Vjeruje u sebe i ekipu
116

Varešanović: Mogu pričati šta hoće, ali mi ne mogu oduzeti ljubav prema Sarajevu

K. H.
Mirza Varešanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirza Varešanović (Foto: T. S./Klix.ba)
U prostorijama FK Sarajevo održana konferencija za medije povodom nastavka prvenstva i utakmice protiv Zrinjskog, a šef stručnog štaba Mirza Varešanović kaže da vjeruje u svoju ekipu i da u nastavku prvenstva mogu ostvariti željene i potrebne rezultate, odnosno doći do izlaska u Evropu.

Na početku je rekao da je Sarajevo odigralo izuzetno dobre prijateljske utakmice i da se tu vidjelo da ekipa posjeduje kvalitet te da se može nositi sa svim rivalima.

"S obzirom na to da nismo imali priliku da budemo u javnosti od početka priprema, odradili smo 55 treninga, odigrali šest utakmica, od toga četiri u Antaliji s kvalitetnim protivnicima, gdje je ritam bio jači i intenzitet utakmica i tu smo pokazali da se možemo nositi s takvim ekipama. Dobro smo radili, kvalitetno, i nadam se i vjerujem da ćemo to protiv Zrinjskog pokazati. Ekipa je nova, trebat će nam malo vremena da izgledamo kako želimo, ali vjerujem da smo na dobrom putu", rekao je Varešanović na početku pa nastavio:

"Uvijek je cilj Sarajeva da izađe u Evropu, ove godine je situacija malo teža jer zaostajemo osam bodova za tim mjesto. Vjerujem u ovu ekipu i ovaj izbor igrača da možemo ostvariti dobar rezultat, a dok god postoji matematična mogućnost da uhvatimo Evropu, borit ćemo se da ostvarimo to. Sigurno je da će nam trebati više vremena da sve uklopimo jer je ekipa nova, ali kako vrijeme bude odmicalo, bit ćemo sve bolji i bolji. Što se tiče Zrinjskog, riječ je o lideru na tabeli, aktuelnom šampionu koji nije puno promijenio, ali znamo šta nas čeka i spremni smo za to."

Sarajevo će imati problem i s brojem stranaca s obzirom na to da će u svakoj utakmici minimalno tri igrača morati na tribine. Varešanović kaže da je Sarajevo svjesno dovelo te igrače, a da na kraju krajeva sve ovisi od utakmice do utakmice.

"Svjesno smo to uradili, s obzirom na to da je Sarajevo napravilo loše rezultate u prvom dijelu sezone. Puno razgovaramo sa strancima, u zapisniku ih može biti pet, trojica će biti na tribinama. Jako mi je žao radi toga, svi bi igrali i svi imaju kvalitet. Sve ovisi od utakmice do utakmice, prema tome ćemo praviti ekipu i izbor stranih igrača", poručio je Varešanović.

Kaže da ne osjeća pritisak, jer se navikao na taj osjećaj, ali i da želi da sve sve negativno u i oko kluba veže za njega i da on to sve može preuzeti i nositi se s tim. Također je rekao da zna kojih će 11 igrača početi utakmicu protiv Zrinjskog, no nije želio otkriti o kome je riječ.

Mirza Varešanović i Avdija Vršajević (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirza Varešanović i Avdija Vršajević (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ne osjećam pritisak, čitav život mi je pritisak, a ja bih na kraju i volio da pritisak bude na meni, a ne na igračima. Cilj mi je da mojim igračima bude lakše, a da sve negativno ja preuzmem na sebe. Imam prvih 11, naravno da nismo htjeli sve pokazati jer bi protivnici to vidjeli, ja imam igrače koji će igrati i ne bih u javnost izlazio s tom informacijom", rekao je Varešanović.

Za kraj je rekao šta misli o tome da ga brojni navijači ne žele gledati na klupi Sarajeva i kako se nosi s konstantnim prozivkama.

"Nije ugodno zbog protiska navijača, vidio sam i parole, nije ugodno... Ali stvari koje su se dešavale prije 12 godina, ne mogu vjerovati da se još uvijek priča o njima, mnoge izjave, neću reći sve, su izvučene iz konteksta, imaju parole koje nisu tačne. Znam kome to odgovara, ja ih neću imenovati, oni će se sami prepoznati. Mogu pisati za mene šta god hoće, ali mi ne mogu oduzeti da volim ovaj klub i da ga vole više od mene. Ja sam odrastao ovdje i zahvaljujući ovom klubu sam uradio sve u životu", rekao je Varešanović.

Medijima se obratio i novi kapiten Sarajeva Avdija Vršajević, a on je rekao da se Bordo tim ne treba plašiti nikoga u nastavku prvenstva.

"Pripreme su dugo trajale, bili smo u Antaliji tri sedmice i radili smo dobro. Imali smo kvalitetne protivnike. Momci koji su došli imaju kvalitet i drago mi je što se ciljano dovodilo. Imamo kvalitetnu ekipu i ne trebamo se nikog bojati u drugom dijelu sezone", rekao je Vršajević i dodao:

Avdija Vršajević: Svaka čast svima, ali mi gledamo sebe (Foto: T. S./Klix.ba)
Avdija Vršajević: Svaka čast svima, ali mi gledamo sebe (Foto: T. S./Klix.ba)

"Zrinjski je ekipa koja je već dugo zajedno. Mislim da im je hendikep odlazak trenera, ali dobili su novog i isto tako kvalitetnog stručnjaka. Svaka čast svima, ali mi gledamo sebe."

Utakmica Sarajeva i Zrinjskog se igra u nedjelju od 17:30 sati na stadionu Rođeni u Mostaru.