Kad UEFA "časti"
142

U Želji zbog zarade u Evropi zadovoljno trljaju ruke, Borac također ostvario značajan prihod

K. H.
Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba
Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba
Željezničar i Borac ostvarili su značajne prihode od učešća u ovogodišnjem izdanju Konferencijske lige, iako su oba tima sinoć završila svoje nastupe u Evropi.

Željezničar je u Konferencijskoj ligi ostvario zaradu od 1.100.000 KM (550.000 eura), što je novac koji će im sigurno dobro doći u procesu finansijskog ozdravljenja kluba.

U spomenutu cifru nisu uračunati prihodi od ulaznica, pri čemu je stadion Grbavica dva puta bila u potpunosti rasprodana, prodaja TV prava i drugi sponzorski ugovori.

Samim tim, jasno je da na Grbavici zadovoljno trljaju ruke i da će, barem do zime kada će prihodi od UEFA-e biti uplaćeni, imati nešto stabilniju finansijsku situaciju.

S druge strane, Borac je zaradio 900.000 KM (450.000 eura), a podsjećamo, banjalučki klub preskočio je prvo pretkolo kao drugoplasirani na tabeli Premijer lige BiH. U drugo pretkolo Konferencijske lige trebao je ići osvajač Kupa BiH, ali pošto je Zrinjski osvojio duplu krunu, Borac je preuzeo to mjesto.

Najveći prihod od bh. klubova ostvario je i jedini predstavnik u Evropi koji nam je ostao - HŠK Zrinjski, a Plemići imaju zagarantovanih 2,8 miliona KM prihoda od UEFA-e. Nogometaši Zrinjskog evropsku avanturu će nastaviti u 3. pretkolu Evropske lige gdje će igrati protiv islandskog Breidablika.

Eventualni prolaz dalje značio bi i siguran plasman Mostaraca u Konferencijsku ligu, a čak i u slučaju eliminacije, Zrinjski bi igrao play-off za ulazak u grupe Konferencijske lige. Samim tim, jasno je da će zarada mostarskog tima biti i znatno veća.

Najmanje novca od UEFA-e zaradilo je Sarajevo, koje je ispadanjem u prvom pretkolu Konferencijske lige od gruzijskog Torpeda inkasiralo 250.000 eura.