Duel s Makedoncima
195

Trener juniora Sarajeva: Imamo perfektne uslove, a Liga prvaka je veliki izazov

N. K.
Dženan Hošić (Foto: FK Sarajevo)
Dženan Hošić (Foto: FK Sarajevo)
Juniorski prvak Bosne i Hercegovine ekipa Sarajeva i ove sezone nastupit će u kvalifikacijama za Omladinsku ligu prvaka. Bordo tim će u prvom kolu odmjeriti snage s makedonskom Brerom iz Strumice.
Prvi susret igra se u Sjevernoj Makedoniji 17. septembra, a revanš je u glavnom gradu BiH 2. oktobra. Bolji iz ovog dvoboja u drugoj rundi igrat će protiv izraelskog Macabbija Petah Tikva.

Pred izabranicima trenera Dženana Hošića su nimalo lagani izazovi, ali sigurno da Bordo tim ima svoje adute. Trener Hošić je iznio svoja očekivanja pred mečeve koji slijede, ali i ulasku u prenstveno takmičenje Premijer lige BiH.

"Prije svega velika mi je čast, ali ujedno i obaveza biti trener kluba za koji sam nastupao dugo godina, možda u najtežim i najljepšim godinama. Vrijeme je da vratim makar jedan dio onoga što je ovaj klub dao meni, a nadam se da mogu bar prenijeti ovim mlađim naraštajima značenje ovog grba i kolika je privilegija biti dio bordo porodice. Slobodno mogu reći da nove generacije u našem centru imaju perfektne uslove za razvoj i sada je samo do njih koliko će uspjeti iskoristiti sve što im se nudi, a na nama trenerima da to usmjerimo u pravom smjeru. Siguran sam da će Akademija FK Sarajevo u budućnosti dati veliki doprinos ne samo za FK Sarajevo već i reprezentaciju BiH", rekao je.

Osvrnuo se na otvaranje sezone.

"Sezona je krenula dobro, liga dosta ujednačena, a do kraja ima još dosta utakmica i nema opuštanja. Trenutno smo u igri na dva fronta, kako u prvenstvu gdje smo na drugom mjestu iza Zrinjskog, tako i u Ligi prvaka koja je naravno veliki izazov, kako za igrače tako i za mene kao trenera", istakao je.

Prokomentarisao je prvi izazov u Ligi prvaka.

"Prvo pretkolo Lige prvaka je veoma brzo i očekuje nas veoma teška utakmica. Brera, bivša Akademija Pandev je ekipa koju naša javnost malo poznaje, ali po informacijama koje mi imamo, imaju jako dobre individualce. Njihovi igrači nastupaju i za seniorsku selekciju, poznati su i traženi u evropskom nogometu. Kada dodamo da su ekipa sa prostora bivše države, to garantuje utakmicu sa dosta emocija i borbe. Znam da posjedujemo kvalitet, a uvjeren sam da borba za bordo dres neće izostati", podvukao je.

Hošić je potom istakao šta mu je uopšteno najbitnije kada se govorio o juniorskoj ekipi FK Sarajevo.

"Meni lično, kao što sam rekao i na početku, bitni su igrači. Cilj je da pokušam u skorije vrijeme kroz trenažni proces i utakmice, a u saradnji sa šefom stručnog štaba prvog tima i direktorom Akademije, promovisati što je moguće veći broj igrača u prvi tim. Da budem jasan, samo kvalitet i predan rad igrača će odlučiti o tome", rekao je te ocijenio potencijal tima kada se radi o seniorskom nogometu:

"Moram naglasiti jako dobru saradnju sa trenerom Zekićem i direktorom Škorom sa kojima sam u stalnom kontaktu. Iz sedmice u sedmicu dogovaramo odlazak igrača na treninge prvog tima kako bi se uvjerili u njihovo trenutno stanje i kako bi se na najbolji mogući način posvetili njihovom razvoju. Naravno, bio bih presretan da većina njih potpiše za prvi tim i to bi bio moj najveći uspjeh, ali u ovom trenutku idemo korak po korak i nadamo se da će se to ostvariti."