Rekordno pojačanje
18

Trebao je naslijediti Džeku, a kritikuju ga iz dana u dan: Veći atleta je 38-godišnjak

D. P.
En Nesyri je stigao kao Džekin nasljednik (Foto: Sabah.tr)
En Nesyri je stigao kao Džekin nasljednik (Foto: Sabah.tr)
Najskuplje pojačanje u historiji Fenerbahčea Youssef En Nesyri ne samo da ne blista na početku života u Istanbulu, već je iz dana u dan na meti kritika zbog loših nastupa.

En Nesyri je ovog ljeta stigao iz Seville u Fenerbahče za više od 20 miliona eura uključujući bonuse, što je za Fenerbahče ogroman i rekordno izdvojen novac. Međutim, na početku se nije najbolje snašao u Istanbulu.

Osim što je postigao samo jedan gol na devet utakmica, njega ni u igri nema puno i ne koristi ekipi koju predvodi Jose Mourinho. Stoga, portugalski stručnjak znatno više vjeruje Edinu Džeki, iako je reprezentativac BiH u poznim igračkim godinama.

Niz kritika nastavio se i jutros kada ga je žestoko prozvao najugledniji turski sportski list Fanatik. U Fanatiku obraćaju pažnju na kretanje i učestvovanje u igri En Nesyrija, te su ga uporedili sa Džekom, za kojeg kažu da se bolje kreće i da je veći atleta od 12 godina mlađeg nogometaša.

Riječ je o detaljnoj analizi utakmice prvog kola Evropske lige između Fenerbahčea i Royale Union SG-a, koju je turski tim priveo u svoju korist rezultatom 2:1.

"Kada je završeno prvo poluvrijeme, En Nesyri je imao najgoru ocjenu na terenu od 22 igrača, pošto je dodirnuo samo 10 puta. Ako se malo trznuo u drugom poluvremenu, za to su zaslužni veznjaci. Ono u čemu je En Nesyri najbolji, jeste skok igra. Dodavanje lopti dok je okrenut leđima odmah se računa kao izgubljena lopta", navode iz Fanatika i dodaju o Džeki:

"Iako ima 38 godina, Džeko je atletski sposobniji od En Nesyrija, a njegova sposobnost da postiže golove je neuporediva. Ulaskom Džeke u drugom poluvremenu, Fenerbahče je mogao igrati mnogo rasterećenije", dodaje se.

Za razliku od neubjedljivog Marokanca, Džeko je raspucan na početku sezone. U svim takmičenjima je u 11 utakmica postigao devet golova, pa će En Nesyri još neko vrijeme sačekati da postane njegov nasljednik.