Prijateljska utakmica
17

Tok utakmice: Italija - BiH 1:0

N. K.
Foto: NS BiH
Nogometaši Italije i Bosne i Hercegovine večeras od 20:45 sati igraju prijateljsku utakmicu u Empoliju, a susret možete pratiti uživo u tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
90+4' - Gotova je utkamica! Naša selekcija je izgubila rezultatom 1:0.

90+3' - Imamo i prvi žuti karton večeras nakon što je Huseinbašić grubo startovao i prekinuo kontru Italije.

90' - Igrat će se još četiri minute sudijske nadoknade.

90' - Posljednje dvije izmjene kod BiH. Izašli su Katić i Gigović, a ušli su Šošić i Muharemović.

88' - Imala je naša ekipa jednu priliku preko Demirovića, ali je bio izblokiran u ključnom trenutku. Sve su prilike da ovdje više nećemo vidjeti golove.

84' - Još jedna izmjena kod Italije. Umjesto Scamacce, ušao je Retegui.

81' - Barbarez je sada morao napraviti prinudnu izmjenu. Umjesto Mujakića koji se žalio na povredu u igru je ušao Hadžikadunić.

80' - Ulazimo u posljednjih 10 minuta susreta. Čini se da ćemo teško doći do izjednačenja.

76' - Dvostruka izmjena u Italiji. Izašli su Chiesa i Fratessi, a ušli su Raspadori i Folorunsho.

73' - Odlična šansa za Italiju! Scammaca je dobio odličnu loptu s desne strane na nekih 10 metara od gola i odmah je šutirao, ali je Pirić sjajnom paradom odbranio udarac napadača Italije.

67' - Dvostruku izmjenu pravi i Barbarez. Izveo je Hajradinovića i Šarića, a u igru su ušli Huseinbašić i Burnić.

66' - Brojne izmjene sad u Italiji. Izašli su Jorginho, Fagioli i Bellanova, a ušli su Pellegrini, Cristante, Dimarco.

64' - Opasno je sad Italija zaprijetila preko Scammacce koji se sjajno ubacio i uputio udarac, ali je Pirić odlično intevrenisao i odbio loptu u korner.

58' - Ne postoji rizik u igri ni kod jedne ekipe. Na sve utiče i jaka kiša koja u ovim trenucima pada u Empoliju.

54' - Ništa se trenutno ne dešava na terenu u Empoliju. Italija ponovo pokušava nametnuti svoj ritam, ali daleko lošije im to ide od noge za razliku od prvog poluvremena.

50' - Opušten početak drugog poluvremena bez opasnosti ispred golova.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45+2' - Gotovo je prvo poluvrijeme!

45' - Igrat će se dvije minute sudijske nadoknade.

42' - Sama je završnica prvog poluvremena. Čini se da više neće biti pogodaka.

38' - GOOOOL! Italija je došla u vodstvo, a strijelac je Frattesi! Chiesa je kombinovao na lijevoj strani, a onda uputio upotrebljiv centaršut. Na pravom mjestu je bio Frattesi koji je lijepo namjestio nogu i zakucao loptu u mrežu iza nemoćnog Pirića.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

34' - Potpuno se primirila utakmica. Naša defanzivna linija besprijekorno reaguje i ne dozvoljava Italijanima nikakav lagani protok lopte.

29' - Italija jalovo napada. Imali su sada i jedan korner, ali nema opasnosti za Pirića.

25' - Dobro stoje na terenu izabranici Sergeja Barbareza koji ne dozvoljavaju favorizovanim Italijanima da se razmašu.

21' - Ponovo je BiH zaprijetila. Nakon prodora Gazibegovića s desne strane, uslijedio je centaršut i lopta je došla do Hajradinovića. Naš ofanzivac je potom šutirao, ali je bio izblokiran.

18' - Ponovo dobra šansa za naš tim! Prvo je Gazibegović izborio slobodan udarac na vrlo dobro poziciji. Gazibegović je namjestio loptu i sjajno šutirao, ali je Donnarumma bio na mjestu. Ipak, jaku i nezgodno loptu morao je izbiti u korner.

14' - Ponovo je Italija zaprijetila, ali je Pirić na vrijeme zaustavio Frattesija.

11' - Odmah uzvraća Italija odličnom šansom! Nakon sjajne akcije Italijana, lopta je došla do Chiese, ali je lopta u posljednji trenutak pogodila dobro postavljenog Katića pa je ostalo 0:0.

8' - Velika šansa za BiH! Hajradinović je dobio loptu na ivici šesnaesterca na lijevoj strani. Potom je "izvozao" svog čuvara, a onda uputio dobar udarac, ali je Donnarumma krajnjim naporom i odličnim refleksom otklonio opasnost.

5' - Početno ispitivanje snaga. Italija je imala jedan opasan napad, ali bez većih problema po naš tim.

1' - Počela je utakmica! Naša reprezentacija ima odličnu podršku nekoliko stotina naših navijača čija pjesma odjekuje Empolijem.

20:45 - Utakmica će kasniti nekoliko minuta.

Foto: Sportsport.ba
Foto: Sportsport.ba

20:40 - Današnji sudija je Chrysovalantis Theouli iz Kipra. Trenutno se izvode državne himne BiH i Italije i sve je spremno za početak utakmice.

20:35 - Italija i Bosna i Hercegovina su u posljednjih pet godina odigrali čak četiri međusobna duela, po dva u kvalifikacijama i Ligi nacija. Italija je slavila u tri navrata, dok je u septembru 2020. godine u Firenzi bilo 1:1.

20:30 - Italiji je večerašnja utakmica ujedno i generalka za Euro. Posljednji poraz doživjeli su u oktobru prošle godine od Engleza u kvalifikacijama. Potom su savladali Sjevernu Makedoniju i remizirali s Ukrajinom, a onda su se okrenuli prijateljskim utakmicama. Pobijedili su Venecuelu i Ekvador, dok su nedavno remizirali s Turskom u utakmici bez pogodaka.

20:25 - Susret u Empoliju bit će drugi za selektora Barbareza koji će pokušati prekinuti očajnu formu naše selekcije. Naime, Zmajevi su u nizu od pet uzastopnih poraza. Nakon što su izgubili posljednja tri duela u kvalifikacijama (Portugal, Luksemburg i Slovačka), uslijedio je poraz od Ukrajine u baražu te nedavno od Engleske u prijateljskom susretu.

20:20 - Stigli su nam i početni sastavi za utakmicu. Selektor Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez nije puno mijenjao u odnosu na nedavnu prijateljsku utakmicu protiv Engleske i danas će igrati u formaciji 3-5-2. U prvom sastavu su Pirić; Bičakčić, Katić, Ahmedhodžić; Mujakić, Šarić, Tahirović, Hajradinović, Gazibegović; Demirović, Gigović.

Selektor Italije Luciano Spalletti se odlučio za formaciju 3-4-2-1. Od prve minute će igrati: Donnarumma; Calafiori, Buongiorno, Darmian; Cambiasso, Fagioli, Jorginho, Bellanova; Chiesa, Frattesi; Scamacca. 20:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice između reprezentacija Italije i Bosne i Hercegovine. Susret koji se igra na stadionu "Carlo Castellani" u Empoliju počinje u 20:45 sati.