Nogometna rapsodija
9

Vežite se, polijećemo: Bajkoviti početak Lige prvaka, a najbolje tek slijedi

K. H.
Trener PSG-a i kapiten Thiago Silva slave pobjedu protiv Atalante (Foto: EPA-EFE)
Trener PSG-a i kapiten Thiago Silva slave pobjedu protiv Atalante (Foto: EPA-EFE)
Počelo je spektakularno, možda tamo i gdje se nije najviše očekivalo, ali Liga prvaka i najbolji svjetski nogomet zasijali su najjače u završnici najsnažnijeg klupskog takmičenja. Nakon pobjeda PSG-a i Leipziga, jasno je, najbolje tek slijedi.
Liga prvaka i utakmice u ovom takmičenju definitivno zauzimaju posebno mjesto u srcima svih ljubitelja nogometa, a kako se situacija u svijetu naglo promijenila početkom ove godine zbog pandemije koronavirusa, iznad načina na koji će biti završna Liga prvaka i atraktivnosti koju će ponuditi stavljen je veliki upitnik.

Naravno, najveći razlog za takvo razmišljanje bila je činjenica da se nogomet prvi put susreće sa situacijom da na tribinama nema navijača. Zbog nemogućnosti da se odgovori na borbu s koronavirusom, tribine na gotovo svim nogometnim utakmicama, a samim tim i u Ligi prvaka, su zatvorene. Ipak, nogomet se uspio izdići iznad toga, barem onaj najbolji koji možemo gledati.

U prvih šest utakmica nakon nastavka Lige prvaka u svakoj je postignuto minimalno tri pogotka, pri čemu je svaka ekipa, njih šest različitih, u svakom duelu uspjela doći do protivničke mreže. Prvo je Manchester City potvrdio izbacivanje najtrofejnije ekipe iz Lige prvaka - Real Madrida, a istu noć je Lyon, kao potpuni autsajder, uspio sačuvati prednost iz prvog meča protiv Juventusa i izbaciti Staru damu.

"Otpisani" oduševili

Upravo je Lyon kao tim koji nije imao priliku igrati završnicu domaćeg prvenstva uspio pokazati ozbiljnost, ali i spremnost da nakon četiri mjeseca pauze stane na crtu prvaku Italije, sačuvavši minimalnu pobjedu iz prvog meča i zahvaljujući golu u gostima, izbori plasman među osam najboljih u Evropi.

Iako je Juventus u međuvremenu odigrao dvije utakmice Kupa Italije i 12 utakmica u Seriji A, Lyon koji je imao samo pet prijateljskih susreta i jednu takmičarsku protiv PSG-a u drugom po jačini kupu Francuske demantovao je sve napise da će zbog nespremnosti i manjka takmičarskih utakmica biti u podređenom položaju protiv italijanskog velikana. Šta više, pokazali su koliko želja i ambicija za velikim uspjehom mogu biti jaka motivacija, ali i odgovor na, u teoriji predstavljeno, puno spremnijeg protivnika. Već tada je bilo jasno da će Liga prvaka donijeti potpuni spektakl.

Uslijedila je Bayernova potvrda prolaska u četvrtfinale i nova pobjeda protiv Chelseaja te Barcelonino izbacivanje Napolija, nakon čega je bilo jasno ko će u Lisabonu igrati završnicu Lige prvaka. Na pola tog puta, a u svim otežavajućim okolnostima u kojima se igra nogomet, igra je prerasla u jednu potpuno drugu dimenziju.

Prva završnica Lige prvaka u historiji bez navijača u uzvratnim utakmicama, dvomeča u četvrtfinalu, pa i u polufinalu koje slijedi, donijela je fantastičan nogomet i pokazala koliko je zapravo ovaj sport generalno bitan i snažan te iznad svih problema u kojima se našao, ali i koliko želja za uspjehom, pobjedom i dolaskom na tron Evrope može zamijeniti sivu svakodnevnicu pred kojom je danas jednostavno nemoguće zatvoriti oči.

Liga prvaka pred TV-om, najbolja borba protiv virusa

U toplini doma i pred TV ekranima, a bez navijača kao dodatnih aktera igre, što su uslovi koje gotovo niko nije očekivao, a ni nadao im se, igrači Atalante, PSG-a, Leipziga i Atletico Madrida širem svjetskom auditoriju prikazali su atomski nogomet u Lisabonu; ofanzivan, efikasan, hrabar i kvalitetan, ponudivši potpuni spektakl i jednostavnu najavu da najbolje tek dolazi.

Nakon nestvarnog preokreta PSG-a protiv Atalante u sudijskoj nadoknadi, onda kada su se gotovo svi oprostili od bogatih Parižana u Ligi prvaka slaveći novi podvig fantastične ekipe iz Italije, Leipzig je napravio još veću senzaciju i Atletico Madrid, ekipu koja je bila jedan od najvećih favorita da će doći do polufinala, izbacili iz Lige prvaka.

I zaista, pomenute dvije utakmice i ono što su igrači svih pomenutih klubova priredili apsolutno zaslužuju pažnju i bude jednu vrstu uzbuđenja za nogomet koji tek trebamo gledati. U toplini vlastitog doma, što je najjače svjetsko oružje u borbi protiv pandemije koronavirusa, spremite se za najbolje.

Bayern protiv Barcelone, Manchester City protiv Lyona, a onda četiri najbolje u borbi za trofej prvaka u Ligi prvaka. Vežite se, polijećemo.