Irfan Buz
237

Turčin na klupi Veleža se na bosanskom predstavio navijačima: Gledao sam klub s 10 godina

D. P.
Foto: FK Velež
Foto: FK Velež
Turski stručnjak Irfan Buz danas se predstavio navijačima Veleža, kluba kojeg će voditi u narednom periodu.

Buz (57) trenersku karijeru izgradio je u Turskoj gdje je vodio brojne prvoligaše, a prethodno se tim poslom počeo baviti u Njemačkoj u kojoj je odrastao i igrao tokom karijere na terenu.

Sada ga je put doveo u Bosnu i Hercegovinu, a danas se prvi put obratio navijačima mostarskog kluba i to na bosanskom jeziku. Poručio je kako je utakmice Rođenih gledao kao dječak te da baš voli Velež.

"Mnogo sam sretan što sam ovdje u ovom velikom klubu. Imao sam 10 godina kada sam u Njemačkoj gledao utakmicu UEFA kupa koju je igrao Velež i mnogo volim ovaj klub. Ja želim da igramo dominantno na terenu, ali trebamo dobro analizirati taktiku kako ćemo to napraviti. Važno je da budemo dobri fizički i da imamo taktičku snagu, te da imamo mentalnu snagu", rekao je turski stručnjak i osvrnuo se na to da želi sinergiju s navijačima:

"Imamo super navijače, a ja sam trener koji traži da 'živimo zajedno' i da napravimo sve zajedno s navijačima. Neću mnogo pričati, već želim da pričamo na terenu i da zajedno idemo naprijed", dodao je Buz na predstavljanju.

Buz je rođen u Istanbulu, a sa četiri godine je preselio u Njemačku gdje je započeo svoju nogometnu karijeru. Igrao je za nekoliko njemačkih kubova i nekoliko klubova u turskoj Superligi. Poslije završetka aktivne karijere započeo je trenersko školovanje. Posjeduje UEFA Pro licencu. Svoju trenersku karijeru je također započeo u Njemačkoj gdje je sedam godina vodio mlađe kategorije njemačkih reprezentacija (DFB).

Velež se nakon četiri odigrane utakmice nalazi na osmom mjestu Wwin lige BiH sa četiri osvojena boda, a narednu utakmicu igra u subotu protiv Slobode i to će biti prilika za Turčina da debituje na klupi Rođenih.