Provjeravaju se navodi
41

Tužilaštvo saslušava svjedoke zbog prijava o Fudbalskom savezu KS, prikupljaju se i dokazi

N. K.
Foto: Fudbalski savez KS
Foto: Fudbalski savez KS
Tužilaštvo Kantona Sarajevo saslušava svjedoke i provjerava navode iz prijava o radu nekoliko fudbalskih udruženja koji su involvirani u Fudbalski savez Kantona Sarajevo, potvrđeno je za portal Klix.ba.
Iz Tužilaštva su nam rekli i da se prikuplja materijalna dokumentacija u svrhu provjera navoda po prijavama.

Sve ovo je nastavak turbulencija koje se vežu uz Fudbalski savez Kantona Sarajevo posljednjih mjeseci, a koje su se intenzivirale zbog nadolazećih izbornih procesa.

Prošle sedmice je i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove "upala" u savez pa se, za taj dan najavljena sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza KS, nije održala.

Podsjetimo, članovi kantonalnog saveza nezadovoljni su radom aktuelnih čelnih ljudi, a kap koja je prelila čašu kod sarajevskih klubova su uslovi koje je Izvršni odbor FS KS postavio za izbore.

Klubovi su zbog toga predali zahtjev za održavanje vanredne skupštine Fudbalskog saveza KS koja prema statutu mora biti održana u roku od mjesec dana.

Nakon "upada" inspekcije jučer se oglasio i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

"Proteklih mjeseci sam izuzetno involviran u rad FS KS, stao sam hrabro u zaštitu fudbalski klubova i fudbalskih radnika u Kantonu Sarajevo. Svima je kristalno jasno da se u Fudbalskom savezu KS dešavaju procesi koji su suprotno od onih sportskih, vanstatutarne odluke, odluke koje samo pogoduju pojedincima, samovolja, bahatost, narušavaju dignitet i integritet bh. fudbala", poručio je, između ostalog, Magoda.

Kasnije tokom dana i prvi čovjek sarajevskog fudbala Fuad Čolpa je reagovao na Magodino očitovanje tako što je poslao pismo našoj redakciji.

"Tačno je da je bila kantonalna inspekcija po prijavi te su s manjim uputama otišla iz prostorija saveza. FS KS je najbolji je savez u BiH i jedan od najboljih u regionu. FS KS ima čvrstu finansijsku situaciju, zatim sve uredne finansijske tokove u skladu s važećim zakonskim propisima te sve podložno svim mogućim strukturama finansijskih kontrola", istakao je, između ostalog, Čolpa.

Podsjetimo, izbori u Fudbalskom saveza Kantona Sarajevo su zakazani za decembar.