Na potezu NS BiH
16

Veliki broj porijeklom iz BiH: Rangnick okupio najveće talente u Austriji, s njima želi na sami vrh

H. H.
Ralf Rangnick je napravio revoluciju u austrijskom nogometu (Foto: EPA-EFE)
Ralf Rangnick je napravio revoluciju u austrijskom nogometu (Foto: EPA-EFE)
Trening kamp za perspektivne austrijske igrače bit će održan treći put od 28. do 31. jula, a njemu će se okupiti talenti rođeni između 2005. i 2008. godine koji će trenirati pod palicom austrijskog selektora Ralfa Rangnicka, a među kojima je i nekoliko igrača bh. porijekla.

Golmani Salko Hamzić (FC Liefering; 2006) i Kenan Jusić (FC Austria Wien; 2005), odbrambeni igrači Arjan Malić (SK Sturm Graz; 2005), veznjaci Kenan Muharemović (Rapid; 2006), Ensar Musić (Rapid; 2007) i napadač Leon Grgić (Sturm Graz; 2006) su velike nogometne nade porijeklom iz BiH u kojima Austrijanci vide svjetlu budućnost.

Ovo je svakako svojevrsni poziv i Nogometnom savezu BiH da obrate posebnu pažnju na ove mladiće, jer austrijski nogomet jer pod palicom Ralfa Rangnicka sistematskim radom od najmlađih kategorija doživio nevjerovatnu ekspanziju i konstantno napreduje.

Kao i na prethodna dva izdanja, kamp će pored Rangnicka predvoditi i njegovi pomoćni treneri Lars Kornetka, Peter Perchtold i Stefan Oesen.

Za treninge u Lindabrunnu pozvano je 29 igrača i četiri golmana, a kampu će prisustvovati sportski direktor Nogometnog saveza Austrije Peter Schöttel, šef projekta Günter Kreissl i svi šefovi austrijskih omladinskih selekcija.

"Evropsko prvenstvo u Njemačkoj pokazalo je da možemo da se takmičimo na apsolutno vrhunskom nivou. Cilj ÖFB-a je da učinimo sve da reprezentacija u bližoj i daljoj budućnosti bude još uspješnija. Želimo okupiti najveće talente u zemlji da učestvuju u kampu za perspektivne igrače, pokažemo im šta je važno u reprezentaciji i da ih ohrabrimo i izazovemo kako bi bili što bolje pripremljeni za buduće zadatke. Moj trenerski tim i ja želimo da upoznamo igrače i van terena, kako bi mogli steći sveobuhvatnu sliku o njima", kaže šef tima Rangnick.

Svi treninzi kursa za perspektivnog igrača održavaju se javno i mogu im prisustvovati navijači i zainteresovani za nogomet.

Treninzi se održavaju u školi sporta Lindabrunn u nedjelju (28. jul, 18 sati), ponedjeljak (29. jul, 11 sati), utorak (30. jul, 11 sati) i srijedu (31. jul, 11 sati).