Sudbina se poigrala
64

Većina engleskih zvijezda su zapravo Irci, jučer su presudili svojoj bivšoj reprezentaciji

D. P.
Poruka za Ricea i Grealisha (Foto: Screenshot)
Poruka za Ricea i Grealisha (Foto: Screenshot)
Nogometna reprezentacija Engleske jučer je u vrlo uzbudljivom duelu, u kojem se sudbina baš poigrala, savladala Irsku na gostovanju rezultatom 2:0, a strijelci golova su bili zapravo Irci koji su promijenili sportsko državljanstvo.

Nije tajna da okosnicu engleske reprezentacije čine igrači porijeklom iz Irske, koji su mogli igrati i za ovu reprezentaciju. Svi su se odlučili za moćniju selekciju Engleske, vjerovatno zbog mogućeg napretka u karijeri, a dvojica takvih su jučer postigli golove.

Da stvari budu interesantnije, golove su postigli Declan Rice i Jack Grealish, nogometaši koji su karijeru počeli u dresu reprezentacije Irske. Grealish i Rice su nastupali za mlade selekcije Irske, ali su onda nakon poziva, prihvatili Englesku i jučer srušili svoju matičnu domovinu.

Zanimljivo, prije početka utakmice irski navijači dočekali su ih uvredljivim transparentom: "Zmije su se vratile", sa slikama Grealisha i Ricea, a njih dvojica su im odgovorili golovima na terenu.

No, iznenadit će vas ukupan broj engleskih zvijezda koje vode irsko porijeklo i mogle su nastupati za ovu državu.

Osim Ricea i Grealisha, irskog porijekla su i najbolji strijelac u historiji reprezentacije Harry Kane, stoper Harry Maguire, velika zvijezda Jude Bellingham, čija je majka Irkinja, napadač Anthony Gordon, kao i veznjak Conor Gallagher.

Irskog porijekla je i James Maddison, a tu su i igrači koji su ranije nastupali za Englesku, ali ih neko vrijeme nema na spiskovima, Patrick Bamford i Michael Keane.

Za razliku od Grealisha, koji je srdačno proslavio postizanje gola ispred irskih navijača i tako ih dodatno razbjesnio, Rice nije želio slaviti pogodak i tako je izazvao čuđenje Engleza. Svoj postupak je objasnio ukratko.

"Nisam želio slaviti gol zbog djeda i bake. Oni više nisu sa mnom i bilo bi nepoštovanje da sam proslavio gol", rekao je Rice.

Grealish se osvrnuo na transparent u kojem ga irski navijači nazivaju zmijom, poručivši da je to šala te da "nema zle krvi".