Konferencijska liga
162

Velež izborio samo remi protiv Intera s Andore u prvoj evropskoj utakmici

D. P.
Velež se nije sjajno predstavio (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometaši Veleža remizirali su u prvoj utakmici prvog pretkola Konferencijske lige protiv Inter d'Escaldesa (Andora) rezultatom 1:1 na Grbavici, tako da će sve dileme oko putnika dalje biti riješene u revanšu.

Velež je pod ulogom apsolutnog favorita dočekao rivala s Andore, ali večeras nije bilo lako. Naprotiv, gostujući Inter bio je mnogo bolji rival i zasluženo je imao vodstvo u prvom poluvremenu.

Gosti su najbolju šansu imali u 17. minuti. Omar Pršeš je pogriješio, dodao loptu do Guillaumea Lopeza, ali je on šutirao preko gola Veleža.

Inicijativa Andoraca isplatila se u 34. minuti kada je Joanet Lopez Elo pogodio za vodstvo Intera nakon sjajne akcije po lijevoj strani. Rezultatom 0:1 otišlo se na odmor, a tokom poluvremena na Grbavici su se čuli zvižduci.

Uslijedila je ofanziva Veleža u drugom dijelu, a ona je na kraju i donijela poravnanje. Počelo je uvođenjem Nermina Haskića koji sjajno prijeti s distance na otvaranju drugog dijela.

Gol za poravnanje stigao je u 64. minuti. Brazilac Elzio Lohan pogodio je nakon akcije po desnoj strani za erupciju oduševljenja na Grbavici.

Samo šest minuta kasnije Haskić šutira glavom iz peterca, ali je lopta pala na vrh mreže.

Do kraja se rezultat nije mijenjao pa je ostalo 1:1. Tako ćemo putnika u drugo pretkolo Konferencijske lige saznati nakon revanša koji je zakazan za naredni četvrtak, a igra se u Andori.

Rezultat i strijelci:

Velež - Inter 1:1 (Lohan 64' / Lopez Elo 34')

Utakmica iz minute u minutu:

90+2' - Golman spašava goste! Jevtovićev udarac u posljednji čas odbija u korner.

90' - Sedam minuta sudijske nadoknade.

86' - Sami finiš utakmice na Grbavici.

78'- De la Torre šutira s distance iz voleja, ali pored stative gola Veleža.

75' - Mujan šutira s vrha šesnaesterca, ali pored gola gostiju.

71' - Zamalo potpuni preokret! Haskić je glavom šutirao iz peterca, ali je lopta završila na gornjem dijelu mreže kada je gostujući golman bio matiran.

68' - Stativa za Inter! Sjajan dupli pas gostiju, a Gallego pogađa stativu Veleža.

65' - GOOOOL! Velež je poravnao golom Brazilca Elzija Lohana. Dobio je loptu s desne strane i matirao gostujućeg golmana.

60' - Nedosuđen penal za Velež! Čini se da su Rođeni sada oštećeni za jedanaesterac jer je Haskić bio povučen s leđa i oboren u protivničkom kaznenom prostoru, ali se danski sudija nije oglasio.

57' - Haskić odlično šutira s distance, ali je zatresao mrežu s vanjske strane.

54' - Šturm iz mrtvog ugla pogađa stativu. Pokušao je stići loptu iz trka, ali u pokušaju da je vrati u sredinu, pogodio je stativu.

51' - Malo ofanzivnija igra Veleža u drugom dijelu.

47' - Prvi šut Veleža u okvir gola. Mujan je pokušao s vrha šesnaesterca iz okreta, ali pravo u golmana gostiju.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Poluvrijeme je završeno, a uslijedili su žestoki zvižduci na Grbavici. Navijači su opravdano nezadovoljni jer nisu stvorili šansu protiv amatera s Andore.

45' - Tri minute nadoknade prvog poluvremena.

40' - Velež ništa ne može ni nakon primljenog gola.

34' - GOOOL! Lopez Elo pogađa za muk na Grbavici i vodstvo Andoraca. Mora se priznati, zasluženo, ali se svi nadamo da će Velež proigrati nakon ovoga.

31' - Pauza za osvježenje.

28' - Dobar ubačaj Išasegija u peterac, ali je uhvatio golman Intera.

23' - Gosti kontrolišu igru i loptu još uvijek. I dalje čekamo na prvi pravi napad Veleža.

17' - Najbolja šansa za Inter! Pršeš je pogriješio i dodao loptu gostujućem napadaču, ali njegov šut u situaciji jedan na jedan odlazi preko gola.

15' - Još jedan sjajan pokušaj Pršeša. Ponovo s tridesetak metara, a ovaj put malo preko gola Andoraca.

10' - Caballe sada šutira s distance, ali pored gola Veleža.

9' - Velika šansa za Inter! Igra se otvoreno, a sada je nakon kontre Lopez Elo zamalo matirao golmana Veleža, no njegov skok i udarac nisu rezultirali pogotkom. Lopta je otišla pored gola.

7' - Odličan udarac Pršeša! Šutirao je s tridesetak metara, ali tik pored stative Intera.

4' - Dva opasna napada Veleža, ali bez prijetnji po gol Andorana.

1' - Gosti zamalo poveli u prvoj minuti! Odbila se lopta Gallegu na poluvolej, ali je šutirao preko gola Rođenih.

1' - Počeo je duel.

19:56 - Glavni sudija je Danac Jacob Karlsen s pomoćnicima Jesperom Dahlom i Martinom Markusom. Četvrti sudija je Mads Kristoffersen.

19:53 - Velež će u ovoj utakmici bodriti premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović. Sva trojica su poznati kao veliki navijači Veleža.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

19:45 - Ako nekome to mnogo znači, Inter se prošle sezone do samog kraja borio za titulu prvaka Andore, no na kraju je UE Coloma bio bolji za tri boda. Najopasniji igrač je Francuz Gillaume Lopez koji je prošle sezone bio najbolji strijelac prvenstva Andore igrajući za trećeplasirani AC Escaldes.

19:38 - S obzirom na to da stadion Rođeni u Vrapčićima ne ispunjava standarde za odigravanje evropskih utakmica, Velež će Inter ugostiti na stadionu Grbavica.

19:30 - Novi trener Veleža Damir Čanadi potpuno je iznenadio sastavom Rođenih za ovu utakmicu. Od prve minute igrat će Nigerijac Emmanuel Okeke, čovjek koji je do danas bio na probi u Rođenima. Također, iznenađenja su i to što Nermin Haskić i Ante Oreč počinju na klupi.

Velež: Hadžikić, Sturm, Okeke, Hrkać, Išasegi, Halilović, Pršeš, Šikalo, Suljić, Mujan i Mlinarić.

Na klupi su: Alves, Bajrić, Bobaj, Haskić, Jevtović, Milak, Nanić, Oreč, Puce i Ribić.

Inter: Adri, Torres, Puentes, Feher, Caballe, Gallego, Alonso, Lopez Elo, Domi, Assoubre i Lopez.

Na klupi su: Andreu, Coca, De La Torre, Fernandes, Martinez, Bouharma i Sanchez.

19:30 - Velež evropski put otvara utakmicom protiv predstavnika Andore, a u prošlosti timovi iz ove zemlje nisu znali praviti probleme našim predstavnicima. Ipak, ligaški nogomet u Andori je napredovao i u Veležu su svjesno oprezni.

19:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice prvog pretkola Konferencijske lige između Veleža i Inter d'Escaldesa, predstavnika Andore. Utakmica počinje u 20 sati.