Najoštriji prigovor
40

Udruženje fudbalskih sudija Kantona Sarajevo razočarano odlukama Izvršnog odbora FSKS

D. P.
Foto: Nogometni savez BiH
Foto: Nogometni savez BiH
Udruženje fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem su iznijeli nezadovoljstvo radom članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

UFSIKS se u saopćenju protive odlukama koje se odnose na prijedlog liste sudija i delegata Druge lige FBiH.

Kako su istakli iz Udruženja fudbalskih sudija i instruktora KS, ovakvim odlukama je Izvršni odbor FSKS diskreditovao rad sudijske struke te su tako ugrozili temelje regularnosti u nogometu našeg kantona.

Tekst saopćenja prenosimo u cijelosti:

"Poštovani članovi Izvršnog odbora Fudbalskog Saveza Kantona Sarajevo, ovim dopisom iznosimo najoštriji mogući prigovor na vaše odluke koje se odnose na prijedlog liste sudija i delegata Druge lige, kojima ste u potpunosti diskreditovali rad sudijske struke i ugrozili temelje regularnosti u fudbalu našeg kantona i izazvali revolt kod velikog broja članova Udruženja sudija i instruktora FS KS. Vaše ignorisanje naših prijedloga, koji su jedini bili temeljeni na stručnosti i pravednosti, jasno pokazuju da ste odabrali put samovolje i nepoštovanja UFSIKS kao jednog od članova Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

Izvršni odbor FS KS u sastavu: Hamdo Spahić (predsjednik), Medžid Gvozden (potpredsjednik), Fuad Čolpa (potpredsjednik), Miro Pandžić, Elmir Pilav, Edim Hadžialagić, Eldin Baković, Jasmin Ligata, Adnan Kapo, Džemal Čalija, Samira Hurem, Mijo Kuraja i Seudin Novalić poništili su legalan i legitiman prijedlog UFSIKS kao stručne sudijske organizacije i postupili, prema pouzdanim informacijama, samo po prijedlogu Elmira Pilava koji je bivši predsjednik UFSIKS što se može smatrati privatnim interesom jednog pojedinca, u ovom slučaju jako zainteresovanog pojedinca da svojim prijedlogom sa prethodno pripremljenim planom i umišljajem ošteti, po njegovom mišljenju neistomišljenike a sa druge strane čestite i stručne sudije i instruktore.

Elmir Pilav, čiji postupci ukazuju na vrlo vjerovatnu i moguću zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem (o čemu će odlučivati nadležni organi), očigledno se vodi isključivo ličnim interesima. On je, na sramotu cijelog fudbalskog saveza, bez ikakvog opravdanja predložio uklanjanje sa listi sudije i instruktore koje je predložilo naše strukovno Udruženje iz potpuno neopravdanog razloga i to samo što nisu njemu podobni jer su se drznuli da prisustvuju potpuno legalnoj (od državnog organa priznata) UFSIKS. Ovo je vjerovatno direktno kršenje Zakona o sportu, Zakona o sprječavanju sukoba interesa, i Zakona o službenicima i namještenicima što ćemo prepustiti da opet dokažu nadležni državni organi.

U svemu ovome svi mi članovi UFSIKS žalimo što ste vi članovi Izvršnog odbora FS KS prihvatili da budete egzekutori i da srušite čisto sportske ambicije i snove jedne cijele plejade krasnih i primjernih osoba, sudija i instruktora a članova UFSIKS. Želimo da vam kažemo da ste svojim nečinjenjem i pristajanjem na servirano (dokazaće se i cilj i namjera) te postali saučesnici.

Nadamo se da članovi vaših porodica, djeca i ostali, neće doživjeti veliku pakosnu nepravdu i bilo kakvu bol pa i duševnu, predloženu od Elmira Pilava bivšeg predsjednika UFSIKS koji je davno očigledno krenuo u osvetnički pohod, ne želeći prihvatiti krilaticu “ko gubi ima pravo da se ljuti” ali ne da se i sveti, sakrivajući se iza odluka Izvršnog odbora FS KS, predloženu od Elmira Pilava a prihvaćenu od ostalih.

Naši časni i ponosni članovi, sudije i instruktori: Mirza Hasančić, Amar Kapo, Eldar Hadžović, Amir Heljić, Alen Beganović, Alija Aščerija, Benjamin Rogo, Edin Imamović, Ensar Tičić, Edis Šesto i drugi koji su doživjeli ogromnu nepravdu, ostaju istrajni uvjereni u pobjedu pravde sa vjerom da postoje časni ljudi i nadležne institucije koje će ispraviti sve počinjenje obijesne nepravde.

Napominjemo da su odluke koje ste dostavili u NSFBiH potpisane od strane generalnog sekretara Ermina Čolpe, a ne od strane predsjednika Hamde Spahića, čime ste prekršili član 9. Zakona o sportskim organizacijama, koji jasno nalaže da sve službene odluke moraju biti potpisane od strane predsjednika organizacije.

Ovim putem Vas pozivamo da još jednom preispitate svoje odluke, da prihvatite činjenicu da ste sa listi Druge lige smakli sve same čestite sudije i instruktore suđenja iz UFSIKS ali i da budete toiliko svjesni da spoznate kako lični interes jednog pojedinca ma koliko osvetnički bio izražen, ne može biti iznad interesa Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo, koje je legalan član Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo. Na kraju, da donesete odluku i nepravedno skinute sudije i instruktore vratite na listu Druge lige FBIH.

Pozivamo vas da ovo shvatite kao još jednu urgenciju za korigovanje vaših neprimjerenih odluka, a u suprotnom ćemo biti prinuđeni podnijeti disciplinske prijave protiv svih odgovornih lica.Također, s obzirom da smo prikupili obimnu dokumentaciju, pokrenut ćemo i krivične prijave zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, i nećemo se zaustaviti dok pravda ne bude zadovoljena!!!

Dokaz za naše tvrdnje su višestruka upozorenja koja smo već slali svim nadležnim savezima, uključujući i FSKS, kao i činjenica da je Elmir Pilav kao uposlenik državnog saveza iskoristio svoj službeni položaj i uticaj da izmjeni Pravilnik o sudijama i suđenju BiH, čime je degradirano udruženja sudija suprotno UEFA principima i načelima. Postoje dokazi o tome kako je Izvršni odbor NS BiH doveden u zabludu da se mijenja jedan običan član Pravilnika a u principu je izmijenjeno sve ono što je u tom momentu odgovaralo Elmiru Pilavu jer nije više predsjednik Udruženja sudija u Kantonu Sarajevo, a sa tom činjenicom očigledno ne može da se pomiri.

Zanimljivo da je Izvršni odbor FS KS razmatrao liste na prijedlog jedne osobe i to Elmira Pilava kao pojedinca, a da se kao predlagač nije uvažilo Udruženje sudija i instruktora pa čak ni Komisija za sudije FS KS što samo govori o kakvoj samovolji se radilo što je suprotno svim principima FIFA i UEFA. Nevjerovatno zvuči činjenica da Izvršni odbor FS KS čak nije ni razmatrao prijedlog liste sudija i delegata za Drugu ligu.

Na svu navedenu samovolju UFSIKS je više puta pismeno upozoravalo, te naše dopise posjedujete u svojoj arhivi tako da naše prethodno navedene tvrdnje su dokumentovane.

Ponovo napominjemo da postoji dokument- opomena o nejednakom postupanju i neprihvatljivom načinu delegiranja u odnosu na svojevrsne važeće kriterije br: 549/24 od 25.4.2024. godine, od strane Komisije za sudije i suđenje NSFBiH, što Elmir Pilav kao komesar za sudije Druge lige Centar nije uvažio pa se potpuno diskriminatorski ponašao prema sudijama koje je nakon toga skinuo sa liste, odnosno predložio IO FSKS za skidanje sa liste. Očigledna je prema svemu navedenom bila namjera da se, u ovom slučaju vjerovatno počini zloupotreba položaja i bez valjanog razloga nekolicina sudija skine sa liste a da se istovremeno nekim drugima pogoduje.

Uzimajući u obzir sva upozorenja, pa čak i od Komisije za sudije i suđenje NSFBIH, jasno je da postoji osnov sumnje da je Elmir Pilav iskoristio svoju poziciju komesara Druge lige u prethodnoj sezoni i s namjerom nedelegirao većinu sudaca tokom čitave takmičarske godine. Svi momci koji su nedelegirani, skinuti su sa liste, dok su oni koji su podobni njemu evidentno favorizovani i uvršteni u sam vrh liste uspješnosti, a nedugo zatim iza toga i napredovali. „Također, vrlo je bitno spomenuti da se oglušio na prethodno spomenutu opomenu od strane NSFBiH koja mu je upućena, a u kojoj je navedeno da sve sudije mora staviti u ravnopravan položaj i nikoga ne ispuštati iz delegiranja, ukoliko isti nisu kažnjeni, a što se isključivo može utvrditi Pravilnikom o ocjenjivanju sudije“.

Ovim potezom je on njih diskreditovao, te na samom kraju svjesno i tendenciozno izvršio svoju misiju. Narušen je ugled naših sudija koji nemaju mrlje u sudijskoj karijeri ili životu a nanesena je im je i ogromna duševna bol što će dokazati ljekarskim uvjerenjima.

Očekujemo da članovi Izvršnog odbora FSKS shvate težinu svojih postupaka i nepravde koja je učinjena velikom broju sudija članova UFSIKS, da je počinjena nepravda tim mladim osobama ali i jednom od članova FS KS a to je UFSIKS, te izmjenom liste sudija Druge lige korigiraju počinjeno.

S obzirom da posjedujemo informacije da članovi Izvršnog odbora FSKS ne dobijaju uredno i pravovremeno naše dopise i prijedloge, ovaj put ćemo sve dostaviti na lične mejlove kako bi svi bili upoznati, te ćemo ovo otvoreno pismo objaviti i na web stranici Udruženja sudija i instruktora FS KS", navodi se iz Udruženja sudija i instruktora FSKS.