"U klubu agresora"
74

Ukrajinska legenda razočarala naciju, izbrisat će ga iz historije i oduzeti mu sve titule

H. H.
Timoščuk i Ševčenko su proglašeni za najbolje ukrajinske nogometaše u posljednjih 30 godina
Timoščuk i Ševčenko su proglašeni za najbolje ukrajinske nogometaše u posljednjih 30 godina
Odbor za etiku i fair play Ukrajinskog nogometnog saveza zatražio je oduzimanje svih titula i počasti Anatoliju Timoščuku, bivšem reprezentativcu koji trenutno radi kao pomoćni trener u ruskom Zenitu iz Sankt Peterburga.
On je prethodnih dana dobio mnoštvo kritika zbog svoje šutnje nakon što je izbio sukob između Rusije i Ukrajine. Malo ko razumije njegovu šutnju, između ostalog što je jedini ukrajinski igrač koji je bio u Zenitu, Jaroslav Rakicki, prošle sedmice zatražio raskid ugovora s ruskim velikanom.

Također Ukrajinici ne razumiju kako je nastavio raditi u Zenitu nakon napada Rusa na njegove sunarodnjake. Javno su ga prozvali nekadašnji reprezentativac Ukrajine Oleksander Alijev i zvijezda Atalante Ruslan Malinovski, koji su poručili da više nije legenda ukrajinskog nogometa.

"Od početka ruske vojne agresije na Ukrajinu, Timoščuk, bivši kapiten ukrajinske reprezentacije, ne samo da nije dao nikakve javne izjave u vezi s tim, nego nije ni prekinuo saradnju s klubom iz agresorske zemlje. U vrijeme kada njegov bivši Bayern Minhen, objavljuje izjave i provodi akcije podrške Ukrajini, Timoščuk nastavlja šutjeti i raditi za klub agresora. Donošenjem ovog svjesnog izbora, Timoščuk šteti imidžu ukrajinskog nogometa i krši klauzulu člana 1.4. Kodeksa etike i fair playa UAF-a", navodi se u saopćenju Nogometnog saveza Ukrajine.

Timoščukova priznanja i trofeji tokom karijere (Foto: Screenshot / Wikipedia)
Timoščukova priznanja i trofeji tokom karijere (Foto: Screenshot / Wikipedia)

S obzirom na navedeno, Odbor za etiku i fair play UAF-a zatražio je da Timoščuku oduzme UEFA Pro licenca koju je izdao Centar za licenciranje UAF-a, te da se liši svih državnih nagrada i počasnih titula.

To nije sve, jer je predloženo i da ostane bez svih trofeja prvenstva Ukrajine, Kupa Ukrajine, Superkupa Ukrajine i individualnih priznanja, a zatraženo je i da se Timoščuk izbriše iz službenog registra igrača ukrajinske reprezentacije u kojoj drži rekord po broju nastupa sa 144 utakmice.

S obzirom da je prijedlog objavljen na zvaničnoj stranici NS Ukrajine, izvjesno je da će se prijedlog realizovati u narednim danima.

Timoščuk je dio Zenitova trenerskog stručnog štaba od 2017. godine, nakon što je završio nogometnu karijeru, a pored Zenita, između ostalih, igrao je za Šahtar Donjeck i Bayern.