Kažnjeni i Albanci
260

UEFA kaznila Srbiju zbog nacionalističkih poruka na Euru, poznato koja zastava ih je koštala

D. P.
Navijači Srbije ponovo su se istaknuli s nacionalnističkim porukama (Foto: EPA-EFE)
Navijači Srbije ponovo su se istaknuli s nacionalnističkim porukama (Foto: EPA-EFE)
UEFA je danas kaznila nogometne saveze Srbije i Albanije zbog isticanja nacionalističkih poruka u utakmicama prvog kola Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Srbija je zaradila kaznu od 10.000 eura zbog isticanja transparenta s nacionalističkim porukama.

UEFA u svom saopćenju navodi da su navijači Srbije "prenosili provokativne poruke neprimjerene sportskom događaju", a savez je kažnjen jer je odgovoran za ponašanje svojih navijača na stadionu.

Transparent koji je koštao navijače Srbije je zastava teritorije Kosova na kojoj je ispisan slogan "Nema predaje". Srbijanski navijači su ga istaknuli u porazu od reprezentacije Engleske rezultatom 1:0 u Gelsenkirchenu.

Podsjetimo, FIFA je zbog istog transparenta kaznila Srbiju i na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, a on je bio istaknut na utakmici protiv Brazila.

Zastava koja je koštala Nogometni savez Srbije
Zastava koja je koštala Nogometni savez Srbije

UEFA je istovremeno otvorila još jednu istragu protiv Srbije zbog službene žalbe za diskriminaciju koju je podnio Nogometni savez Kosova i o njoj će krovna kuća evropskog nogometa tek razmatrati.

Albanski savez kažnjen je s 10.000 eura zbog isticanja zastave s kartom svoje zemlje koja se proteže i na teritoriju komšijskih zemalja te s još čak 27.000 eura zbog upotrebe pirotehničkih sredstava.