Premijer liga BiH
179

Velež predvođen Osimom u derbiju pobijedio Željezničar

H. H.
Semir Štilić je postigao jedini gol za Željezničar (Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba)
Semir Štilić je postigao jedini gol za Željezničar (Foto: Adem Ćatić, www.fkz.ba)
Nogometaši Veleža pobijedili su Željezničar rezultatom 3:1 u derbi susretu 4. kola m.tel Premijer lige. Bila je to prva pobjeda Rođenih ove sezone, ali i prvi trijumf Amara Osima na klupi Mostaraca i to protiv kluba u kojem je stekao trenersku slavu.
Zbog rekonstrukcije terena na stadionu "Rođeni" utakmica se igrala u Gabeli i to po nesnosnoj vrućini iznad 35 stepeni Celzijusa.

Otvaranje utakmice pripalo je Željezničaru koji je mogao do vodstva u 8. minuti. Gasal je bio sam ispred gola Bogdanovića, ali je nesebično pokušao dodati do Haračića i odbrana Veleža je to izbacila.

Samo tri minute kasnije na drugoj strani Anđušić je centrirao, lopta je u neobičnom luku prešla preko golmana Muftića i pogodila stativu, a Sijamija u nastavku napada nije uspio ugurati loptu u gol.

Željo je bio aktivniji u prvih pola sata, ali zatim se probudio i Velež koji je poveo u 35. minuti. Pršeš je majstorski dodao do Dejanovića koji se ubacio između štopera Željezničara, nakon čega je rutinski pogodio za vodstvo od 1:0.

Rođeni su do kraja prvog dijela bili bolji rival, a u samom finišu u 44. minuti mogli su udvostručiti prednost. Pavić je sjajno šutirao sa 20-ak metara, ali prečka je spasila Plave i na poluvremenu je bilo 1:0.

Drugi dio počeo je fenomenalno za Željezničar. Već u 48. minuti gosti su poravnali preko Štilića koji je ostao sam nakon centaršuta Malića i iz blizine je matirao Bogdanovića za 1:1.

Velež se nije pokolebao nakon primljenog gola i krenuo je po drugi gol, te je u nekoliko navrata opasno prijetio. U 53. minuti Dejanović je dodao do rezerviste Pantelića koji je šutirao iskosa, ali je lopta otišla pored gola.

Isti igrač prijetio je šest minuta kasnije kada je primio loptu i šutirao s nekih 10-ak metara, ali Muftić je odbranio.

Konačno, u 71. minuti Mostarci su došli do gola. Pavić je sjajno probio po lijevoj strani i ubacio je u šesnaesterac, a Anđušić je u punom trku šutirao glavom sa 13-14 metara i fenomenalno je pogodio za 2:1.

Do kraja Željo nije imao snage da ozbiljnije ugrozi gol formalnog domaćina, a Velež je u 90. minuti preko Haskića ovjerio pobjedu Rođenih za konačnih 3:1.

Velež će u narednom kolu gostovati Leotaru, dok Željezničar na svom terenu dočekuje Tuzla City.

Rezultat i strijelci:

Velež - Željezničar 3:1 (Dejanović 35', Anđušić 71', Haskić 90' / Štilić 48')

Tabela: