Nogomet
0

Viktoria pobijedila Želju 4:3 u nevjerovatnoj utakmici u Plzenu!

Piše: Edin Isanović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Željezničar je poražen rezultatom 4:3 u utakmici drugog pretkola Lige prvaka protiv Viktorije u Plzenu. Bh. prvaci izborili su odličan rezultat uoči revanša, u nevjerovatnoj utakmici u kojoj su navijači imali priliku vidjeti čak sedam golova u drugom poluvremenu.

Plavi sa Grbavice došli su u vodstvo u 52. minuti pogotkom Tomića, ali su Čišovsky i Kolar sa dva gola preokrenuli rezultat. Selimović je u 77. minuti smanjio na 3:2, da bi na 4:2 povećao Rajtolar. Sead Bučan u 85. minuti pogodio je za konačnih 4:3.

Plavi su stigli do rezultata koji budi nadu za revanš.

Prvih deset minuta proteklo je u ispitivanju snaga. Igrala se 10. minuta kada je Hasanović presjekao jednu loptu, krenuo je naprijed i šutirao. Ipak, izblokiran je.

Već u narednom napadu domaći su zaprijetili Plavima. Dobar udarac Daride završio je iznad gola.

Hadžić čudesno intervenisao

Samo minutu poslije golman Željezničara izbio je loptu u korner. Čuvar mreže aktuelnog bh. prvaka u 18. minuti ponovo je sjajno intervenisao.

Adnan Hadžić fantastično je odbranio udarac Tecia 60 sekundi kasnije. U tim trenucima izabranici Amara Osima igrali su u defanzivnom grču. Viktorija je krenula još snažnije. Polovinom prvog dijela povrijeđenog Hasanovića zamijenio je Sadiković.

U 27. minuti Česi su bili u novoj prilici, ali je ovaj put intervenisao Kerla. Isti igrač u 33. minuti izbacuje loptu u korner.

Golman tima sa Grbavice nastavio je sa serijom odbrana. Tako je izazvao duboke uzdahe na tribinama gdje su bili smješteni domaći navijači u 37. i 41. minuti kada je bio na pravom mjestu i spriječio postizanje pogotka. Prvih 45 minuta prošlo je u potpunoj dominaciji igrača Viktorije Plzen koji su kombinatorikom i posjedom lopte širili Željinu odbranu, ali nisu to konkretizovali.

Na odmor se otišlo kod nepopularnih 0:0.

Sedam golova u nastavku

U nastavku su Plavi krenuli nešto ofanzivnije. To im se isplatilo već u 52. minuti kada je Tomislav Tomić sjanim udarcem matirao Kozačika za 0:1. To je izazvalo veliko slavlje na dijelu tribine gdje su bili smješteni navijači Željezničara.

Igrala se 56. minuta kada su Česi opasno zaprijetili. No, lopta je otišla pored gola. U 60. minuti svoj udarac iz slobodnjaka isprobao je Darida. Hadžić je bio na oprezu.

Viktorija je stigla do izjednačenja u 64. minuti. Darida je šutirao sa nekih 20 metara, a Čišovsky je skrenuo loptu u mrežu za 1:1.

Dvije minute nakon toga domaći dolaze u vodstvo. Kolar je poentirao iz neposredne blizine za 2:1. Isti igrač u 76. minuti odličnim udarcem povećao je na 3:1. Ipak, samo dvije minute kasnije Selimović je pogodio za 3:2.

Ponovo je trebalo tri minute za novi pogodak. Ovoga puta lopta je četvrti put završila iza Hadžićevih leđa. Pogodio je Rajtolar za 4:2.

No, pet minuta prije kraja Bučan je sjajnim udarcem pogodio za konačnih 4:3.

Uzvrat je na programu 23. jula u 21 sat na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Drugo pretkolo Lige prvaka:

Victoria Plzen - Željezničar 4:3 (Cisovsky 63', Kolar 66', 76', Rajtoral 81' - Tomić 53', Selimović 78', Bučan 85')