Premijer liga BiH
20

Tok utakmice: Željezničar - Zrinjski 0:3

H. H.
Detalji s utakmice Željezničar - Zrinjski (Foto: I. Š./Klix.ba)
Detalji s utakmice Željezničar - Zrinjski (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na stadionu Grbavica u terminu od 18 sati igrao se duel 15. kola nogometne Premijer lige BiH između Željezničara i Zrinjskog (0:3), a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Željezničar - Zrinjski 0:3

89' - GOOOOOOOL! Bilbija je postigao svoj drugi za 3:0.

88' - Hajdarević je šutirao iz daljine, ali lopta je otišla preko gola.

82' - Bekrić je šutirao iz slobodnog udarca, ali Soldno je odlično odbranio.

81' - Sami finiš na Grbavici, gosti su pred pobjedom.

76' - Konačno dobar napad Plavih. Blažević je ubacio s desne strane, ali Juričić je zamalo zakasnio.

67' - Bekrić je zamijenio Zeca u domaćem sastavu.

66' - Ćorluka je sjajno ubacio, ali Bilbija nije najbolje zahvatio loptu na petercu. Još jedna dobra šansa za goste.

61' - Crnčević i Beća su napustili teren, a u igru su ušli Juričić i Hajdarević u redovima Plavih.

Željezničar - Zrinjski 0:2 (Bilbija 57')

57' - GOOOOL! Bilbija je siguran za vodstvo Zrinjskog 2:0. Domaći su se bunili i smatrali su da je napadač gostiju dva puta dotakao loptu prilikom šuta, ali uzalud su protestvovali kod sudija.

55' - Penal za Zrinjski! Blažević je srušio Malekinušića, a Sivac je pokazao na bijelu tačku.

54' - Sjajna šansa za Želju! Mekić je odlično prigrao Zdunića koji je sam krenuo ka golu Solda, ali Jakovljević je sjajnom reakcijom spasio.

52' - Blažević je zamijenio Gasala u redovima Željezničara.

51' - Prvi žuti karton dobio je Crnčević.

Željezničar - Zrinjski 0:1 (Bašić 48')

48' - GOOOOOL! Zrinjski vodi nakon sjane akcije. Bilbija je ostavio povratnu loptu za Bašića koji je vrlo preciznim udarcem sa 16 metara matirao Bendera za 1:0.

46' - Izmjena u redovima Zrinjskog. Umjesto Juranovića na startu drugog dijela u igri je Malekinušić.

Kraj prvog poluvremena

Željezničar - Zrinjski 0:0

41' - Finiš slabog prvog poluvremena, gotovo ništa vrijedno pomena nismo vidjeli.

35' - Sjajna šansa za Zrinjski! Vrhovac je slabo ispratio jedan ubačaj, lopta je došla do Bilbije, koji iz blizine pogađa vanjski dio mreže!

29' - Pola sata igre, mreže i dalje miruju. Željo je bezopasan, a gosti još uvijek bez prave ideje iako imaju terensku nadmoć.

24' - Prvi pokušaj domaćih. Iz daljine je šutirao Mekić, ali daleko preko gola.

17' - Nakon lijepe akcije Zlomislić je šutirao s distance, ali je izblokiran. Zrinjski je bolji i opasniji rival u dosadašnjem toku meča.

11' - Prva šansa za Zrinjski! Nakon povratne lopte Bilbije, odlično je šutirao Bašić s vrha kaznenog prostora, ali Bender je sjajno odbranio njegov prizeman udarac.

8' - Prvi opasniji napad gostiju, ali ipak dobro je reagovala odbrana Plavih.

b>4' - Nema uzbuđenja na samom otvaranju derbija.

1' - Počela je utakmica na Grbavici.

17:55 - Igrači oba tima izlaze na teren pred oko 3.500 gledalaca. Zanimljivo, i gosti će imati podršku oko 100 svojih pristalica.

17:50 - Glavni arbitar ovog meča je Ermin Sivac iz Zenice, s pomoćnicima Stefanom Tešanovićem i Josipom Čolićem. Četvrti sudija je Elvis Mujić iz Banovića, a direktan prijenos utakmice bit će u programu Arene Sport.

17:45 - S druge strane, komplimenti su stigli i na račun Željezničara od trenera Sergeja Jakirovića koji tvrdi da Plemići moraju ozbiljno shvatiti Plave s Grbavice.

"Željezničar je u potpunosti drugačija ekipa kod kuće, u odnosu na na pobjedu iz prvog dijela sezone, čeka nas drugačiji meč. Željo kući igra mnogo agresivnije, goropadnije i uz dobru atmosferu na tribinama. Publika ih nosi. U zadnjih osam utakmica imaju četiri pobjede, tri neriješene i samo jedan poraz u ligi i to nas opominje. Neću reći da smo favoriti jer na Grbavici protiv Željezničara nije niko favorit", rekao je oprezni Jakirović.

17:40 - Trener Željezničara Tomislav Ivković pohvalio je goste iz Mostara i poručio kako su veoma dobro posloženi.

"Dolazi nam jedan protivnik, sigurno u posljednjih šest-sedam godina najtrofejnija ekipa u BiH, ekipa koja je jako dobro posložena, klub koji dobro funkcioniše, kad bih radio usporedbu, dva igrača Zrinjskog zarade više nego 22 Željezničara, ali u nogometu to nije rješenje jer onda bi Manchester City i PSG dobijali sve utakmice, a vidimo koliko je to teško i nije jednostavno", rekao je Ivković u najavi utakmice i poručio da Zrinjski nije samo Nemanja Bilbija.

17:35 - Dugogodišnji rivali pred ovaj meč nalaze se u prilično različitom raspoloženju. Zrinjski na Grbavicu stiže kao lider Premijer lige i s nizom od četiri trijumfa u šampionatu, dok je Željezničar poražen u zadnja dva nastupa.

Plavi su izgubili od Posušja u Premijer ligi, a onda su se oprostili i od Kupa tokom sedmice nakon poraza od Tuzla Cityja. Ipak, duel protiv Zrinjskog je idealna šansa da se uz dobru atmosferu domaćin vrati u dobro raspoloženje.

17:30 - Poznati su sastavi timova za derbi na Grbavici:

Željezničar: Bender, Vištica, Crnčević, Kosorić, Mujezinović, Zec, Zdunić, Vrhovac, Beća, Mekić, Gasal.

Zrinjski: Soldo, Barišić, Bašić, Ćorluka, Zlomislić, Savić, Jakovljević, Memija, Juranović, Tičinović, Bilbija.
17:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 15. kola nogometne Premijer lige BiH između Željezničara i Zrinjskog. Susret se igra na Grbavici s početkom u 18 sati.