimmich, Muller, Havertz i Gnabry.

20:30

Dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice između Francuske i Njemačke koja se igra u okviru prvog kola Evropskog prvenstva. Utakmica koja se igra na Football Areni u Minhenu počinje u 21 sat.