Stiže u Mostar
272

Turski stručnjak Irfan Buz je novi trener Veleža

N. K.
Irfan Buz (Foto: Instagram)
Irfan Buz (Foto: Instagram)
Poznati turski trener Irfan Buz preuzeo je Fudbalski klub Velež, potvrdio je danas mostarski klub. Buz će tako biti jedno od većih trenerskih imena koje dolazi da vodi klub u Bosni i Hercegovini.
Najzaslužniji za dolazak poznatog turskog trenera je novi predsjednik FK Velež Admir Rahimić koji je uspio svojom vizijom i planom ubijediti Buza da dođe u Mostar. Prema saznanjima portala Klix.ba, Buz je bio oduševljen pristupom, željom i idejama predsjednika Rahimića da napravi s Veležom veliki rezultat.

Posrednik u ovom transferu bio je Avdija Vršajević i njegov partner Kenan Cinac koji su prošle godine osnovali menadžersku agenciju "Una Agency". Nakon što su prošlo ljeto realizirali jedan od najvećih izlaznih transfera u Tursku, prodaja Dala Varešanovića u Rizespor, sada su u BiH doveli jedno od većih trenerskih imena koje će voditi neki klub u našoj ligi. Vršajević odlično poznaje trenera Buza s kojim je sarađivao u Turskoj.

Zvanično predstavljanje će biti upriličeno u srijedu.

Buz je rođen u Istanbulu, a sa četiri godine je preselio u Njemačku gdje je započeo svoju nogometnu karijeru. Igrao je za nekoliko njemačkih kubova i nekoliko klubova u turskoj Superligi. Poslije završetka aktivne karijere započeo je trenersko školovanje. Posjeduje UEFA Pro licencu. Svoju trenersku karijeru je također započeo u Njemačkoj gdje je sedam godina vodio mlađe kategorije njemačkih reprezentacija (DFB).

Njegov potencijal prepoznao je poznati njemački trener Christoph Daum koji ga je uzeo za prvog asistenta u turskom Bursasporu. Nakon toga 2014. godine preuzima u turskoj Superligi Bursaspor kao glavni trener. Poslije Bursaspora vodio je GenclerbirligI pa Malatyaspor kojeg je iz druge lige uveo u najviši rang takmičenja u Turskoj s najmanjim budžetom u ligi. U sezoni 2016/17. proglašen je za najboljeg trenera turske lige.

U svojoj karijeri je vodio još Osmanlispor, Samsunspor, Kasimpašu, Giresun i Šanliurfu gdje je imao posljednji trenerski angažman. S Irfanom Buzom dolazi kompletan stručni štab, koji se sastoji od dva pomoćna trenera, kondicionog trenera i analitičara. Dodajmo još da je porodica Irfana Buza našeg porijekla te da priča bosanski, njemački, engleski i turski jezik.

Podsjetimo, Velež je s posljednjim trenerom Damirom Čanadijem prekinuo saradnju još prije gotovo mjesec dana i to nakon što je Rođene predvodio u samo sedam navrata.

Velež se nakon četiri odigrane utakmice nalazi na osmom mjestu Wwin lige BiH sa četiri osvojena boda, a narednu utakmicu igra u subotu protiv Slobode.