Najmanja država svijeta
29

Vatikan s poštarima i ekonomistima hoće u UEFA-u, mogli bi biti rivali Zmajeva u kvalifikacijama

N. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Krovna evropska nogometna asocijacija UEFA uskoro će dobiti najnovijeg člana, a riječ je o Vatikanu - najmanjoj evropskoj državi.

Vatikan ima samo 900 stanovnika i poznat je kao papinska država, a uskoro bi je mogli gledati u kvalifikacijama za evropska i svjetska prvenstva, gdje može da se sretne i sa Bosnom i Hercegovinom.

Vatikan već ima svoju nogometnu reprezentaciju čije boje brane poštari, službenici, portiri i ekonomisti, a prije nekoliko dana su gostovali u Njemačkoj, gdje su igrali prijateljski meč sa niželigašem KSV Johannisthalom.

Nakon toga su se iz Vatikana obratili UEFA-i sa zahtjevom da ih primi pod svoje okrilje, kako bi u buduće ova državica igrala i zvanične utakmice.

Inače, udruženje nogometaša u Vatikanu je 2022. proslavilo 50 godina postojanja, a sada je samo potrebno još osnovati nogometni savez. Priča o tome je započeta još 2020. godine kada je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin posjetio Papa Franju.

Reprezentacija Vatikana bi vjerovatno bila sačinjena od nogometaša iz nižih rangova italijanskog nogometa, nešto poput San Marina.

Prvu utakmicu u svojoj historiji Vatikan je odigrao 1985. godine protiv austrijskh sportskih novinara, a 2016. je čak odmjerio snage sa bundesligašem Borussijom Mönchengladbach i izgubio 21:4.