Kvalifikacije za Mundijal
38

Urugvaj se na kontroverzan način plasirao na Svjetsko prvenstvo, u Katar ide i Ekvador

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nakon sinoćnjih utakmica pretposljednjeg kola južnoameričkih kvalifikacija saznali smo još dva učesnika Svjetskog prvenstva.

Urguvaj je pobijedio Peru rezultatom 1:0 pogotkom Giorgiana De Arrascaete, a u 93. minuti susreta desio se kontroverzan detalj koji je pomogao dvostrukom prvaku svijeta da se plasira na Mundijal u Katar.

Nakon jednog centaršuta sa lijeve strane golman Urugvaja Sergio Rochet ušao je s loptom u gol, ali sudije su procijenile da ona nije u potpunosti prešla liniju. Zaista je teško bilo arbitrima na terenu vidjeti da li je lopta prešla liniju, no Peruanci su bili bijesni na sudije u VAR sobi koji nisu ni željeli provjeriti spornu situaciju.

Urugvaj je na taj način otišao direktno na Mundijal, a rezultat meča iz Montevidea je odgovarao i Ekvadoru koji je i uprkos porazu od Paragvaja (3:1) izborio plasman u Katar.

Peruanci su zbog tog kontroverznog gola ostali bez direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo, te sada mora pobijediti Paragvaj u posljednjem kolu 30. marta da bi izborio interkontinentalni baraž s predstavnikom Azije.

Ukoliko Peru ne pobijedi Paragvaj, šansu za plasman u baraž će imati i Kolumbija koja gostuje Venecueli, te Čile koji dočekuje Urugvaj.

Odranije su plasman na Svjetsko prvenstvo iz Južne Amerike osigurali Brazil i Argentina.

Tabela: